fbpx
 
Anca Dragu, confirmată de Parlamentul de la Chişinău în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova

Anca Dragu, confirmată de Parlamentul de la Chişinău în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova


Parlamentul de la Chişinău a votat vineri numirea în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova (BNM) a senatoarei Anca Dragu din România, după ce aceasta a primit cu o zi înainte cetăţenia Republicii Moldova. Procedura foarte rapidă de demitere a fostului guvernator BNM, Octavian Amaşu, a fost criticată de reprezentanta Fondului Monetar Internaţional în R. Moldova, scrie presa locală.

Candidatura Ancăi Dragu a fost susţinută de 58 de deputaţi ai partidului de guvernământ, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), o majoritate suficientă în condiţiile în care parlamentul are 101 membri. Anca Dragu a fost prezentă în plenul legislativului în timp ce deputaţii votau numirea acesteia în funcţia de guvernator BNM, notează NewsMaker.

„Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituţii puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a ţării şi prosperitate pentru toţi cetăţenii. Nu va fi un drum uşor, dar cu răbdare, determinare şi pricepere vom putea duce la bun sfârşit proiectul european”, a declarat Anca Dragu. 

Anca Dragu a fost propusă la şefia BNM de preşedintele legislativului de la Chişinău, Igor Grosu. S-a întâmplat vineri, la doar o zi după ce Octavian Armaşu a fost revocat din funcţia de guvernator al BNM tot de Parlament, cu votul deputaţilor PAS, dar şi al celor din grupul BCS, care îi reuneşte pe socialişti şi comunişti, aflaţi în opoziţie.

Candidatura Ancăi Dragu, dar şi „graba” cu care Parlamentul a venit cu nouă propunere, a fost critică însă de opoziţia parlamentară. Deputatul independent, fostul socialist Vasile Bolea, în prezent reprezentant al Partidului „Renaştere”, afiliat fugarului Ilan Şor, a acuzat guvernarea că pune „pe tavă instituţiile statului unei alte ţări”, în timp ce vicepreşedintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrâncea, a acuzat PAS că ar pregăti numirea la şefia BNM a unui cetăţean străin, membru de partid, contrar regulamentului cu privire la BNM.

Contactată pentru o reacţie, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a confirmat pentru NewsMaker că Anca Dragu a depus jurământul şi este cetăţean al Republicii Moldova. La rândul său, Preşedinţia Republicii Moldova a publicat vineri decretul prezidenţial prin care se acordă cetăţenia Republicii Moldova senatoarei române Anca Dragu. Maia Sandu a semnat decretul pe 21 decembrie, potrivit datelor indicate în document, or decretul a intrat în vigoare la data semnării.

Deţinerea cetăţeniei ţării era o condiţie pentru a putea accede la funcţia de guvernator al BNM.

fostul preşedinte socialist al ţării, Igor Dodon, a spus că numirea Ancăi Dragu este „abuzivă” şi „antistatală” şi a sugerat că decizia ar putea fi anulată de socialişti sau de „următorul şef de stat”, aşa cum s-a întâmplat în cazul retragerii cetăţeniei fostului preşedinte Traian Băsescu sau a fostului parlamentar român Cristian Rizea.

„Ceea ce se petrece şi acum, când principala instituţie financiar-bancară din ţară se dă pe mâinile străinilor, este adevărată trădare de Patrie, trădare a intereselor cetăţenilor Republicii Moldova. Cu cât mai grave sunt azi abuzurile, cu atât mai ferm vom repara totul şi vom pedepsi vinovaţii, în viitorul apropiat.  Aşa cum, în calitate de şef de stat, am anulat cetăţeniile moldoveneşti oferite ilegal lui Băsescu şi lui Rizea, la fel trebuie anulate şi alte cetăţenii oferite ilegal, peste noapte şi în mare taină, cu scopul de a ceda unei alte ţări instituţiile statului”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

 

Sursa: News.ro

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31