fbpx
 
Mihai Chirica dansează în Israel, Radu Sacagiu (cu ochelari de soare) filmează cu telefonul. Sacagiu a primit gratis un teren de 1 milion de euro de la Primăria lui Chirica Mihai Chirica dansează în Israel, Radu Sacagiu (cu ochelari de soare) filmează cu telefonul. Sacagiu a primit gratis un teren de 1 milion de euro de la Primăria lui Chirica

DNA în comă: Chirica a dat un teren de 1 milion de euro la schimb pe un teren de 50.000 de euro. Sacagiu, 12 etaje pe pământul ieșenilor


* Ieșenii pierd o parcare în Centru, lângă Palatul de Justitie, Radu Sacagiu și Ioan Hatmanu câștigă 5-6 milioane de euro dintr-un turn cu 13 etaje, unde metrul pătrat de locuință se vinde cu 2.000 de euro
* Pe Sacagiu, terenul l-a costat fix zero lei, fiind dat la schimb de Mihai Chirica. Speculantul cumpărase de la Fundația Caritatea o palmă de pământ în fața Sinagogii din Tg. Cucu, pe care se află un obelisc și o piațetă. Nu se putea construi nimic
* Primarul s-a arătat mărinimos și i-a dat un teren pe care se poate construi cu un profit uriaș. Ieșenii nu au nicio parcare amenajată în jurul Palatului de Justiție
* PUZ-ul lui Sacagiu și Hatmanu, pentru 13 etaje intră acum în Consiliul Local
* Urmăriți imaginile în care Mihai Chirica minte fără să clipească: „este certificat de urbanism pentru parcare cu două niveluri și piațetă”, ”nu răspund eu de evaluările terenurilor”
* În realitate, făcuse schimbul deja, dar îl ținea ascuns, iar primarul poate respinge evaluările aberante. Terenul Primăriei din Tg Cucu nu valorează 200 de euro, conform schimbului, ci 2.000 de euro/mp

Cazul Sacagiu – bloc de 13 nivele pe Elena Doamna este de manual pentru felul în care o administrație slujește mai mult interesele imobiliarilor decât pe ale cetățenilor. Primăria Iași a făcut praf un proiect de utilitate publică – parcare în zona Elena Doamna, pentru cei care vin la Palatulde Justiție, o zonă mereu aglomerată – și i-a îmbogățit pe Radu Sacagiu și asociatul său, Ioan Hatmanu, cu milioane de euro.

Manevra s-a făcut simplu și eficient: Primăria i-a dat într-un schimb dezavantajos un teren extrem de valoros, cu ieșire la stradă, numai bun pentru bloc, și a primit de la acesta un teren cu valoare comercială zero: cel din parcul din fața Sinagogii Mari, unde se află obeliscul în memoria evreilor asasinați la Iași în timpul pogromului.

Terenul de lângă Palatul de Justiție făcut cadou de primar lui Radu Sacagiu și Ioan Hatmanu

Într-o societate normală, nealterată de corupție, schimbul nu putea avea loc pentru simplul fapt că valoarea de piață a terenului dat de Sacagiu era zero: nicio administrație nu ar fi aprobat vreodată acolo un proiect imobiliar.
„Nu toate terenurile care sunt în centrul orașului sunt de 600 de euro/mp. Unele costă în sistem real doi euro/mp, pentru că nicicând nu se va putea construi pe acestea. Aici este marea țeapă trasă de Primărie ieșenilor. Dacă ai teren în fața unui palat în vestul Europei, asta nu înseamnă că acel teren valoarează ceva, pentru simplul fapt că niciodată nu se va face nimic pe el”, spune arhitectul Andrei Cihodaru.
Totuși, Mihai Chirica a semnat bucuros shimbul pentru partenerul său de excursii în Israel.

Urmăriți-l pe Mihai Chirica mințind despre cum va face parcare în Tg. Cucu. Peste un minut avea să schimbe povestea

Apartamente până la o înălțime de 45 m

Proiectul făcut de Radu Sacagiu și Ioan Hatmanu pentru o clădire înaltă pe Elena Doamna, între Sinagoga Merarilor și Palatul de Justiție, intră în dezbatere publică pe 15 iulie, la Primărie. Beneficiarii, SC Holim H SRL și SC Hadar Proprietăți SRL, firmele lor, cer acolo o clădire cu o amprentă la sol de 785 mp (aproape 50% din terenul total de 1.614 mp), cu 343 mp de zone de cirulație pietonală și 484 mp de spații verzi.
Societățile cer un CUT 4 (coeficient de utilizare a terenului), adică un mosntru de 6.456 mp de construcție. Clădirea ar urma să aibă 4 nivele în subsol, demisol, parter și 12 etaje. Înălțimea este de 45 de metri. Ar urma să fie acolo apartamente, spații de birouri, spații comerciale.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe Radu Sacagiu, dar acesta nu a răspuns la telefon.

Chirica: e adevărat că nu fac parcare, e adevărat că i-am dat terenul lui Radu Sacagiu, e adevărat că am mers cu el în Israel, dar nu mi-am pierdut obiectivitatea

Palatul de Justiție are zero locuri de parcare publice

În zona Palatului de Justiție este mereu aglomerat. În mod normal, magistrații și angajații au parcarea lor, dar, pentru că nu le ajunge, au ocupat locuri și în afara perimetrului și l-au pus pe jandarmul de serviciu să nu permită nimănui să-și așeze mașina.
Din această cauză, doar câțiva fericiți prind loc în zona Tribunalului, zilnic. Restul – oameni cu procese sau avocați – se descurcă cum pot. Mai mult, în zona instituției stă mereu și Poliția Locală. Parcatul devine astfel imposibil și Palatul de Justiție din Iași este printre puținele din lumea civilizată în care nu există locuri dedicate celor care au treabă aici.
„Nu cred că apariția acestor apartamente va aglomera acea zonă, pentru că presiunea pe oraș nu vine neapărat din traficul din oraș. Sunt mii, poate zeci de mii de case făcute în zona metropolitană, de acolo provine traficul mare, se va rezolva când se va face un studiu serios care să dea soluțiile”, a precizat arhitectul Ionel Oancea, fost șef al Urbanismului din Iași.

Toată suprafața marcată cu galben este a Primăriei, a ieșenilor. Mihai Chirica a cedat-o unui privat care va obține un profit de 7 milioane de euro, în loc să facă o parcare publică, accesibilă pentru cei care vin la Palatul de Justiție

Sacagiu a primit și supraînălțare tot în zonă

Acesta a mai precizat că aspectul istoric al orașului a fost oricum pierdut din cauza clădirilor mari, multe fiind inestetice.
„Discutând strict despre acest caz, neștiind în detaliu volumetria, pot spune că este o problemă cu vederea Bisericii Bărboi dinspre Tătărași. Dar, deja acolo s-a făcut Palatul de Justiție, foarte mare și cu o localizare nefericită, mai este blocul nou făcut în planul doi, pe Eremia Popescu, deci posibil că vederea va fi total obturată de această clădire mare”, a mai precizat Oancea. Ironia face că blocul nou despre care vorbește arhitectul, din planul doi, este tot al lui Radu Sacagiu și a primit supraînălțare, cu oamenii mutați deja de doi ani în apartamentele vândute.

