fbpx
Portokal
Până în 2022, Doi Băieți ajung în Dancu tot cu capul spart prin gropi

Până în 2022, Doi Băieți ajung în Dancu tot cu capul spart prin gropi


O promisiune care a împlinit deja aproape opt ani: mai are puțin și merge la gimnaziu. Artera care leagă Iașul de Holboca mai are de așteptat până ce va fi reabilitată. Proiectul redactat de Primărie pentru obținerea fondurilor încă nu a fost depus, termenul-limită fiind 31 decembrie. Vor mai trece ani până când ruta Doi Băieți-Dancu va fi reparată.


În cel mai optimist scenariu, 2022 este anul în care se va putea circula civilizat pe ruta Doi Băieți - Dancu. Cei 2,7 kilometri, acum ferfeniță, sunt programați a fi modernizați în urma unui proiect european, atât prin schimbarea șinei de tramvai, cât și prin asfaltarea carosabilului. Deocamdată, Primăria nici nu a depus măcar cererea de finanțare la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).

Un infern pentru șoferi

Din Doi Băieți, pe Aurel Vlaicu și până în rondul tramvaiului 3, în Dancu, drumul este distrus. Pe fiecare sens sunt câte două benzi, una pentru mașini, una pentru tramvaie. Cea de lângă bordură, pentru autovehicule, este plină de gropi, dâmburi și denivelări. Orice mașină parcată îi obligă pe șoferi să facă trecerea pe cea de-a doua bandă, cea a tramvaiului. Iar aici e jale, pe jumătate din tronson asfaltul aproape că nu mai există între linii, iar pe cealaltă jumătate, dinspre Dancu, spațiile dintre și de lângă șine sunt cu resturi de piatră cubică și macadam. Aproape imposibil de circulat.

„Locuitorii din Dancu sunt foarte nemulțumiți, dar acest drum Doi Băieți – rond este pe teritoriul administrativ al Iașului. În urma reclamațiilor făcute de locuitorii din Holboca, Golăiești, Ungheni, drumul a mai fost peticit, plombat. Dar rămâne singura mare cale de intrare în Iași care nu a fost modernizată”, a declarat Gheorghe Ștefurac, primarul comunei Holboca. Acesta spune că, deși zona s-a dezvoltat în ultima perioadă, potențial mai este, iar un drum nou ar putea impulsiona micile afaceri, dar și sectorul imobiliar.

Apocalipsa drumurilor se află în Iași


Amânat de 8 ani
De 7-8 ani, fie că primar a fost Gheorghe Nichita sau, acum, de când este în funcție Mihai Chirica, oficialii Primăriei au anunțat că au în proiect refacerea celor 2,7 kilometri. Însă cu fonduri europene. Pe exercițiul financiar 2007-2013, pentru această investiție n-au mai ajuns banii. Primarul Chirica l-a scos din sertar și a zis că-l face în exercițiul 2014-2020.

Pentru ruta Doi Băieți-Dancu se află în plan reabilitarea infrastructurii de tramvai, refacerea podului Ciurchi II și cumpărarea a două vagoane noi. Valoarea a fost estimată la peste 8,6 milioane de euro. Însă Primăria încă nu a depus cererea de finanțare. În septembrie, Chirica a declarat că se lucra la proiectare și estima că documentul va fi depus în noiembrie. Încă nu s-a întâmplat. Dacă Primăria vrea bani europeni pentru această porțiune, termenul limită de depunere este 31 decembrie 2018, ora 10.00. Până la închiderea ediției, reprezentanții Primăriei nu au precizat în ce stadiu sunt acum cu planurile pentru ruta Doi Băieți – Dancu. 

224 milioane de euro fonduri nerambursabile, sunt disponibile pe POR Axa 4 – Dezvoltare Urbană la nivelul întregii Regiuni Nord Est, banii fiind distribuiți pe cinci subaxe (priorități de investiții)


Trei în analiză
Pe POR Axa 4, Primăria a înaintat trei proiecte: stații automate de închiriere a bicicletelor, modernizarea tronsonului Bucșinescu – Tudor – Calea Chișinăului și un pachet de înlocuiri de șină (Pădurii, b-dul Țuțora și Zona Industrială). „Toate cele trei proiecte se află acum în etapa de analiză a conformității administrative și eligibilității. După finalizarea acestei etape, care poate presupune și solicitări de clarificări și răspunsuri la acestea, procesul de analiză va continua cu etapa de evaluare tehnico-economică și etapa de verificare a documentației de contractare. Termenul estimat pentru semnarea contractelor de finanțare depinde foarte mult de parcursul procesului de evaluare, de numărul de solicitări de clarificări, dar și de timpul de analiză a documentațiilor necesar Autorității de Management”, a declarat Gabriela Bobeanu, șef birou regional de informare la ADRNE.

 

„Mai avem în lucru un proiect care se va finaliza în luna octombrie. Este vorba despre proiectul de reabilitare a infrastructurii de tramvai Doi Băieți – strada Aurel Vlaicu – limita Municipiul Iași, proiect estimat la 8,67 milioane de euro. Momentan, cu acesta ne aflăm în faza de proiectare și de întocmire a documentației de finanțare europeană. Cel mai probabil îl vom încărca în aplicație la începutul lunii noiembrie”, Primarul Mihai Chirica (Curierul de Iași, 20 septembrie 2018)

Proiectele depuse de Primărie pe POR, Axa 4

1. Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații de închiriere a bicicletelor - Iași Velocity (62 de stații de biciclete)
Perioada: 24 luni
Valoarea: 4,8 milioane euro

2. Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași - Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu
a) Execuția lucrărilor de construcții și instalații a infrastructurii de tramvai Bucșinescu - strada Tudor Vladimirescu - Calea Chișinăului
b) Reabilitare pod Tudor Vladimirescu
c) Achiziționarea a 7 tramvaie
Perioada: 24 luni (2019 – 2021)
Valoarea: 24,5 milioane euro

3. Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași
a) Cinci Drumuri - strada Pădurii - strada Nicoriță
b) Piața Podu Roș - intersecția cu bulevardul Primăverii
c) Bulevardul Virgil Săhleanu (între intersecția cu bulevardul Metalurgiei și rond capăt Zona Industrială)
d) Achiziționarea a 5 tramvaie
Perioada: 36 luni (2019 – 2022)
Valoarea: 24,7 milioane euro


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Go to top