fbpx
 
Republica Moldova, exercițiu militar în apropiere de regiunea separatistă Transnistria

Republica Moldova, exercițiu militar în apropiere de regiunea separatistă Transnistria


Republica Moldova a început un exerciţiu militar în apropierea regiunii separatiste Transnistria, care este controlată de trupele ruse, a anunţat duminică Ministerul Apărării de la Chişinău, citat de DPA.

Exerciţiile vor dura până vineri, se arată într-un comunicat. Vehiculele militare au fost deja puse în mişcare, conform ministerului.
Guvernul pro-occ idental al Republicii Moldova, care se învecinează cu Ucraina şi se străduieşte să adere la Uniunea Europeană, se consideră ameninţat de Rusia, reaminteşte DPA.
Joi, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova.
Săptămâna trecută, UE a predat armatei naţionale a Republicii Moldova echipamente medicale şi de protecţie, vehicule de teren, detectoare de mine, drone şi generatoare de energie electrică, conform mass-media.
Rusia a avertizat în repetate rânduri conducerea Republicii Moldova să nu încerce să recupereze Transnistria prin forţă. Controale stricte de securitate sunt acum în vigoare la aeroportul internaţional din capitala Chişinău pentru a preveni posibila intrare a luptătorilor ruşi în ţară.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri o strategie de securitate naţională pentru prima dată în 12 ani, care include şi o creştere a cheltuielilor pentru apărare. Preşedinta Maia Sandu a declarat sâmbătă că strategia este un pas major înainte în consolidarea securităţii şi stabilităţii ţării.
„Astăzi avem de-a face cu două ameninţări majore la adresa securităţii naţionale: politica agresivă a Federaţiei Ruse împotriva ţării noastre şi a lumii în ansamblu şi corupţia adânc înrădăcinată în Moldova", a spus Sandu. Strategia ar ajuta, de asemenea, procesul de integrare europeană a ţării, a adăugat ea. 
Republica Moldova, împreună cu Ucraina vecină, a solicitat aderarea la blocul comunitar la începutul anului 2022, în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, şi a fost desemnată oficial ţară candidată în iunie anul trecut. 

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: