fbpx
 
Foame mare: liberalul Sorin Flutur pus de PSD director la SNCFR

Foame mare: liberalul Sorin Flutur pus de PSD director la SNCFR


Să nu ne mai prostim cu Opoziția: unii liberali n-ar sta o zi în politică fără funcție la stat. Consilierul județean PNL Sorin Flutur a ajuns la București direct prin ordin de ministru. Vărul său e baronul liberal de Suceava, Gheorghe Flutur. În Consiliul Județean, aproape toți liberalii au primit posturi de conducere la stat de la PSD sau și le-au păstrat de când erau la Putere. Majoritatea se reprezintă pe ei înșiși în politică, neavând altă sursă de trai decât munca la stat bine plătită.


De câteva zile, consilierul județean PNL Sorin Georgel Flutur ocupă postul de director general adjunct al sectorului „Guvernanță și Administrare” din cadrul CFR SA. Liberalul ieșean este, așadar, unul dintre cei patru mari adjuncți ai directorului general. Într-o guvernare PSD-ALDE surprinde numirea lui Flutur într-o poziție strategică la nivelul CFR. „Postul a fost înființat recent, în luna mai, în urma unei reorganizări. Am fost numit printr-o decizie a directorului general”, a declarat Flutur.

Coordonează achizițiile publice

Instalarea în noua poziție s-a produs pe 9 iulie, Flutur fiind primul titular al postului. „N-am luat locul nimănui. E o preluare de atribuții”, a spus liberalul, sugerând că nu e definitiv pe această funcție. Flutur a adăugat că alegerea sa a fost făcută pentru că este cunoscut în CFR și că factorul politic nu a avut niciun amestec. Sorin Flutur va coordona zona comercială, cea de achiziții publice și cea de reprezentare externă. „Rămân și consilier județean. Chiar astăzi (marți – n.r.) mi-am luat liber de la București și am venit la Iași pentru a participa la o ședință de Consiliu Județean”, a spus liberalul.

Activitatea acestuia în CJ este cvasi-inexistentă, Flutur votând în linia partidului, fără luări de cuvânt sau inițiative proprii.

 

Numirea lui Sorin Flutur la SNCFR i-a lăsat mască pe membrii PNL Iași. Unii îi cer să-și depună mandatul de consilier județean

 

Două apartamente, două terenuri

Potrivit celei mai recente declarații de avere ce datează din 7 mai 2018, Sorin Flutur și soția sa, Cristina, dețin două suprafețe de teren, una în Bucium (803 mp, agricol, cumpărat în 2007) și o alta în Fundu Moldovei (4.377 mp, agricol, achiziționat în 2013). Cei doi au și două apartamente, cel cumpărat în 2004 având o suprafață de 52 mp, iar cel din 2007 puțin peste 48 mp. Familia a declarat un depozit bancar deschis în 2012 cu un sold de 9.900 lei. La categoria venituri, Sorin Flutur a menționat un venit anual de 59.850 lei încasat din poziția de consilier în cadrul sucursalei CF Iași și 9.131 lei în calitate de consilier județean. Adică, o medie lunară a veniturilor nete de 5.748 lei la care s-au adăugat, tot lunar, 3.236 lei ai soției.

Legături de familie
Întreaga carieră profesională a lui Sorin Flutur este legată ombilical de traiectoria partidului din care a făcut parte. Astfel, între 2005 și 2007, cât PNL a fost la guvernare, Flutur a fost directorul Regionalei Iași, la fel și în perioada 2009 – 2012 cât PDL (partid la care a migrat) a condus România de la Palatul Victoria. În perioadele de Opoziție ale partidului său (2007–2009 și 2012–2018), Flutur a deținut funcția de consilier al directorului.
Cariera în politică și administrație a liberalului ieșean se datorează, în mare măsură, mult mai cunoscutului său verișor Gheorghe Flutur de la Suceava, fost ministru al Agriculturii, senator în trei mandate și, pentru a doua oară, președinte al Consiliului Județean din nordul Moldovei. Cei doi mai au un verișor bine poziționat, Cătălin Flutur, actualul primar al Botoșaniului, aflat la al treilea mandat.

„Această dulce-coabitare cu Puterea a unora dintre colegii noștri șubrezește credibilitatea PNL în rândul electoratului anti-PSD. Pe bună dreptate, se pune întrebarea dacă efortul nostru de Opoziție este sincer.
Este o situație care ne afectează pe toți. Vreau să ieșim învingători din confruntările electorale ce urmează. De aceea îmi doresc să arătăm clar că nu avem niciun fel de înțelegeri ascunse cu PSD, iar eforturile noastre în Opoziție sunt sincere.
Despre numirea colegului meu nu am știut nimic și vreau să cred că nu au știut nici ceilalți colegi, iar decizia a fost una individuală. Fiind așa, mă aștept ca următoarea decizie firească a colegului nostru să fie demisia din funcția de consilier județean.”
Marius Bodea, președinte al Filialei Municipale a PNL Iași


Alți liberali „cu lipici” la funcții publice de conducere

Există un număr important de liberali care au rămas „la butoane” în administrația locală sau ca reprezentanți ai direcțiilor deconcentrate. Asta în condițiile unei guvernări PSD-ALDE. Astfel, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale sunt în poziții cheie: Liviu Bulgaru (e și consilier județean PNL), Anghel Ficu (revenit din concediul de creștere a copilului), Sorin Minciună și Constantin Dolachi (fost trezorier al PNL).

La Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, liberalul Sorin Avram a rămas tot într-o funcție de conducere, deși a fost obligat să coboare o treaptă, de la funcția de director general la cea de director tehnic în aceeași structură.

În posturi de importanță strategică se mai regăsesc Robert Dâncă, managerul maternității Cuza Vodă, Radu Terinte, managerul spitalului Sf. Maria, Adrian Căliman, consilier Casa de Cultură a Studenților, Daniel Juravle, membru în Consiliul de Administrație al Salubris, Călin Rusu, membru CA la Citadin.

După ce a ocupat câțiva ani funcția de director adjunct la ADI Euronest (55.507 lei venit net în 2017), Marius Sorin Dangă s-a lipit de un post de membru în Consiliul de Administrație al Companiei de Transport Public Iași.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30