fbpx
EXCLUSIV: Marian Ionescu (Direcția 5), prins de Fisc cu 1,4 milioane de lei bani negri. Dosar la Parchet după concertele de la Iași

EXCLUSIV: Marian Ionescu (Direcția 5), prins de Fisc cu 1,4 milioane de lei bani negri. Dosar la Parchet după concertele de la Iași


O mare cumpănă pe capul solistului trupei Direcția 5, Marian Ionescu. Anul trecut, Fiscul i-a verificat conturile pe doi ani și a găsit 1,4 milioane de lei bani negri. Inspectorii i-au calculat impozite de 525.000 de lei pentru această sumă și au depus plângere penală împotriva sa pentru evaziune fiscală.

526.000 de lei impozit

Anul trecut, Fiscul i-a rupt corzile de la chitară lui Marian Ionescu după ce l-a informat că are de achitat aproape 526.000 de lei. Suma reprezintă impozit suplimentar pe venit în cuantum de 330.634 lei (din care 193.642 lei pentru anul 2012 și 136.992 lei pentru anul 2013) și penalități de 195.359 lei.  

Se ajunsese aici după ce inspectorii unei Direcții înființate în cadrul ANAF în 2015 l-au inclus pe Ionescu, pe baza unui algoritm, pe lista persoanelor „cu risc fiscal” – adică pasibile de a deține mai mulți bani decât cei declarați. Până acum, Direcția a verificat sute de persoane din toată țara, descoperind zeci de oameni de afaceri care învârteau mai mulți bani decât declaraseră. De fiecare dată, li s-au calculat impozite și penalități pentru acele sume, iar dacă nu au plătit, li s-a pus poprire pe conturi. În unele cazuri, s-a depus sesizare la Parchet.

L-au verificat pe doi ani

Ulterior înștiințării că are de achitat 526.000 de lei, Ionescu a contestat decizia la una dintre instanțele din București. În întâmpinare, Fiscul a cerut respingerea acțiunii, pe motiv că există în această speță o plângere penală depusă pe numele solistului, iar legea obligă să se suspende spețele civile în acest timp. Mai mult, Fiscul însuși a suspendat în februarie 2019 punerea în aplicare a deciziei de impunere „până la finalizarea cauzei penale, procedura administrativă urmând a fi reluată în conformitate cu prevederile art 277 alin 3 din Legea 207/2015.”

Pe fond, Fiscul a explicat că, în urma verificării situației fiscale aferente perioadei 2012-2013 și pe baza documentelor și informațiilor deținute de către organele fiscale, precum și a celor furnizate de către Marian Ionescu, s-au constatat venituri  a căror sursă nu a fost identificată, în cuantum de 910.563 lei pe primul an verificat și 494.055 lei pentru al doilea. Pentru aceste sume s-au calculat impozitele și penalitățile invocate mai sus.

Ionescu: „Nu mi-au luat în calcul economiile personale”

În replică, cântărețul a susținut că organele fiscale au refuzat să aibă în vedere în calcul veniturile obținute de reclamant anterior datei pentru care au început verificările. „În acest context, se arată că reclamantul activează pe piața industriei muzicale din anul 1991, când a înființat trupa Direcția 5 ocazie cu care a încasat sume considerabile cu titlu de drepturi de autor din spectacole, emisiuni și anterior datei de 01.01.2012. Față de această situație, prin nota explicativă din 16.01.2018, la care se face referire în raportul de inspecție fiscală, reclamantul a arătat că la începutul perioadei de verificare fiscală, respectiv 01.01.2012 deține în numerar, la purtător, sume de bani importante ce proveneau din economiile personale pentru care a depus 5 adeverințe emise de UCMR-ADA pentru anii 2007-2011”, a scris Ionescu în acțiune.  

Invocă niște cheltuieli „prin comparație”

De asemenea, el a criticat faptul că organele de inspecție fiscală au reîncadrat toate contractele de sponsorizare din perioada respectivă în contracte de prestări servicii și că, deși au recalificat toate veniturile obținute din contracte încheiate în baza Legii nr 32/1994 privind sponsorizarea ca fiind venituri din activități independente, nu au fost luate în calcul cheltuielile aferente acestor venituri.

„Sub acest aspect, se solicită să se aibă în vedere că activitatea de creație intelectuală în domeniul muzical implică un volum ridicat de cheltuieli care, în lipsa unor documente justificative, pot fi estimate prin comparație cu alte situații similare”, a susținut reclamantul.

Averea solistului: lei, euro, dolari

A patra critică formulată de faimosul solist a fost aceea că organele de inspecție fiscală au stabilit în mod nelegal venituri suplimentare din surse neidentificate. În acest sens, el a declarat că la data pentru care a început controlul – 1 ianuarie 2012 – deținea în numerar suma de 370.000 de dolari și 85.000 euro, reprezentând venituri din drepturi de proprietate intelectuală încasată de la UCMR ADA, conform adeverințelor depuse la dosar, precum și sume provenite din economii personale în cuantum de 1.602.715,50 lei.

La începutul lunii octombrie 2019, Ionescu a pierdut, însă, procesul după ce judecătorii au constatat că avocații lui făcuseră o greșeală: trebuiau să conteste, în primul rând, decizia de soluționaare a suspendării procedurii din februarie 2019, lucru pe care nu l-au făcut. Prin urmare, i-au respins acțiunea pe excepția inadmisibilității invocată de Fisc. Ionescu a depus apel.

Solistul-crai

Marian Ionescu (55 de ani) a devenit faimos pentru trupa în care a cântat, dar și pentru nenumăratele aventuri cu vedete din showbizz-ul autohton.

Trupa Direcția 5 a fost formată în 1991 de Ionescu (chitară bass, pian, compozitor), alături de Dragoș Bădoi (voce), Cătălin Onoiu (clape), Florin Ionescu (tobe, voce), Răzvan Mirică (chitară, voce), Vlaicu Giurgea (chitară).

În ultimii ani, Ionescu a apărut în presă mai degrabă din cauza aventurilor sale amoroase. Este căsătorit din 2015 cu prezentatoarea de televiziune Octavia Geamănu și au un copil de trei ani.

Presa mondenă a scris că, de-a lungul timpului, Ionescu a avut relații cu Loredana Groza, Catinca Roman, Gianina Corondan, Crina Abrudan, soprana Angela Gheorghiu, Anna Lesko, Sorana de la trupa ASIA, Cristina Spătar şi Vica Blochina. A mai fost căsătorit o dată și mai are un băiat.  

Article image
O poveste reală care se citește dintr-o „sorbitură”. Alungată de-acasă, măritată de la 16 ani, cu semnătura mamei adoptive, vândută de propriul soț, bătută și încuiată ca într-o celulă în bordeluri din Germania și Italia, trăind în Iași din mila trecătorilor, Larisa are doar 23 de ani dar a trăit până acum cât alții în zece vieți. Acum, tânăra este oengistă și luptă împotriva traficului de persoane. Pentru a respecta dreptu...
Autor Ionel Iloae Reportaje 24 Octombrie 2019


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top