PUZ-ul lui Sacagiu, cu blocul de 45 m înălțime, a intrat în linie dreaptă, urmând a fi votat în Consiliul Local

Chirica a mințit fără să clipească: „facem parcare”

Pe 10 mai 2019, REPORTER DE IAȘI a fost la conferința lui Mihai Chirica, întrebându-l ce va face cu parcarea din zona Elena Doamna, în contextul în care presiunea era deja atunci foarte mare.
Ziariștii i-au pus câteva întrebări la obiect despre parcare, despre schimbul cu Sacagiu și despre relația de prietenie cu acesta. Chirica a mințit: a spus că va face parcare subterană și spațiu verde pe terenul Primăriei. El dăduse deja terenul lui Radu Sacagiu, dar spera ca marele public să nu afle.
„Va fi o parcare subterană acolo. Noi avem vreo 580 de metri la strada Elena Doamna, mai este o proprietate de 1.280 mp care aparține unui deținător. Prin certificatul de urbanism acolo este prevăzută o parcare subterană, iar noi cei 500 și de metri vrem să-i transformăm în spațiu verde care vor da spre strada Elena Doamna – Palatul de Justiție.
În curând o să prezentăm și proiectul privind reamenajarea parcului din fața Sinagogii Merarilor. El în momentul de față funcționează într-o anomalie perfectă. El a fost un rond de circulație pentru tramvai, acum este o stație de îmbarcare-debarcare pentru cei care vin de pe ruta Popricani – Santa Mare – Botoșani, o să găsim alt loc de îmbarcare debarcare pentru dumnealor. Spațiul respectiv va deveni o piațetă publică cu accesul prin dreapta pentru sinagogă, cu accesul pe strada maior Eremia Popescu”, a spus Mihai Chirica.

Nu există nicio parcare amenajată în jurul Palatului de Justiție. Oamenii plătesc amenzi, Chirica a dat terenul unui privat

Chirica: „Da, m-am dus în Israel. Sunt obiectiv”
Nici pomeneală de asemenea proiect, au fost vorbe în vânt, pentru că schimbul de teren făcut cu Sacagiu a anulat orice șansă. Practic, în schimbul de terenuri, Primăria avea o suprafață mare, compactă, Sacagiu avea o bucată nesemnificativă, pe care nu putea ridica P+12, cât cere astăzi. În schimb, Primăria putea face o parcare, lucrare de interes public maxim.
În aceeași conferință, Mihai Chirica a recunoscut că a fost cu Sacagiu în Israel, în 2018 și 2019, insistând pe faptul că este normală o astfel de relație cu un dezvoltator imobiliar. El a spus că nu-și pierde obiectivitatea în raport cu oamenii de afaceri cu care se plimbă în străinătate.

Soții Sacagiu sunt acționarii firmei care va construi turnul din Tg. Cucu

Istoria unui tun uriaș pe spatele orașului
1. Povestea începe în 1976, când în fața Sinagogii Mari din Tg. Cucu a fost ridicat un obelisc în memoria victimelor Pogromului de la Iași.
2. În 2001, Fundația Caritatea, a comunității evreiești, a primit un teren de 420 mp, situat pe strada Cucu 44 (strada Sinagogilor 9), parcelă dobândită prin reconstituirea dreptului de proprietate. Mare parte din monumentul ridicat în 1976 se află pe acest lot de 420 mp.
3. În 2011, după 10 ani de la acel moment, obeliscul a fost refăcut de Primărie, din marmură neagră. A fost inaugurat pe 28 iunie 2011 cu ocazia comemorării a 70 de ani de la Pogrom. La ceremonie au participat Gheorghe Nichita (primarul de-atunci), marele rabin Menachem Hacohen, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Paul A. Shapiro, generalul israelian Abraham Almog, rabinul Abraham Ehrenfeld, directorul tehnic Mihai Chirica (actual primar) și președintele Comunității Evreilor din Iași, Abraham Ghiltman.
4. În octombrie 2012, deci la un an și câteva luni de la refacerea obeliscului din fața Sinagogii Mari, Fundația Caritatea a vândut cei 420 de metri pătrați, incluzând și mare parte din ansamblul statuar. Cumpărător a fost SC Ringala Invest - Radu Sacagiu administrator. Prețul tranzacției a fost de 27.000 euro (64 euro/mp).
5. Aproape imediat, în același an, Sacagiu a solicitat Primăriei realizarea unui schimb de terenuri. El cedează parcela cu obeliscul, Primăria să-i dea la schimb o altă suprafață la câteva sute de metri depărtare, lângă actualul Palat de Justiție. Omul de afaceri mai avea și alte terenuri acolo. Sacagiu s-a folosit de o achiziție extrem de ieftină, cumpărând, în mod aberant, un monument istoric, pentru a obține de la Primărie un teren ultracentral, al cărui preț era exorbitant.
6. Șefii Primăriei i-au răspuns că sunt de acord cu condiția ca Sacagiu să mai achite o diferență de 65.220 euro. Acesta a acceptat să plătească diferența, însă, din motive neștiute, afacerea nu s-a mai concretizat. În comunitatea evreiască din Iași au fost voci revoltate de faptul că Fundația „Caritatea” și-a permis să vândă acel teren cu puternică încărcătură istorică. Fundația evreiască și-a vândut practic istoria, iar Sacagiu a cumpărat, oficial, o piață
7. În 2015, pe 25 noiembrie, când Primăria Iași era condusă de aproape jumătate de an de către Mihai Chirica - primar interimar, acesta a propus consilierilor locali un proiect de hotărâre potrivit căruia scuarul din fața Sinagogii Mari să poarte denumirea de „Piața Prieteniei Româno-Israeliene”. Toți cei 23 de consilieri locali prezenți au votat „pentru”. De fapt, Chirica a denumit o piațetă, deși mare parte din amplasamentul acesteia era proprietate privată, a firmei Ringala a lui Sacagiu.
8. În 2016, Sacagiu a revenit cu o adresă la Primărie, cerând din nou schimbul de terenuri. În cererea adresată primarului Sacagiu folosește obeliscul și „Piața prieteniei” drept argument forte: „Pe terenul propus schimbului (...) în zona Cucu 44, în fața Sinagogii Mari din «Piața Prieteniei Româno-Israeliene» se va putea menține monumentul victimelor pogromului de la Iași pe amplasamentul actual”, a scris el. Ce se înțelege din asta: monumentul și piața ar fi în pericol dacă Primăria nu acceptă schimbul. Sacagiu insista că vrea teren lângă Palatul de Justiție pentru că acolo avea deja două parcele de 480 mp, respectiv 496 mp. Suprafața în plus de la Primăria este fix între ele, asta i-ar fi permis să se ridice mult pe verticală, extrem de profitabil, adică exact ceea ce face acum.
9. Amenințarea lui Sacagiu privind soarta monumentului și piațetei a fost folosită la Primărie, regăsindu-se, ulterior, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre pentru schimb. „Pentru rezolvarea pe cale amiabilă a acestei probleme, luând seama de solicitarea petentului, municipalitatea propune schimbul echivalent (...)”. Șefii Primăriei au strecurat în fundamentarea schimbului că Sacagiu rade obeliscul și piața dacă nu primește parcela din domeniul public. Din nota de fundamentare reiese chiar că obeliscul a fost construit pe când respectiva parcelă se afla în proprietatea lui Sacagiu, total fals. Monumentul a fost construit în 1976 și refăcut în 2011,  Sacagiu a cumpărat parcela în 2012, pe propria răspundere că acoloe xistă un  monument de care nu se poate atinge.
10. Primăria a comandat o evaluare a terenurilor la experți independenți. Concluzia: terenul lui Sacagiu din fața Sinagogii a fost estimat la 113.720 euro, deci 270 euro/mp. Dincolo, lângă Palatul de Justiție, un metru pătrat a fost evaluat la 276 euro. S-a parafat schimbul, Sacagiu a dat cei 420 mp (cuprinzând obeliscul și Piața Prieteniei), Primăria i-a oferit 412 mp în Elena Doamna, lângă Palatul de Justiție, lângăă celelalte două proprietăți ale sale de 480 mp și 496 mp. Schimbul a fost aprobat în unanimitate într-o ședință a CL din decembrie 2017.

Aici va fi un turn cu apartamente, nu o piațetă, cum anunța Mihai Chirica la o dată la care știa deja că a înstrăinat terenul

Relația personală Sacagiu – Chirica a îngropat proiectul vital al orașului

În mod normal, o administrație preocupată de oraș cumpăra la foc automat cele două terenuri deținute de Radu Sacagiu lângă Palatul de Justiție și îl lăsa să-și vadă liniștit de terenul de la obeliscul din fața Sinagogii Mari. Pe lotul mare rezultat astfel ieșea o parcare subterană pe mai multe niveluri.
Dar, primarul și Radu Sacagiu s-au înțeles altfel, după cele două vizite pe care le-au făcut împreună în Israel.
Mihai Chirica a mințit când a spus că va face parcare, pe 10 mai 2019, pentru că dăduse deja terenul unui privat și a recunoscut, după 1 minut, acest lucru, comportându-se ca un elev prins cu tema nefăcută.

Terenul pe care se va construi. În fundal se vede un alt bloc făcut tot de Sacagiu și Hatmanu. Oamenii au pus stăpânire pe domeniul public din Tg. Cucu

Speculanții vor face 7 milioane de euro profit

Dincolo de utilitatea publică a parcării, elocventă este afacerea de 10 milioane de euro pe care Mihai Chirica a băgat-o în buzunarele lui Radu Sacagiu și Ioan Hatmanu. Turnul de 45 m înălțime va avea minim 6.500 mp construiți. Se vor investi 4,5 milioane de euro și se vor vinde locuințe la 2.000 de euro/mp, adică se vor încasa 12 milioane de euro. Profitul va fi de 7,5 milioane de euro.
Însuși profitul rezultat era suficient pentru Mihai Chirica să respingă evaluarea la doar 200 de euro a terenului și să ceară una reală. Nu l-a interesat, Sacagiu îi era prieten.

 

„Nu discut calitatea clădirii, dacă are ce căuta acolo sau nu, cât discut lipsa parcării și mai ales cât de scandalos s-a făcut acest schimb. Nu toate terenurile care sunt în centrul orașului sunt de 600 de euro/mp. Unele costă în sistem real 2 euro/mp, poate că nici atât, pentru că nicicând nu se va putea construi pe ele.
Aici este marea țeapă trasă de Primărie ieșenilor. Dacă ai teren în fața unui palat în Vestul Europei, asta nu înseamnă că acel teren valoarează ceva, pentru simplul fapt că niciodată nu se va face nimic pe el. Rămâi proprietar pe un obelisc sau încerci să faci un schimb cu Primăria, dar nu în Centru, pentru că nu aceasta este valoarea financiară a lui. Poți primi un teren de 50.000 de euro, nu unul de 1 milion de euro.”

Andrei Ciuhodaru, architect

Article image
Partenerul de distracții al primarului cere nu doar regim de 13 etaje la un bloc de lângă Curtea de Apel, ci și dreptul de a mai construi încă două etaje la un bloc din aceeași zonă, terminat de câțiva ani! La fiecare 5 ani, mai adaugi etaje la blocurile deja construite. Chirica a dat gratis mina de aur din centrul Iașului, unde apartamentele se vând cu 2.000 de euro/mp, iar parcările aduc profituri de milioane. Schimburile...
Autor cristi tanasa Anchete 19 Decembrie 2019

Article image
În noul PUZ, intrat în Consiliul Local în numai trei luni de la depunerea în comisii, se vorbește de o parcare pe două niveluri, la subsol. Dar subsolul are un singur nivel, iar blocul e dat în folosință de 3 ani. Radu Sacagiu este însoțitorul lui Mihai Chirica în vizitele din Israel. Jucătorul imobiliar s-a gândit să mai ridice două niveluri la un bloc în care locuiesc zeci de familii, ceea ce reprezintă o premieră în Iași...
Autor cristi tanasa Anchete 17 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30