fbpx
 
417 secții de votare, organizate pentru românii din diaspora la alegerile parlamentare. Cele mai multe sunt în Italia și Spania

417 secții de votare, organizate pentru românii din diaspora la alegerile parlamentare. Cele mai multe sunt în Italia și Spania


Diaspora votează în 417 secţii de votare, în întreaga lume, la alegerile parlamentare. Este cel mai mare număr de secţii organizat vreodată în diaspora, cu 111 mai multe decât la alegerile din anul 2012 şi cu 123 mai multe decât la scrutinul pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

 

Purtătorului de cuvânt al MAE Ionuţ Vâlcu a declarat că, din cele 417 secţii de votare propuse, 193 de secţii de votare vor fi organizate pe lângă ambasadele, consulatele şi institutele culturale ale României din străinătate.

 

217 secţii de votare reprezintă propunerile motivate de MAE pentru a fi create în străinătate, iar 7 secţii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puţin 100 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul Electoral Român până la data de 14 septembrie 2016.

 

Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia, 73, în Spania, 53, în Republica Moldova, 35, SUA, 31, în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, 21, în Franţa 16, în Germania 15, în Belgia, 9 şi în Canada 8.

 

În localităţile în care la scrutinul din 2014 a fost un flux mare de votanţi, vor fi înfiinţate mai multe secţii de votare, a mai precizat MAE. Astfel, la Chişinău vor fi deschise 12 secţii de votare, Londra, 8 secţii, la Bruxelles, 7 secţii, la Paris 6 secţii, la Roma şi Madrid câte 5 secţii.

 

Aproximativ două milioane de buletine de vot au fost transmite în diaspora pentru alegerile din 11 decembrie.

 

Alegătorii din diapora vor avea la dispoziţie şi o hartă interactivă pe site-ul MAE pentru a identifica cea mai apropiată secţie de votare de reşedinţa sau domicilul din străinătate.

 

Românii din diaspora vot vota pe parcursul a aproximativ 36 de ore. Acest lucru se întâmplă din cauza fusului orar. Astfel, primele secţii de votare se deschid sâmbătă, ora 20:00, în Australia şi Noua Zeelandă, iar ultimele secții să se închid, luni, la 06:00-coasta de vest a Americii de Nord.

 

Români care se deplasează temporat în străinătate nu pot vota la secţiile din diaspora. Aceştia pot vota doar în ţară, în circumscripţia în care au domiciliul.

 

Cetăţenii români care se află în străinătate pentru a urma un tratament medical de mai bine de 90 de zile pot vota în baza unui document emis sau avizat de o autoritate medicală pe plan local care se consideră dovada de reşedinţă în străinătate, a precizat Vâlcu.

 

Doar 8.889 de cetăţeni români vor vota prin corespondenţă la scrutinul din acest an, aceştia înscriindu-se în Registrul Electoral Român până la data de 14 septembrie 2016, cu opţiunea votului prin corespondenţă, potrivit MAE.

 

Vor fi numărate doar voturile prin corespondenţă care ajung la Biroul Electoral pentru votul prin corespondenţă până în data de 8 decembrie urmând ca acestea să fie deschise duminică, pe 11 decembrie, după închiderea secţiilor de votare din ţară.

 

La alegerile parlamentare din diaspora se va folosi, ca și în țară, sistemul de verificare a votului multiplu, de prevenire a votului multiplu, care a fost utilizat şi la alegerile locale din 5 iunie.

 

(Sursa: libertatea.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30