fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Tronsonul de autostradă Tg. Neamț-Iași: execuția și proiectarea, lansate la licitație până la sfârșitul lunii iunie

Tronsonul de autostradă Tg. Neamț-Iași: execuția și proiectarea, lansate la licitație până la sfârșitul lunii iunie


Execuţia şi proiectarea tronsonului de autostradă Târgu Neamţ - Iaşi vor fi lansate la licitaţie până la sfârşitul lunii iunie, a anunţat, joi, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

„S-a semnat contractul la Iaşi chiar săptămâna trecută pentru revizuirea studiului de fezabilitate pe tronsonul Tg. Mureş - Tg Neamţ şi, aşa cum am spus, celălalt tronson este în parteneriat public privat, Tg. Neamţ - Iaşi, Iaşi - Ungheni, inclusiv podul peste Prut. Vom lansa execuţia şi proiectarea până la sfârşitul lunii iunie, aşa cum mi-am asumat la Iaşi. Restul va fi construit prin fonduri europene", a spus Cuc.

Şeful de la Transporturi a dat asigurări că s-au făcut solicitări pentru fonduri europene şi este convins că „de data asta vom avea români adevăraţi care să ne ajute la Bruxelles".

„Avem solicitare de fonduri europene şi sunt convins - şi trebuie să spun lucrul ăsta - că de data asta vom avea români adevăraţi care să ne ajute la Bruxelles şi nu unii care să ne încurce şi să facă confuzii între autostrăzi, că asta este foarte periculos când faci confuzii între autostrăzi, că nu ştii ce vrei să finanţezi", a adăugat el.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, au semnat pe 9 mai, la Iaşi, proiectul ce vizează reactualizarea studiului de fezabilitate a unui segment din Autostrada A8, cunoscută şi ca Autostrada Unirii, respectiv, pentru tronsonul Târgu Mureş - Târgu Neamţ.

Contractul de revizuire a studiului de fezabilitate a fost semnat cu firma Ingineria Especializada Obra Civil Industrial, din Spania, valoarea estimată fiind de 17,6 milioane de lei. Câştigătorul licitaţiei nu a fost contestat, a precizat ministrul Transporturilor.

Ministrul Transporturilor a declarat totodată că şi-ar dori ca şi avizele de mediu să fie obţinute într-un timp mai scurt, sarcina urmând a reveni firmei câştigătoare.

„După semnarea contractului, voi avea o discuţie (...) să vedem cum putem scurta cât mai mult perioada de revizuire a acestui studiu de fezabilitate, cu amendamentul că pe partea noastră noi ne facem treaba, dar ştiţi foarte bine că suntem condiţionaţi şi de acordul de mediu, care trebuie să parcurgă o procedură destul de vastă pentru a fi obţinut", a afirmat la Iaşi ministrul Cuc.

Pentru construcţia tronsoanelor Târgu Mureş - Târgu Neamţ şi Iaşi - Ungheni (Republica Moldova) se vor accesa fonduri europene, urmând ca tronsonul Târgu Neamţ - Iaşi să fie construit prin parteneriat public-privat. Conform ministrului Transporturilor, pentru secţiunea podul de peste Prut şi Iaşi - Ungheni studiul va fi demarat până la sfârşitul lunii iunie.

Construcţia unei autostrăzi în această zonă este necesară pentru a lega estul de vestul ţării. În prezent, legătura se desfăşoară pe traseele DN 15B - DN 15 şi DN 15 - DN 12C - DN 13B, care cu greu fac faţă fluxului sporit de trafic, un astfel de drum fiind parcurs în mai bine de şase ore.

În martie, Guvernul României a aprobat studiul de fundamentare al proiectului strategic de investiţii în parteneriat public-privat „Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi". Valoarea totală a investiţiei este estimată la 1,2 miliarde euro, iar perioada de proiectare şi realizare a autostrăzii este preconizată să dureze 48 de luni. Proiectul are în vedere realizarea a 68 km de autostradă.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac