fbpx
 
Incredibil: furt văzut din satelit. Deal din Holboca, săpat și vândut cu tona

Incredibil: furt văzut din satelit. Deal din Holboca, săpat și vândut cu tona


Fostul viceprimar al comunei Holboca are dosar penal pentru că a exploatat ilegal argilă. Garda de Mediu l-a prins în flagrant pe fostul viceprimar din Holboca:  avea o exploatare de argilă pe care o opera în mod ilegal. Se bănuiește că Grigore Dura a încasat câteva sute de mii de lei din vânzarea materialului. Ar fi trebuit să dea Statului 50 de eurocenți pentru fiecare tonă de argilă extrasă. Dura susține că, de fapt, dorea să îndrepte un deal, dar nu avea autorizație nici pentru asta.

Fostul viceprimar al comunei Holboca, Grigore Dura (64 de ani), este cercetat pentru infracțiuni prevăzute de Legea minelor. Pe scurt, a tăiat un deal din comună, undea avea câteva hectare de teren, și a vândut argilă pentru contrucții. Fostul viceprimar, în prezent consilier local, susține că este nevinovat, dar s-au strâns deja mărturii împotriva lui. Iar fotografiile realizate de la înălțime sunt edificatoare.

Exploatare în toată regula

În anul 2017, Garda de Mediu Iași a aflat că la Holboca dispare un deal, bucată cu bucată. Varianta, incredibilă, a fost verificată. Și s-a dovedit că, undeva vizavi de CET Holboca, un deal din câmpul de pe partea stângă a șoselei este tăiat și cărat cu camioanele. „Era, de fapt, o exploatare mascată de argilă pentru fundații de construcții. Operațiunea fusese camuflată sub forma îndreptării acelui deal, semn că proprietarul, fostul viceprimar, știa ce face”, ne-au spus surse din cadrul Gărzii de Mediu.

Au fost realizate fotografii, filme și i s-a cerut lui Grigore Dura, fostul viceprimar al comunei, să oprească exploatarea. Ulterior, după realizarea măsurătorilor, a fost obligat să aducă pământ și să umple golul lăsat. Martorii spun că muncitorii care lucrau acolo au decupat o parte din deal și s-au dus câțiva metri în adâncime față de nivelul actual al terenului.

2012: Dealul din care Dura (foto mic) a făcut bani frumoși, dar ilegali

Încă nu a fost calculat prejudiciul

Dosarul a fost trimis procurorilor, pentru că Grigore Dura a făcut o infracțiune la Legea minelor: a exploatat o resursă din subsol fără să aibă licență. “Chiar dacă este în subsolul propriului teren, conform legii aparține Statului. Poți exploata argila pentru propria construcție, dar nu ai voie să o extragi și să o vinzi fără licență și fără plata unei redevențe. Această redevență este de 0,5 euro pe tonă. Într-un metru cub intră cam 2,5 t de argilă, deci redevența de pe 1 mc este de 1,25 euro”, ne-a explicat Oana Barabancea, inspector teritorial la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) Bacău.

Controlul, în cazul Dura, l-a făcut însă Inspectoratul ANRM Câmpulung Moldovenesc. „Anul trecut, am fost chemați la o exploatare ilegală de argilă undeva lângă Iași, în Holboca. Au fost făcute măsurători atunci, am întocmit acte, dar nu a fost calculat prejudiciul. Acesta va fi calculat cu precizie de către un expert pe care-l va desemna instanța. Pe baza măsurătorilor și a datelor topografice se poate afla cu precizie câți metri cubi de argilă lipsesc din acel deal și vom ști cât a obținut fără să achite redevență”, ne-a spus Ion Badale de la ANRM Câmpulung Moldovenesc.

Afacere de 500.000 de lei

Conform datelor strânse cu ajutorul Google Earth, care are imagini din zonă pe mai mulți ani, exloatarea ilegală de argilă a viceprimarului a avut, în momentul de glorie, 3,3 hectare. Pe imagini se văd camioane și zone de încărcare a argilei, precum și terenul înainte și după exploatarea ilegală. Presupunând că a exploatat doar un metru adâncime de pe acea suprafață, fostul viceprimar Grigore Dura a vândut cel puțin 33.000 mc de argilă de acolo – 82.500 tone. La prețul mediu al argilei pentru impermeabilizare de 15 lei/mc, a obținut din exploatarea de pe terenul său cel puțin 495.000 de lei, din care a plătit și transportul și ar fi trebuit să achite și redevență de 190.000 de lei. Martorii spun însă că acolo s-a lucrat mai mulți ani aproape continuu și că exploatarea a avut mai mulți metri adâncime.

Șantierul din Holboca, văzut din satelit în 2012 (foto stânga) și 2017. Au muncit oamenii lui Dura, nu glumă

Nu recunoaște nimic

Fostul viceprimar nu recunoaște că a avut exploatarea, spunând că a vrut doar să îndrepte terenul. „A fost un șantier acolo, voiam să fac niște depozite agricole. A venit Garda de Mediu și m-a oprit, spunând că nu am acte să fac așa ceva. Eu eram la stadiul de certificat de urbanism cu aceste depozite, voiam doar să îndrept terenul, Garda de Mediu a spus că nu am autorizație și a fost oprit șantierul”, ne-a spus Grigore Dura. Fostul viceprimar spune că așteaptă să vadă ce vor decide anchetatorii.

Două exploatări legale de argilă în Iași

Una dintre cele două exploatări de argilă cu licență din Iași este a Brikston, fosta Ceramica, și este situată la Vlădiceni. Societatea exploatează argila doar pentru consumul propriu – fabricarea cărămizilor. Cealaltă este la Ciurea și aparține firme Phoenix SA Iași. Licențele de exploatare se acordă periodic de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în urma unor concursuri.

Cu toate acestea, surse din piață spun că în Iași se tranzacționează cantități importante de argilă, fără documente. Argila pentru impermeabilitate se folosește la fundațiile clădirilor. Este un material plastic ce oprește infiltrațiile de apă și stabilizează solul.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30