fbpx
 
STATUL MAFIOT: Interlopii vă scot dinții din gură, Poliția mușamalizează, iar primarul le dă teren în Centru. Cum a stat 4 ani ascuns dosarul lui Talabă la IPJ, după ce i-a rupt falca unei femei

STATUL MAFIOT: Interlopii vă scot dinții din gură, Poliția mușamalizează, iar primarul le dă teren în Centru. Cum a stat 4 ani ascuns dosarul lui Talabă la IPJ, după ce i-a rupt falca unei femei


Radu Holban (fost Talabă) a spart o sticlă de capul unei femei la o petrecere de Revelion. Unei alte femei i-a dat un pumn provocându-i dublă fractură de mandibulă. Victima era însărcinată în 6 săptămâni și a trebuit să renunțe la copil, din cauza radioterapiei la care a fost supusă. Dosarul de la IPJ a stat 4 ani în sertarul ofițerului Petrică Azamfirei, spre disperarea victimelor. „Trebuie să adunăm probe, numai asta spunea”, povestesc cei bătuți de Talabă. Abia după ce interlopul a înjunghiat un alt polițist, IPJ a trimis dosarul în judecată. Într-o lună a terminat ce nu făcuse în 4 ani! Holban-Talabă a primit teren de la Primărie cu doar 72 euro/mp în Smârdan, unde metrul pătrat e 500 de euro, iar cumnatul său este un apropiat al viceprimarului Harabagiu. În Iași, interlopii vă bat, polițiștii îi acoperă, iar șefii Primăriei le dau terenuri. Nu mai aveți scăpare!

Fix 1.525 de zile, adică patru ani, două luni și șase zile a durat ca interlopul Constantin Radu Holban (fost Talabă) să fie trimis în judecată după ce i-a terorizat pe ieșenii prezenți la o petrecere de Revelion.

Bătaia ca-n „7 păcate” a avut loc la Revelionul 2013-2014, iar Holban a fost trimis în fața judecătorilor abia în martie 2018. Scandalul a avut urmări dramatice, o femeie gravidă fiind obligată să renunțe la sarcină.

Principalul „frânar” al dosarului a fost comisarul de poliție Petrică Azamfirei, actual adjunct al secției 4, Tătărași. „Nu vă pot spune nimic”, s-a eschivat comisarul Azamfirei.

Dosarul lui Holban a fost urgentat și trimis de la Parchet la Judecătorie abia după ce acesta, în ianuarie 2018, a înjunghiat un polițist de la Brigada de Operațiuni Speciale.

De la bal la spital
Pe 6 martie 2018, la Judecătoria Iași, pe penal, a fost înregistrat dosarul avându-i ca inculpați pe Constantin Radu Holban, Constantin Dimitriu și Adrian Chirilă, iar ca părți civile pe Sorin Iași, Florin Bogdan și Irina Claudia Vieru și pe Cătălina Moșneagu. Obiectul: tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violențe. Spus sec, dosarul pare un fleac.

Însă povestea este de-a dreptul halucinantă. La Revelionul 2013-2014 organizat la Bellaria (fostul Onyx), spre dimineață, un conflict între meseni a degenarat într-un uriaș scandal, câțiva ajungând de la bal direct la spital.

Femeia a primit un pumn de la Talabă în plină figură. Dublă fractură de mandibulă, tratament cu radiații, chiuretaj. O viață distrusă într-o secundă la petrecerea de Revelion

„Mi-a tras un pumn în față”
Povestește Cătălina Moșneagu, una dintre victime: „Era spre dimineață, ora 4 sau 5. Ne pregăteam să plecăm. Eu și prietenele mele ne-am dus la  garderobă să ne luăm hainele. Eram și cu fiica mea. Pentru că bărbații nu mai veneau din sală, am trimis-o pe fată să-i cheme”.

În câteva secunde, fata s-a întors șocată. „A venit urlând spre mine, spunându-mi că înăuntru bărbații se bat”, a rememorat Cătălina Moșneagu.

Femeia a intrat în sala unde avusese loc Revelionul cu gândul de a vedea ce se petrece și de a-și lua soțul. „Când am intrat, unul dintre prietenii noștri era trântit la pământ și cineva era deasupra lui. M-am dus la respectivul, doar ușor l-am atins pe umăr și l-am întrebat de ce dă în el. Acela a fost momentul când s-a întors și mi-a tras un pumn în față”, a spus Moșneagu.

