fbpx
Print this page
Prima autoutilitară electrică din Iași: Cârciuma veche a ales maşina viitorului

Prima autoutilitară electrică din Iași: Cârciuma veche a ales maşina viitorului


Costă mai mult, dar se amortizează în timp: „combustibilul” pentru 130 de kilometri costă sub 5 lei. Patronul unui restaurant de pe Pietonal a achiziţionat o utilitară full electrică pentru transportul mărfurilor. Clienţii care folosesc maşini plug-in sau electrice le pot încărca gratuit la Cârciumă. „Am făcut această achiziţie gândindu-mă la avantajele de mediu”, spune Daniel Avătăjiţei.

 

Primul restaurant din Iaşi care foloseşte pentru aprovizionare o maşină full electrică este Cârciuma veche. În condiţiile unui Iaşi sufocat de poluare, schimbarea maşinilor de marfă de la miile de comercianţi cu utilitare complet electrice sau hibrid trebuie să constituie alternativa corectă. Daniel Avătăjiţei, patronul localului, a achiziţionat o utilitară Renault Kangoo pentru transportul mărfurilor, dar oferă şi încărcare gratuită clienţilor săi care folosesc maşini plug-in sau electrice.

Statul dă o subvenţie de 10.000 de euro

În cazul patronului de la Cârciuma veche calculul a fost simplu. Maşina Renault Kangoo a avut un preţ de 29.000 de euro, cu tot cu bateriile incluse. Din această sumă, 10.000 de euro a fost subvenţia acordată în cadrul programului „Rabla Plus” la care s-a mai adăugat o reducere de încă 1.400 de euro cu tichetul rabla clasic, adică prin casarea unei maşini mai vechi de 8 ani. „În final, aplicând aceste reduceri, maşina m-a costat 17.900 de euro, cu TVA inclus”, a declarat Avătăjiţei.

În curtea interioară a restaurantului, acesta a amenajat locul pentru încărcare. În fapt, o priză normală, la 220V. „Noi facem aprovizionarea doar ziua, aşa că pe timp de noapte maşina rămâne la încărcat. În 5-6 ore e gata. Nu am avut nevoie de încărcare rapidă”, a afirmat Daniel Avătăjiţei.

 

Una dintre variantele electrice Renault Kangoo. Specialiştii din firmă promit creşterea autonomiei la 270 de kilometri

Vara, autonomie de 130 km

Atât încărcarea cât şi autonomia maşinii depind de temperatura de afară. Astă iarnă, la -20 grade Celsius, autonomia maşinii a fost de 55-60 km. Vara, în schimb, autonomia poate urca până la 120-130 de kilometri. Ceea ce este suficient pentru patronii magazinelor din zona centrală. Astfel de utilitare pot înlocui maşinile clasice pe motorină, mari poluatoare. „În funcţie de cum conduci, la autonomia asta se mai adaugă un 10-15%. Când frânezi sau când cobori o pantă, bateria se încarcă”, a adăugat Avătăjiţei.
Maşina are şi un mic rezervor de 13 litri, folosit pentru încălzirea habitaclului. Patronul restaurantului a constatat că un rezervor plin i-a ajuns pentru încălzirea maşinii timp de trei săptămâni friguroase. Aerul condiţionat este pe energie electrică şi se va observa consumul acestuia în lunile ce vor urma.

 

„Am luat decizia mai ales că sunt deţinător de maşini hibrid din 2007”

3,5 lei energia la 100 km

Chetuiala cu alimentarea este aproape insignifiantă. Astfel, la o maşină pe benzină sau pe motorină, combustibilul consumat la 100 de kilometri parcurşi în oraş costă aproximativ 45 – 50 de lei. În cazul maşinii full electrice, pentru aceeaşi distanţă parcursă, energia electrică consumată costă doar 3,5 – 4 lei. „Am făcut această achiziţie gândindu-mă la avantajele de mediu. Dar am luat decizia mai ales că sunt deţinător de maşini hibrid din 2007”, a explicat Daniel Avătăjiţei. Deocamdată, Kangoo e singura maşină de marfă full electrică la vânzare în România, însă piaţa de profil e în plină dezvoltare.

 

Toyota, inclusiv prin Auris, a venit cu baterii care se încarcă în timpul frânării sau cu ajutorul motorului termic


Atuurile hibridelor de la Toyota
Cea mai diversificată gamă de hibride o are producătorul japonez Toyota. Acesta recomandă hibridele mai ales pentru oraşe. Până la 60 km/h, automobilele folosesc doar motorul electric, silenţios şi nepoluant. Când şoferul ia piciorul de pe acceleraţie sau frânează, aceste maşini folosesc un sistem inovator denumit „frânare regenerativă”. Adică, roţile aflate în mişcare alimentează generatorul automobilului, producând energie electrică ce se stochează în baterie pentru o utilizare ulterioară.

Toyota vinde Yaris Hybrid, Auris Hybrid, Auris Touring Sports Hybrid, Prius, CH-R şi RAV4. Motorizările variază de la 1,5 litri Hybrid e-CVT până la 2,5 litri Hybrid e-CVT. Similar, consumul de combustibil mixt este între 3,3 l/100 km şi 4,9 l/100 km.
Maşinile Toyota Hybrid nu se încarcă la priză. Bateria nu necesită reîncărcare de la o sursă externă, ci se încarcă în timpul frânării sau cu ajutorul motorului termic (pe benzină). Prin combinarea motorului termic cu un motor electric, sunt folosite din plin atuurile ambelor surse de energie. Costul total de exploatare al unui vehicul hibrid este cu până la 10% mai mic decât al unui autovehicul convenţional. În plus, conform statisticilor Toyota Motor Europe, deţinătorii de astfel de maşini vor beneficia de o reducere a costurilor de service, mentenanţa şi reparaţii cu 30 – 50% faţă de modelele convenţionale.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare