fbpx
 
Mihai Chirica a făcut show pentru presă cu noile echipamente. Trecuseră deja doi ani de când se chinuia să facă licitația Mihai Chirica a făcut show pentru presă cu noile echipamente. Trecuseră deja doi ani de când se chinuia să facă licitația

100% PROPAGANDĂ, 20% FAPTE: Chirica a făcut 20 de parcuri în 4 ani din cele 100 promise, terminând 2018 cu 90 milioane de lei excedent la Investiții


Firmele care se ocupă de reabilitarea locurilor de joacă au primit anul trecut bani doar pentru 20 de amplasamente, deși Primăria avea investiția trecută în buget și a cheltuit doar jumătate din bugetul de dezvoltare a orașului. Executanții spun că aveau resurse să termine mult mai repede parcurile, dar nu li s-a dat comanda. În 6 luni trebuie terminate restul de 80 de parcuri, dar contractul e blocat de costurile suplimentare apărute. Analiza pas cu pas a acestei afaceri arată diferența enormă între ce se promite și ce se face în realitate.

Cronologia neputinței, nepăsării și a incompetenței. Mihai Chirica, în calitățile sale de viceprimar, primar interimar și apoi de primar ales, a promis ieșenilor că livrează 93 de parcuri de joacă, 83 modernizate și 10 făcute de la zero.

La 4 ani și 4 luni de la prima declarație publică, bilanțul lui Chirica este lamentabil: au fost finalizate lucrările la doar 20, iar 13 se află într-un stadiu incipient.

Contractul ar trebui finalizat până în noiembrie. Reprezentanții celor două firme care fac lucrările spun că s-a ajuns într-un blocaj: șefii Primăriei refuză de câteva luni actualizarea valorii contractelor în raport cu majorarea salariului minim pe economie ce a intervenit din ianuarie 2019.

Surse din Palatul Roznovanu au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că există un calcul cinic, electoral: „Execuția acestor parcuri va fi împinsă până în primăvara anului viitor, pentru ca primarul Chirica să aibă la ce să taie panglica înainte de alegerile din vara viitoare. E «rețeta» Nichita pe care a rafinat-o”.

Diferența dintre istoria oficială și realitatea coșcovită. Intrarea în parcul de joacă din Ciurchi

Întâi au trucat licitația

În 2015, pe-atunci viceprimar, Chirica a făcut primul anunț. În 2016, după alegeri, prima licitație. Care a fost anulată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor din cauza mai multor nereguli. În 2017 o nouă licitație, finalizată în toamnă cu semnarea contractelor. La un an jumătate distanță, gradul de realizare e doar de 21,5%, adică doar 20 de parcuri din 93 sunt gata.

Se lucrează cu viteza melcului
Investiția a fost împărțită în două loturi. Astfel, lucrările dintr-unul, format din 46 de obiective, au fost încredințate către SC Sport Play System SRL, contra unei sume de 5,563 milioane de lei, fără TVA. Lotul al II-lea, format din 47 de spații de joacă, a fost adjudecat de asocierea SC Ischia SRL - SC Conted Company SRL, pentru o sumă de 6,186 milioane lei, fără TVA.
Mihai Balaș, de la Sport Play System, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că firma sa a terminat 9 parcuri din 46. „Pentru 2018, am avut comandă de la Primărie pentru 10 parcuri. La unul s-a întârziat că a fost o problemă cu un garaj. Acum, avem aduse la Iași echipamente pentru alte șase dintre care la trei se lucrează deja”, a spus Balaș.

La începutul acestui an, Primăria a dat comanda pentru execuția lucrărilor pentru toate amplasamentele rămase din lotul de 46. „Amenajarea unui parc durează între o săptămână și două luni. Lucrăm cu mai multe echipe concomitent, deci putem termina tot până în noiembrie când expiră contractul”, a adăugat reprezentantul Sport Play System.

Parcul din Centru Civic, în spatele ANAF, arată deplorabil

Momentan, lucrurile sunt blocate

Însă a apărut o problemă care întârzie execuția. Reprezentanții din Palatul Roznovanu nu vor, deocamdată, actualizarea valorii contractelor cu noul salariu minim pe economie care a intrat în vigoare din ianuarie 2019. „Din această cauză, nu ni se mai decontează lucrările”, a afirmat Balaș.

Acesta nu știe când s-ar putea debloca situația, mingea fiind în terenul Primăriei. Însă, reprezentantul firmei a precizat că alte administrații locale din țară cu care are contracte similare au făcut această actualizare, iar investițiile sunt în plină desfășurare.


Au scăzut viteza până văd banii

Situația este aproape identică și pe lotul II ce cuprinde 47 de spații de joacă. „Anul trecut am făcut 11. Pentru restul de 36 am primit ordinul de începere a lucrărilor și autorizația de construire de la Primărie la începutul acestui an. Acum, la 10 dintre acestea suntem în faza de demolare și amenajarea a terenului”, a declarat Elena Stroia, administratora firmei Ischia SRL.

Și în cazul său, Primăria nu a actualizat contractul cu noul salariu minim pe economie, valabil din ianuarie 2019. „Am trimis din martie toată situația actualizată. Însă nu s-a rezolvat deocamdată. Am făcut un calcul și această modificare are un impact de maxim 5% din valoarea contractului”, a spus Stroia.

La fel, contractele similare încheiate cu alte administrații au fost deja reactualizate, legea fiind destul de clară, fiind vorba de o formalitate. „Noi continuăm să lucrăm, însă nu la aceeași intensitate. Avem niște costuri suplimentare. Sperăm să se rezolve, ne putem încadra în termenul limită din contract”, a adăugat aceasta.

Mihai Chirica, alături de fostul primar la inaugurarea locurilor de joacă în 2012, exact în pragul alegerilor

Chirica a plusat cu 10 parcuri. Din gură
Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a refuzat să prezinte un bilanț al implementării acestor investiții.
Pentru lotul I, ce însumează 46 de obiective, suprafața totală este de peste 14.000 metri pătrați, iar pentru lotul II (47 de obiective) de peste 17.000 metri pătrați. Deci, suprafaţa totală a celor 93 de parcuri de joacă depășește trei hectare. Mai mult, recent, primarul Chirica a anunțat că la finalizarea acestei investiții va începe o alta pentru încă 10 spații de joacă.

Parcul din Oancea n-a prins încă alegerile la Primărie ca să fie reabilitat

Cronologia unei investiții derulate exasperant de lent

15 ianuarie 2015: Mihai Chirica, pe atunci doar viceprimar, a fost citat în Curierul de Iași, oficiosul Primăriei: „E o nouă etapă de modernizare a locurilor de joacă pentru copii în municipiul Iaşi, fiind vorba despre acele parcuri care nu au fost modernizate anterior. Mai întâi, vom face partea de proiectare, după care vom intra în Consiliul Local cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi pe urmă vom scoate la licitaţie execuţia lucrărilor în aceste parcuri”

22 aprilie 2016: Curierul de Iași, ziarul municipalității: „Primăria va moderniza în perioada următoare majoritatea parcurilor de joacă din municipiul Iași. Primarul interimar Mihai Chirica a declarat joi, 21 aprilie, că pe lista municipalităţii se află 93 de astfel de parcuri”

1 august 2016: A fost publicat în SEAP anunțul de licitație. În luna septembrie 2016, procedura a fost anulată după ce două firme au contestat-o. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a criticat municipalitatea, printre altele, pentru că termenul permis pentru elaborarea ofertelor a fost prea scurt. De asemenea, solicitarea prezentării de mostre de materiale a fost percepută ca o restricţionare, fiind criticat şi faptul că procedura nu a fost împărţită pe loturi.

Zilele trecute, muncitorii Primăriei au fost chemați de locuitorii din Tătărași să mai repare ce se mai poate la parcul din Ciurchi, până la modernizarea promisă care nu mai vine

27 iulie 2017: Procedura a fost reluată, din nou au fost firme care au reclamat nereguli, însă de această dată Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor le-a respins. Pagina de Facebook a Primăriei Iași: „În următorii doi ani, Primăria Municipiului Iaşi va moderniza 93 de locuri de joacă. Anunțul a fost făcut ieri de către primarul Mihai Chirica, în cadrul unei conferințe de presă. «Pentru anul 2017 avem prinsă în buget suma de 4.266.050 lei, până la sfârșitul anului urmând a realiza aproximativ o treime din lucrări. Pentru acest an vor avea prioritate spațiile de joacă care sunt cele mai degradate sau acolo unde nu există, precum și grădinițele. Vrem să le modernizăm la nivelul actual de design și al materialelor de construcție. Vor fi și 13 terenuri de sport. Conform contractului, proiectul ar trebui să fie realizat până în august 2019, dar probabil va fi realizat mai rapid. În funcție de resursele financiare vom încerca să completăm această listă printr-o altă procedură de proiectare, respectiv execuție», a declarat primarul Mihai Chirica”
10 noiembrie 2017: Pagina de Facebook a municipalității: „Primarul Mihai Chirica a verificat astăzi, 10 noiembrie, în curtea interioară a Palatului Roznovanu, amenajată ca loc de expunere, echipamentele care vor fi montate în cele 93 de amplasamente incluse în programul municipal de reabilitare, modernizare și înființare de spații de joacă. Edilul-șef a dorit să verifice personal calitatea acestor echipamente înainte de a semna ordinul de începere, cu data de luni, 13 noiembrie, a lucrărilor la primele 21 spații de joacă incluse în program. «Indiferent de dificultățile financiare sau de altă natură cu care municipalitatea ieșeană s-ar putea confrunta din cauza unor experimente politice și fiscale făcute la București, nu vom renunța niciodată la investițiile pe care eu, ca primar, le consider prioritare, iar cele de care beneficiază copiii noștri sunt pe primul loc. Mai mult, îmi propun ca, după finalizarea lucrărilor la aceste 93 de spații de joacă, să începem un nou program de modernizare, pentru încă 100 de amplasamente», a declarat primarul Mihai Chirica”

30 august 2018: Primăria a anunțat recepționarea lucrărilor la unul dintre locurile de joacă: „Parcul din șos. Nicolina, nr. 27, bl. 958 face parte dintr-un prim «pachet» de 22 de spații de joacă, împărţite în două loturi de execuţie, la care lucrările fie au fost deja finalizate, fie continuă și în această perioadă”

8 mai 2019: Din cele 93 de locuri de joacă au fost realizate doar 20, iar 13 se află într-un stadiu incipientÎn 2012, cu câteva zile înainte de alegeri, inaugurare cu elefanți

Acum câteva zile, înainte de Paști, un ieșean și-a manifestat nemulțumirea pe Facebook în privința felului în care arată un loc de joacă din Ciurchi, unul dintre cele mai mari spații de acest fel din oraș. Astfel, parcul era într-un stadiu avansat de degradare, cu bănci distruse, echipamente sparte, garduri rupte. Luni, pe 6 mai, două echipe ale Servicii Publice SA, companie a Primăriei, lucrau la remedierea defecțiunilor.

Ca un amănunt, acel parc din Ciurchi a fost inaugurat de Gheorghe Nichita, fostul edil, înainte de alegerile locale din 2012 alături de Mihai Chirica, pe atunci doar director tehnic în Primărie. La eveniment au fost aduși și doi elefanți aflaţi în oraş cu prilejul mai multor spectacole de circ.

Article image
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 21 martie, e fatală: CET SA, firmă declarată falimentară, este deținătoarea de drept a celei mai mari părți din sistemul de termoficare al orașului: cazane, instalații, clădiri, rețea de distribuție. Sistemul centralizat de termoficare se află acum în mâinile lichidatorului CET, Corneliu Mititelu. CET are datorii de 603 milioane de lei, bunurile rămase sunt evaluate la 200 m...
Autor Cezar Moraru Anchete 01 Aprilie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30