Măcel de la o dedicație
Ulterior, femeia avea să afle că soțul său, Daniel, ieșise deja din încăpere pe o altă ușă. A reușit să iasă și ea, a venit Salvarea și Poliția. „Conflictul a pornit din nimic, de la o neînțelegere legată de muzică, de la o dedicație, exact nu mi-am dat seama. A fost ca la nebuni, dădea care cum putea, în bătaie au fost implicate 10-15 persoane”, a relatat Cătălin B., unul dintre cei prezenți la respectiva petrecere.

Bătută până a făcut chiuretaj
Mulți dintre cei loviți au ajuns la spital, unii au avut nevoie de zeci de zile de îngrijire. O femeie a fost aproape scalpată, fiindu-i spartă o sticlă în cap. Însă, prin cea mai dramatică situație a trecut Cătălina Moșneagu. În urma pumnului primit, ea a suferit o dublă fractură de mandibulă şi, din cauza „riscului malformativ provocat de radiografiile dentare”, medicii i-au recomandat un chiuretaj. „Eram însărcinată, însă doctorii mi-au recomandat să fac întrerupere. Ceea ce am și făcut”, a afirmat Moșneagu. Fătul avea o lună jumătate, însă medicii au considerat că radiațiile l-ar fi putut afecta, că există un risc malformativ. Aceste precizări medicale au fost făcute în dosarul care se află acum pe masa judecătorilor.

Femeia a povestit cum, timp de 4 ani, polițistul Azamfirei a tergiversat ancheta: „Nu avem probe”

Azamfirei a ținut ancheta pe loc
Ancheta a pornit greu și a continuat și mai greu. Cătălina Moșneagu a aflat că cel care-a lovit-o este Constantin Radu Holban. „De-a lungul anilor care au urmat, am fost chemată de mai mult de 10 ori la poliție, sus în Copou. De fiecare dată mi se arătau poze, însă eu l-am recunoscut doar pe cel care m-a lovit pe mine, pe Holban”, a spus Moșneagu.

Femeia nu-și explică de ce a fost nevoie de atâția ani pentru finalizarea dosarului. „L-am întrebat și eu, de mai multe ori, pe polițistul Azamfirei de ce merg lucrurile greu. Mi-a zis că trebuie să strângă probe”, a adăugat ea.
Daniel Moșneagu, soțul victimei, a ajuns la capătul răbdării: „M-am săturat de când durează”.

Tentativă de omor: a înjunghiat un polițist

Cu toate că s-au luat mărturii ale celor prezenți, dosarul nu a fost gata. Nici în 2014, nici în 2015, nici în 2016 și nici în 2017.

La începutul anului 2018, în ianuarie, un alt eveniment scandalos. Un conflict între mai mulți bărbați, izbucnit în clubul Skin, a luat amploare. S-a ajuns la bătaie în toată regula.

În final, mai mulți bărbați au plecat spre Spitalul Sf. Spiridon pentru a primi îngrijiri medicale. Culmea, veniți cu taxiuri diferite, protagoniștii scandalului din club s-au reîntâlnit în poarta spitalului. Unul dintre ei l-a înjunghiat pe un altul. Agresorul a fost același: Constantin Radu Holban, fost Talabă. Victima, Iulian Dumitraș, un polițist de la Brigada de Operațiuni Speciale.

Polițiștii și-au amintit de primul dosar
Coincidență, acesta a fost momentul în care s-a pus în mișcare și primul dosar, cel al agresiunii din noapte de Revelion. Rezumat: la sfârșitul lunii ianuarie 2018, Holban l-a înjunghiat pe polițist, iar pe 6 martie Holban a fost trimis în judecată în cealaltă speță.

„Mi se pare prea mare potrivirea, s-a dat drumul la dosar abia după al doilea eveniment”, a spus Cătălina Moșneagu. Aceeași opinie o au și soțul său, Daniel, și Cătălin B., unul dintre cei prezenți la petrecerea de Revelion.

70% din terenul pe care Holban-Talabă vrea să facă blocul din Smârdan e primit de la Primărie

Ofițerul refuză să comenteze
Surse din interiorul Poliției susțin că un rol important în tergiversarea primului dosar l-a avut Petrică Azamfirei, pe-atunci ofițer de poliție la Serviciul Investigații Criminale. Contactat de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, Azamfirei a refuzat orice fel de comentariu pe acest subiect. „Nu vă pot spune nimic, trebuie să vă adresați ori purtătorului de cuvânt al inspectoratului, ori Parchetului”, a spus acesta.

Traseul profesional a lui Azamfirei a fost unul ascendent. În 2017, a fost împuternicit șef la Secția 5 Poliție Rurală Răducăneni, iar din acest an este adjunct al șefului Secției 4 Poliție Iași, cea din Tătărași.

Dezvoltator imobiliar, cuțitar la bază
Acum, Constantin Radu Holban este în arest preventiv. În primul dosar, cel cu bătaia de Revelion, este judecat pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violențe. În cel de-al doilea caz, în cel al înjunghierii polițistului, Holban este cercetat pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor.
Holban (44 de ani) este cunoscut mai ales în cartierul Tătărași, unde deține o spălătorie auto și a avut mai multe proprietăți imobiliare. Are un trecut controversat, fiind implicat în mai multe scandaluri cu violență.

Face bloc pe terenul Primăriei
Presa locală l-a prezentat pe Holban ca având studii de Drept – la o particulară - și ca antreprenor în zona de imobiliare. De fapt, proiectul din Smârdan al lui Holban este un tun uriaș realizat cu sprijin de la vârful Primăriei.

Din cei 1.000 mp pe care vrea să construiască un bloc cu 9 niveluri (D+P+6E+Eth), acesta avea în proprietate mai puțin de 400 mp, diferența fiind cumpărată sau concesionată de la Primărie.

Blocul ce va fi ridicat pe strada George Emil Palade are indicatori urbanistici de coșmar pentru cei ce locuiesc la casele vecine: procentul de ocupare a terenului de aproape 50%, 9 niveluri pe care vor fi dispuse cele 55 de apartamente. Dar strada e deja sufocată de mașinile parcate de la celelalte blocuri construite recent. În ciuda protestelor vecinilor, Primăria Iași a autorizat acest proiect, pe 11 februarie fiind emisă autorizația de construire.

Chirica și Harabagiu au pus mână de la mână pentru scoaterea la liman a afacerii imobiliare a bătăușului Talabă. Terenul Primăriei din Centru a fost dat unui om care acum e în pușcărie pentru tentativă de omor

Un apropiat al lui Harabagiu

Revoltător este și modul în care Holban a obținut parcela de peste 1.000 mp. Astfel, terenul de 577 mp a fost obținut în urma a două contracte de vânzare-cumpărare, unul din 2013 și celălalt din aprilie 2015. Inițial, soția lui Holban-Talabă a cumpărat 385 mp de la o familie care avea terenul ipotecat la BRD. Suprafața nu avea deschidere la stradă, fiind o grădină în planul doi.

În februarie 2015, Consiliul Local a aprobat vânzarea prin licitație publică a terenului în suprafață de 192 mp la cererea Ancăi Irina Holban. Raportul de evaluare a stabilit că valoarea unui metru pătrat de teren acolo este de doar 72,06 euro, respectiv 13.837 euro pentru toată suprafața de 192 mp, echivalentul a 61.449 lei, fără TVA. Acesta a și fost prețul de achiziție.

În 2015, terenurile din zonă se vindeau deja cu 400-500 de euro/mp.

O altă parcelă de 354 mp, acum parte a acestui proiect imobiliar, a fost concesionată de la Primărie în noiembrie 2016. Anterior, prin hotărârea de Consiliu Local din septembrie, valoarea de pornire la licitație a fost stabilită la 6.000 euro/an/redevență.

În fine, ultima suprafață, de 88 mp, a fost concesionată tot de la Primărie în martie 2017. În acest caz a fost vorba despre o concesionare directă către Anca Holban „în vederea extinderii imobilului proprietate”. Redevența a fost stabilită la 2.000 euro/an.

Holban-Talabă este cumnat cu Mircea Rotariu, asociatul în afaceri al viceprimarului Gabriel Harabagiu. Aventura imobiliară a lui Talabă pe proprietățile Primăriei reprezintă un caz atipic prin generozitatea de care a beneficiat din partea celor care conduc Palatul Roznovanu.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30