fbpx

Iulian BĂNILĂ

Nu vi se pare anapoda să mergeţi la un tâlhar şi să-i cereţi să vă facă dreptate pentru că alt şuţ v-a buzunărit? Nu e de-a dreptul nefiresc când nu doar un cetăţean onest, ci zeci, sute de mii de oameni aşteaptă dreptate din partea unui pungaş intelectual?

 


Sunt convins că Sebastian Ghiţă n-a spălat în viaţa lui o cămaşă, darămite bani, şi încă tone. Nu şi-a folosit influenţa politică pentru a determina instituţiile statului să trucheze licitaţii în favoarea sa. Pur şi simplu ofertele sale financiare au fost mereu ieftine. Maximum de 5-6 ori preţul pieţei. L-a cultivat pe Ponta şi a ajuns deputat PSD convins fiind că statul trebuie să ia de la bogaţi şi să le dea celor săraci.

 

Structural, omul este de stânga. A dezvoltat o inocentă pasiune pentru politică. S-a apropiat de Florian Coldea nu pe baza unor legături puturoase cu serviciile de informaţii, ci pentru că fostul general SRI e un tip cool şi compania sa e faină.

 


Andrei e it-ist. Şi-a cumpărat teren în Aroneanu şi visa să-şi facă o casă. Ca mulţi alţi tineri, ar vrea să scape de tirania chiriei din oraş. După Revelion, mi-a spus că sondează serios posibilităţile de a a se muta în străinătate, alături de micuţa sa familie.

 

- O să fie groasă. Vezi ce face PSD?

„Uff, iar s-a îndopat cu texte de Tapalagă, Liviu Avram sau Mircea Marian”, mi-am spus în barbă.

 


Potrivit unui sondaj  realizat de sociologul Marius Pieleanu, Klaus Iohannis a fost depăşit în topul încrederii de Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea. Chiar dacă Pieleanu s-a chinuit să-şi camufleze meseria de sociolog în cea de paj la curtea regelui Voiculescu, rezultatul alegerilor parlamentare pare să îi dea dreptate. Românii au mai multă încredere în cei mai mari adversari ai Justiţiei decât în principalul ei aliat.

 

Partea proastă este că, de data aceasta, contestatarii justiţiei au dreptatea lor. Când faci bufniţe cadou lui al de Ghiţă şi îl vizitezi în vie, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului decide că primarul unei reşedinţe de judeţ a executat puşcărie în urma unui proces inechitabil, când o comisie opinează că lucrarea ta are valoare ştiinţifică de hârtie igienică, dar nu-ţi retrage doctoratul pentru că ai plagiat onorabil de puţin, este din ce în ce mai greu să semeni cu o Ioană D’Arc a Justiţiei româneşti. Desigur, la Laura Codruţa Kovesi mă refer.

 


„Când îi propui pe Denise Rifai, Buşoi sau Marian Munteanu, 20 de procente este mult.” Este părerea unui amic, votant PNL.

 

L-aş contrazice. 20 de procente nu înseamnă mult, ci enorm. Dacă după reuniunea a trei partide, vechiul PNL, PDL şi Forţa Civică, asta este tot ce poţi să propui, 20 la sută este tot ce poţi obţine.

 


Vă vine să credeți? O femeie s-a ales cu peste 40 de mușcături, fiind sfâșiată de o haită de câini în zona Ciric. Vă imaginați prin ce grozăvenie a trecut femeia, cum e să simți că ți-a venit sfârşitul sau cum e să te împotrivești zecilor de boturi mârâind care vor să îți străpungă abdomenul? Victima susține că, dacă nu ar fi intervenit o altă persoană aflată în zonă, ar fi devenit hrană pentru maidanezi. Înșişi  cei care au tratat-o spun că nu au mai avut de a face cu un caz de o asemenea gravitate.

 

Fie şi pentru spaima de moarte pe care a trăit-o femeia, ca să nu mai vorbim de milioanele de euro alocate fără rezultate, în ultimii zece ani, pentru padocuri, activitatea hingherilor sau sterilizarea câinilor maidanezi, conducerea de la Salubris ar trebui demisă urgent. Ar fi o minimă satisfacție morală.

 


„Susțin construirea Spitalului Regional în Moara de Vânt dacă domnul primar își asumă modificarea regulamentului de funcționare a Consiliului Local”, asta aș fi așteptat de la Andrei Postolache să spună în celebra ședință pentru care, probabil pe nedrept, a fost acuzat de pactizare cu PSD.

 

Este limpede că spitalul ori se va construi unde vrea primarul Mihai Chirica, ori nu se va construi deloc. Dacă locația aleasă este într-adevăr nepotrivită, așa cum susțin liberalii, rămâne de văzut. Decât nimic, mai bine așa.

 


„Domnule Iohannis, în seara în care și eu v-am ales președinte, am fost la un superb spectacol de operă. Pe la ora 22.00, după reprezentație, nu m-am dus acasă. Eram elegant și subțire îmbrăcată, aveam tocuri de 10 cm și cu toate astea am străbătut tot Iașul alături de oamenii care ieșiseră în stradă să se bucure și să vă scandeze numele! Știți ce înseamnă pentru o femeie să meargă două ore pe tocuri, noaptea, la câteva grade peste zero, când știe că nimănui nu-i pasă și nimeni n-o va observa sau admira? Vă spun eu: înseamnă mult! Dacă iubitul meu mi-ar fi cerut în acele circumstanțe să ne plimbăm de romantici prin oraș, i-aș fi spus că are chef să ne certăm. Acuma eu stau să mă întreb: pentru ce-am făcut asta? (…) Păcat de pantofii mei eleganți și de speranțele unei întregi generații. Iar ne-am luat țeapă!”.

 


Pentru cine încă mai avea dubii, acum e limpede: unirea Moldovei cu România e doar o temă, din ce în ce mai ineficientă, pentru campania electorală. În realitate, majoritatea covârşitoare a populaţiei din cele două ţări nu-şi doreşte unirea sau este indiferentă.

 

În Republica Moldova, doar doi dintre candidaţii la funcţia de preşedinte au făcut din această temă un deziderat explicit: Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, şi Ana Guţu, liderul Partidului Dreapta. Primul a convins 1,8% dintre alegători să-l voteze, iar cel de-al doilea 0,17%. În România, cel care agită apele în acest sens este Traian Băsescu, aflat în fruntea unui partid pentru care atingerea pragului electoral de 5% este încă o mare problemă.

 

Igor Dodon, câştigătorul alegerilor din Moldova, a abordat, la rândul său, tema unirii într-un mod explicit, dar ostil. „Jandarmul român nu va fi la noi stăpân!” a fost unul dintre manifestele sale, referirea ţintind abuzurile făcute în Basarabia de administraţia română între anii 1918 – 1944. 47,98% dintre alegători l-au votat în primul tur şi 52,18 % în cel de-al doilea. Maia Sandu, contracandidatul său în cel de-al doilea tur, s-a referit la o eventuală unire într-un mod marginal, spunând că ar vota „pentru” în cazul unui referendum ipotetic, dar că nu are nimic substanţial de spus pe această temă.

 

Desigur, alegerile din Moldova nu au fost despre unirea celor două ţări, dar indică o reorientare către est. Maia Sandu a fost percepută de mulţi drept cartea pe care puşcăriabilul Vlad Filat a mizat, fără succes, tot ce i-a mai rămas. Spoliată de guvernările care au oscilat de la orientări proruse la cele proeuropene, Moldova a fost supusă celui mai mare şoc în timpul Guvernării Filat, când a dispărut un miliard de euro din conturile Băncii de Economii.

 

Dimensiunea apocaliptică a furtului a adus ţara în pragul falimentului şi, chiar dacă s-a poziţionat împotriva oligarhilor, Maia Sandu nu a reuşit să fie credibilă. Mai rău este că, sub guvernarea Filat, o dată cu dispariţia banilor a dispărut şi speranţa oamenilor de peste Prut. Proeuropenii au demonstrat că pot fura mai mult decât proruşii. Probabil, acesta este motivul pentru care 47% dintre moldoveni, adică aproape jumătate din populaţie, nu s-au prezentat la vot convinşi că nimic nu se va schimba.


Tehnocrații fac parte din armata lui Soros, care vrea să pună mâna pe România. Nu este un stereotip, ci mai degrabă o mantra repetată obsesiv. Mantra presupune o latură ocultă, pe când stereotipul implică banalizare cauzată de repetiție. 

 

A dat foc Soros la Colectiv mizând pe schimbarea Guvernului Ponta cu echipa de tehnocrați finanțată de el? Cum poate spolia România dacă, până acum, a sponsorizat diferite  ong-uri cu peste 200 de milioane de dolari și nu a înființat nici măcar o societate aducătoare de profit pentru el însuși? Are în agenda sa telefonică numărul Alinei Mungiu Pippidi sau a lui Sorin Ioniță? Bea cafeaua cu aceștia?

 

Sfătuitorul lui Ponta, Mirel Palada, a beneficiat de o bursă de studii pe banii lui Soros. Sunt adevărate filmele cu spioni hipnotizați de ruși și trimiși în SUA să ducă o viață normală, ca apoi, la pocnetul din degete într-un anumit fel al unei persoane, să devină activi și să-l asasineze pe șeful CIA? Este Palada un spion hipnotizat de Soros? Finanțările lui Soros se fac pe bază de concurs de proiecte la care oricine poate participa. Care este schepsisul de orice român poate deveni parte a unei armate oculte pe bază de concurs, la vedere? Urăște Soros România doar pentru că s-a născut în Ungaria și, mai grav, are origini evreiești?

 

Tehnocrații ne vând țara. Dacă tehnocrații n-au privatizat nicio întreprindere, cum de reușesc să vândă țara? Cum se numește iertarea Kaz Munai Gaz de plata a jumătate de miliard de dolari în timpul guvernării Ponta? De ce a fost legitimă înstrăinarea pe câțiva dolari a marilor întreprinderi de către Guvernul Năstase?

 

Dosarele politicienilor sunt făcute la comandă de Coldea și Kovesi. A fost geloasă Kovesi pe Gheorghe Nichita pentru că acesta folosea resursele statului să urmărească o tânără? L-a pus Kovesi pe Dragnea să fraudeze referendumul? I-a cerut Coldea lui Fenechiu să pretindă doar la un contract o șpagă de 4 milioane de dolari? Clanul lui Bercea nu i-a oferit șpagă lui Mircea Băsescu, doar au vrut să-i lipească pe frunte o valiză doldora cu dolari pentru că acesta tocmai cântase o manea reușită?

 

De ce atâta sacrificiu pentru țară, de vreme ce leafa de parlamentar sare puțin peste 1.000 de euro, din partea aleșilor veșnic nevinovați vinovați? În fiecare judeţ există politicieni trimişi în judecată. Îi sună Kovesi pe procurorii din fiecare judeţ şi le dă indicaţii? Nu-i cam riscant să implici atât de mulţi procurori? Dacă te înregistrează unul când îi dai ordine? Unde-i cohorta de asupriţi care, pe mâna lui Kovesi, au fost condamnaţi pe nedrept în ţară, dar şi-au demonstrat nevinovăţia la CEDO? Ştiţi măcar un singur exemplu de politician băgat după gratii, pe nedrept?

 

Cât de mare este numărul imbecililor din această ţară care cred în asemenea poveşti?


Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top