fbpx
Portokal
Merită să dați politicienilor o zi din viață?

Merită să dați politicienilor o zi din viață?


„Domnule Iohannis, în seara în care și eu v-am ales președinte, am fost la un superb spectacol de operă. Pe la ora 22.00, după reprezentație, nu m-am dus acasă. Eram elegant și subțire îmbrăcată, aveam tocuri de 10 cm și cu toate astea am străbătut tot Iașul alături de oamenii care ieșiseră în stradă să se bucure și să vă scandeze numele! Știți ce înseamnă pentru o femeie să meargă două ore pe tocuri, noaptea, la câteva grade peste zero, când știe că nimănui nu-i pasă și nimeni n-o va observa sau admira? Vă spun eu: înseamnă mult! Dacă iubitul meu mi-ar fi cerut în acele circumstanțe să ne plimbăm de romantici prin oraș, i-aș fi spus că are chef să ne certăm. Acuma eu stau să mă întreb: pentru ce-am făcut asta? (…) Păcat de pantofii mei eleganți și de speranțele unei întregi generații. Iar ne-am luat țeapă!”.

 

Este unul dintre miile de comentarii critice postate pe pagina Facebook a președintelui, care mi-a atras atenția, în contextul intervenției acestuia în scandalul ANAF – Trustul Intact.

De fapt, nici nu contează motivul pentru care președintele a iscat atunci valul de indignare. Orice ar face un om politic, întotdeauna  va nemulțumi pe cineva. Au trecut doi ani de când Iohannis a fost ales în cea mai înaltă funcție din stat. În 2014, pe o vreme ploioasă și rece, miile de români adunați în cozi interminabile în fața secțiilor de votare din străinătate, au înclinat balanța în favoarea fostului primar al Sibiului. Tocurile ca tocurile, s-or fi tocind, dar au fost oameni în afara graniței care au stat, benevol, o zi în fața unei secții de votare. Practic, de bunăvoie, aceștia și-au donat o zi din viață pentru alegerea unui om politic.

 

De fiecare dată când sunt alegeri, internetul și mass-media sunt înțesate cu mesaje mobilizatoare pentru a scoate oamenii la vot. Ce l-ar determina pe omul simplu, care nu este membru al niciunui partid politic, să iasă la vot?

 

Pentru că votul tău contează. Chiar așa-i? Votează pentru că îți pasă. Degeaba îmi pasă mie. Celor aleși, nu le pasă. Votează pentru că ai cu cine și ai de unde alege. Dacă nu-mi plac dulciurile, lucru neadevărat, desigur, trebuie să le mănânc doar pentru că cineva mi le oferă și am de unde alege? Votează pentru ca, după patru ani, să poți cere socoteală celui care te-a mințit. OK, și dacă iese cel pe care nu l-am votat? Votează să nu te mai reprezinte penalii. Atunci cine să mă reprezinte, viitorii penali?

 

Votează ca să nu aleagă alții pentru tine, e o datorie cetățenească. Filosofie ieftină.

 

Un prieten mi-a spus că vede votul ca pe contribuția pentru lift de la asociația de locatari. Dacă vor lift, locatarii plătesc. Cei care vor să trăiască în democrație au o contribuție obligatorie: votul. Este efortul mimim pe care ar trebui să-l facem cu toții pentru a ne proteja de o eventuală dictatură. Asta e plata pentru democrație. În esență, cred că aceasta este cea mai rezonabilă și rațională motivație pentru a ieși la vot.

 

Când oamenii simt că votul lor nu contează, renunță să mai iasă la vot. Înainte să luați o decizie în acest sens, încercați să dați răspunsul la o întrebare: arată mai bine România de acum decât cea din urmă cu 10 ani?


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Go to top