fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Sistemul energetic, aproape de COLAPS. Ministerul Energiei -nicio reacție, ANRE – „Vom face o anchetă”, firmele intră în faliment

Sistemul energetic, aproape de COLAPS. Ministerul Energiei -nicio reacție, ANRE – „Vom face o anchetă”, firmele intră în faliment


„Prețurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de functionare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei”, spun reprezentanţii ENEL. Cu alte cuvinte, sistemul energetic este aproape de colaps.

 

Acestea au explodat în timpul gerului de Bobotează, când cererea de energie electrică a crescut foarte mult. Pentru a face faţă situaţiei, în sistem a fost pompată energie electrică în surplus produsă de termocentrale. Dar energia termocentralelor este mai scumpă de câteva ori faţă de cea a hidrocentralelor, de exemplu, lucru care a scumpit preţul energiei furnizate consumatorilor finali. Acesta este motivul pentru care s-a vorbit despre faptul că facturile de energie electrică ar trebui să preia măcar o parte din acestă creştere bruscă de preţ la kilowat. Totuşi, creşterea de trei ori a preţului pe kilowat pare exagerată, nu poate fi explicată doar prin energia termoelectrică introdusă în surplus.

 

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a ripostat, anunţând că preţurile din contracte nu pot fi încălcate – rămân aşa cum au fost semnate. Rezultatul: scumpirea, pe care unii o consideră artificială, cade pe umerii furnizorilor, învăţaţi, până acum, doar să câştige. ”Deocamdată avem un sigur furnizor care și-a declarat insolvența, Transenergo, însă în ultima perioadă au fost mai multe companii care au notificat partenerii că nu-și mai pot îndeplini contractele și au cerut suspendarea lor, nu rezilierea – dar și asta are consecințe dezastruoase”, a spus Ion Lungu, președintele Asociației furnizorilor de electricitate, AFEER.

 

Ceea ce se întâmplă acum în domeniul energiei este un efect, iar ANRE este decisă să caute cauzele.

 

„Ca urmare a suspiciunilor privind existența unor posibile manipulări apărute în piața de energie electrică, în cadrul ANRE s-au luat decizii privind începerea unor analize și/sau investigaţii. Analizele se vor efectua împreună cu Consiliul Concurenței, în calitatea sa de autoritate naţională în domeniul concurenţei care pune în aplicare şi asigură respectarea prevederilor naţionale şi comunitare de concurenţă”, spune comunicatul primit din pareta ANRE.

 

(Sursa: libertatea.ro)


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac