fbpx
 
Comisia Europeană i-a deblocat Ungariei 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune

Comisia Europeană i-a deblocat Ungariei 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune


Comisia Europeană a anunţat miercuri deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, cu o zi înaintea unui summit european la care premierul ungar Viktor Orban ameninţă că se va opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina şi unui ajutor financiar al UE de 50 de miliarde de euro destinat Kievului, relatează agenţiile France Presse şi DPA.

Aplicând în premieră noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să reţină fondurile ţărilor UE despre care consideră că încalcă statul de drept, executivul comunitar a îngheţat în decembrie anul trecut 21,7 miliarde de euro fonduri europene destinate Ungariei.
Dar Comisia Europeană estimează acum că reformele introduse de guvernul ungar pentru susţinerea independenţei sistemului judiciar sunt suficiente pentru a debloca fonduri de coeziune în valoare de 10,2 miliarde de euro. „Am primit garanţii suficiente pentru a spune că independenţa justiţiei va fi consolidată în Ungaria", a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.
Persistă însă deficienţe ce privesc achiziţiile publice, conflictele de interese sau combaterea corupţiei, prin urmare restul fondurilor de coeziune rămân blocate, a indicat comisarul european.
Rămân de asemenea blocate din aceleaşi motive şi fondurile ce revin Ungariei în planul european de relansare post-pandemie. Totuşi, Comisia a aprobat recent Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, în baza căruia sunt acordate fondurile din acest program, şi va elibera către Budapesta o primă tranşă de 920 de milioane de euro din planul european complementar REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată.
Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor influenţa poziţia premierului Viktor Orban la summitul european joi şi vineri. Într-o declaraţie acordată marţi, vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova a negat că deblocarea parţială a fondurilor de coeziune pentru Ungaria ar avea vreo legătură cu summitul la care Orban ameninţă cu blocarea noului ajutor pentru Ucraina şi a lansării negocierilor de aderare a acestei ţări la UE.
Premierul ungar, singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Rusia după ce aceasta a lansat agresiunea militară contra Ucrainei, acuză Bruxellesul că a blocat fondurile europene ce revin Ungariei din motive pur politice, respectiv din cauza orientării conservatoare a guvernului ungar şi măsurilor luate de acesta împotriva migraţiei ilegale şi comunităţii LGBT.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: