fbpx
 
Primăria s-a sucit: aprobă un bloc în Nicolina, după două respingeri

Primăria s-a sucit: aprobă un bloc în Nicolina, după două respingeri


Încă un imobil înghesuit între clădiri cu apartamente, din seria „Iașul, noul Bombay”. Pe doar 480 mp se va construi un P+4, la capătul CUG, pe un teren între blocuri. Parcarea va dispărea, blocurile vor fi înghesuite precum cărțile din raft. Anterior, Primăria respinsese de două ori autorizația. Abia al treilea proprietar a fost cu noroc, îndesirea blocurilor fiind din nou acceptată la Primărie.

 

În urmă cu doi ani, un dezvoltator imobiliar din Iași a vrut să facă un bloc în cartierul Nicolina, dar șefii Serviciului de Urbanism din Primărie au respins dosarul. Omul a fost nevoit să vândă terenul și culmea este că nici noul proprietar nu a reușit să obțină autorizație. În urma unei alte tranzacții, Primăria a emis un certificat de urbanism în zonă, urmând să fie eliberată și autorizația pentru un imobil cu demisol, parter și 4 etaje.

 

Acte începute anul trecut

Terenul pe care proprietarul unei agenții imobiliare a încercat să construiască inițial un bloc de opt etaje, în zona Nicolina, redus ulterior la 4 etaje, după ce Urbanismul Primăriei a refuzat emiterea autorizației, a fost vândut în 2015 către o firmă. Ulterior, aceasta a revândut soților Valentina și Alexandru Zamosteanu o parte din teren (cei doi n-au nicio legătură cu dezvoltatorul Cristin Zamosteanu).
Cei doi au început demersurile pentru obținerea unei autorizații în martie 2016. Atunci a fost obținut un certificat de urbanism pentru proiect, în baza unui contract de vânzare-cumpărare din februarie 2016. “Ulterior, persoanele care au cumpărat terenul au obținut, în iulie, și avizul comisiei de oportunitate, care nu a văzut piedici în dezvoltarea proiectului”, ne-au explicat surse din cadrul Primăriei Iași.
Noul imobil, ce va fi ridicat pe un teren de 408 mp, va avea un procent de ocupare a terenului de 45%, cu un coeficient de utilizare a terenului (dimensiunea totală a suprafețelor construite) de maxim 3 (maxim 1.224 mp pe toate nivelele). Imobilul va avea înălțimea maximă de 16 metri, la nivelul celorlalte imobile din apropiere. În prezent, terenul este un loc viran.

Fix peste această parcare, lipit de celelalte clădiri, se va construi un bloc cu 4 etaje. Suprafața liberă: doar 480 mp

 

Vecinii plâng după parcare

Oamenii din zonă susțin că nu știau că va fi făcut un bloc acolo. În prezent, terenul folosește drept parcare pentru mașinilor locatarilor. Ionel Râpan, un locatar al unui bloc din zonă, spune că habar nu avea că va apărea un bloc: „Știam că a fost în trecut o discuție pentru bloc acolo, dar nu am știut că s-a mai schimbat ceva. Singurul dezavantaj pe care îl văd este că mai dispar niște locuri de parcare și apare nevoia pentru altele noi. Este adevărat că se poate însă parca pe Șoseaua Nicolina. Dar cu alte mașini în zonă va fi ceva mai greu”.
Pe Nicolina 96 este un magazin alimentar ce va fi exact lângă bloc. Angajații acestuia spun că habar nu aveau că a fost aprobată construcția lângă ei, dar că proprietarul magazinului nu are nimic împotrivă, chiar dacă blocul va fi foarte aproape.

 

Povestea terenului

Primul cumpărător al terenului a povestit cum a umblat, luni de zile, după autorizație de construcție, dar nu a reușit s-o obțină. Parcela, un maidan mărginit de un magazin și de blocuri de patru și opt etaje, a deținut-o patru ani. „Am avut terenul din 2010 până în 2014. Doi ani am ținut acel teren fără să fac nimic. În următorii doi ani, pentru că producea pierderi, m-am chinuit, degeaba, să obţin o autorizaţie de construcţie pentru un bloc”, a explicat investitorul. Acestuia i-a fost refuzată emiterea unui certificat de urbanism, de două ori într-un an, pe motiv că ar fi spaţiu verde şi că nu se poate construi pe el. „Atunci când am cumpărat primul lot de teren, de 470 mp, conform documentaţiei de la Urbanism, puteam construi acolo până la P plus 8. Deci, solicitarea mea pentru un P plus 4 era mult mai puţin”, ne-a povestit investitorul, care dorește să nu-i fie cunoscut numele.
Ulterior, i s-a spus că terenul este prea mic pentru un bloc, așa că a negociat cu un alt proprietar din zonă și a mai cumpărat 630 mp. Cu noua suprafață, suficientă pentru clădire și parcări, s-a prezentat a treia oară la Urbanism, în 2014. Și de această dată, proiectul a fost respins, fără explicaţii. Omul de afaceri a renunţat până la urmă la realizarea blocului de patru etaje şi a căutat cumpărător pentru cele două loturi de teren pe  care deja le avea. Și al doilea proprietar a încercat să dea o utilitate terenului, dar nu a reușit, astfel că, în 2016, l-a vândut.

 

Un alt bloc aprobat la câțiva metri de locuințele colective din zona Billa

 

Au reînceput conflictele

După o perioadă lungă de liniște în domeniul investițiilor imobiliare, în 2016, când Urbanismul de la Primărie nu a acordat autorizații de construcție, au reînceput scandalurile. Contestațiile din Nicolina, referitoare la locurile de parcare, nu sunt singurele din ultima vreme.
REPORTER DE IAȘI a relatat, săptămâna trecută, cazul unor locatari de pe Strada Florilor nemulțumiți că acolo va apărea un nou bloc de 4 etaje. Proprietarul terenului ne-a explicat însă că principala lor nemulțumire este faptul că vor dispărea locurile de parcare unde își țin acum mașinile. „Am toate studiile și toate aprobările ce mi-au fost cerute de Primărie și CL. Nu există nici o problemă acolo, doar o nemulțumire a oamenilor că nu vor mai avea parcare. Dar, este până la urmă terenul meu”, ne-a spus Paul Avătăji, investitorul din zona Florilor.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: