fbpx
 

Tunul lui Neculau la Salubris: pubela vorbitoare și muncitorul mort de foame. 7.000 de euro bucata, licitație trucată


Șoferii de pe autogunoiere au refuzat luni dimineața să iasă pe trasee. Câștigă între 2.000 și 2.400 de lei lunar. Directorul Cătălin Neculau a venit cu șoferi de la Citadin și le-a zis că îi înlocuiește. Polițiștii locali făceau filmări ca la un serviciu secret paralel. Scandal cu pubelele inteligente: cele de la Cluj sunt cu 1.600 de euro mai ieftine, pe bucată, și sunt din oțel, nu din plastic, ca la Iași. În Dublin, aceleași pubele Bigbelly au costat doar 2.500 de euro. La Iași: 6.800 de euro. Diferența dintre Moldova și Ardeal: la Cluj au fost cinci participanți la licitație, la Iași, un singur ofertant pentru că toți ceilalți au fost alungați prin caietul de sarcini.

Cei 56 de șoferi de pe autogunoierele de la Salubris stau cu mâna întinsă pentru o sută de lei în plus la salariu în timp ce „coșurile inteligente” achiziționate recent au un preț umflat cu cel puțin 50.000 de euro.
Banii ar fi însemnat jumătate din suma necesară pentru o creștere modică a salariilor pe un an.

Oamenii se simt sclavi pe plantație, încasând între 2.000 și 2.400 de lei, în acord global. Directorul Cătălin Neculau face achiziții la suprapreț, dintr-o singură sursă, are venituri salariale de circa 150.000 de euro brut pe an, primarul Mihai Chirica se laudă cu modernizarea Salubris, reglată de fapt din creșterea continuă a prețurilor la consumatorii captivi, în condiții de monopol, iar șoferii și gunoierii, „talpa țării”, trăiesc sub pragul de săracie, ajungând la disperare.
La Salubris e ca la 1907.

Cum funcționează brațul compactor. Acesta este de la concurență – Mr. Fill

Neculau a venit cu alți șoferi pregătiți

Luni dimineața, la ora 5, s-a ajuns la scene dramatice. Șoferii stabiliseră, cu o seară înainte, declanșarea conflictului de muncă și refuzul de a pleca pe traseu. „Voi ați dat peste 200.000 de euro, fără TVA, pe niște pubele la un preț suspect, iar nouă ne-ați scăzut salariile, deși avem o muncă infernală. Ne trezim la 4, transpirăm toată ziua în camion, suportăm mirosuri îngrozitoare și ne spuneți că nu aveți bani”, afirmă șoferii.
Cătălin Neculau a aflat și a anihilat protestul printr-o atitudine sfidătoare. La 5 dimineața s-a dus cu șase șoferi de la Citadin, pentru a-i înlocui pe eventualii greviști, și însoțit de polițiști locali. „Mesajele și chemările la grevă au circulat pe Whats App, iar Neculau a avut timp să-și pregătească reacția”, spun surse autorizate din interiorul Salubris.
„Le-a spus că greva e interzisă în stare de alertă, iar cine vrea să demisioneze să o facă pe loc. Nu a stat deloc la discuții. Avea șase șoferi de la Citadin cu dânsul, urmând a-i urca pe autogunoiere dacă angajații noștri refuzau să plece pe traseu. Polițiștii locali stăteau la poartă, fotografiau și filmau. A fost o acțiune de intimidare”, relatează unul dintre protestatari.
În Salubris, conducerea sindicatului a fost eliminată, prin restructurările de acum două luni, iar actualii șefi sunt de partea conducerii. „Nu mai are cine să-i reprezinte pe oameni, sunt puși doar să muncească, nu mai au niciun drept”, afirma aceleași surse.
La protestul de luni dimineața, un singur șofer a demisionat.

Panoul solar alimentează cu energie brațul compactor al pubelei, astfel că gunoiul trebuie ridicat mai rar și scad costurile

Pubelele inteligente i-au scandalizat pe oameni

Oamenii au fost nemulțumiți de faptul că salariile nete au ajuns cu mult sub nivelul celor din perioada anterioară mandatului lui Cătălin Neculau. „Sunt salarii în acord – cât gunoi este, atât iei salariu. S-au tăiat primele de concediu, deși acestea sunt în contractul colectiv de muncă, pe motiv că nu sunt bani. Dar scânteia care a declanșat protestul nu a fost faptul că s-au tăiat salarii și alte drepturi, ci faptul că au spus că nu sunt bani dar au aruncat peste 200.000 de euro pe niște pubele mult supraevaluate, luate de la un furnizor tradițional al Salubris. De aici a pornit, toată lumea despre asta vorbește, a fost picătura care a umplut paharul”, mai spun oamenii.
Pentru a-i determina să renunțe la grevă, Cătălin Neculau i-a amenințat cu dosare penale, pentru că nu pot opri lucrul în timpul stării de alertă. La ora 7, șoferii au plecat pe trasee, după ce doar unul dintre ei a demisionat.

„Nu poți să ții oamenii cu 1 leu pe lună, că e stare de alertă”

„Este un abuz incredibil ce a făcut. Legea spune că în timpul stării de alertă trebuie să asiguri continuitatea serviciului de utilitate publică, foarte corect. Dar legea se referă la conducerea unității, ei i se face dosar penal, nu oamenilor care protestează. Nu este ca și cum poți să îi plătești cu 1 leu pe lună, că este stare de alertă și el nu trebuie să protesteze. Directorul trebuie să organizeze activitatea astfel încât să fie asigurată continuitatea”, a explica Nora Rugină, fost lider sindical la Salubris, care a fost disponibilizată printr-o mișcare a conducerii din luna mai, când au fost dați afară zeci de oameni din societatea Primăriei.

Pubelele de la Cluj au fost montate mai inteligent decât la Iași: câte două alăturate, pentru selectarea deșeurilor – hârtie, plastic – astfel că utilizarea și compactarea sunt mult mai eficiente. Trebuie și oameni inteligenți, nu doar pubele

Tunul noilor pubele, mai scumpe decât la Cluj

Informațiile muncitorilor de la Salubris s-au dovedit corecte. Dacă ar fi cumpărat pubele inteligente autocompactoare la un preț corect, Salubris ar fi avut bani măcar pentru primele de vacanță. Diferența de preț față de pubelele cu mult superioare calitativ cumpărate, anul trecut, la Cluj Napoca, este de 1.600 de euro/bucată. Comparând caracteristicile, diferența reală este și mai mare. La Cluj, compactoarele sunt din oțel, în timp ce la Iași sunt din plastic.
La 30 de bucăți, câte a luat Iașul, ar fi fost o economie de 48.000 de euro. Suficient pentru o creștere salarială de 100 de euro, timp de șase luni, pentru fiecare dintre cei 56 de șoferi de pe autogunoiere. Familiile lor ar fi avut din ce să trăiască, iar starea lor de spirit la serviciu ar fi fost alta.

Minciuna „Bigbelly”

Conducerea Primăriei și Salubris au început campania de imagine cu pubelele inteligente montate pe stradă cu o mare minciună: Iașul este primul oraș din țară care a introdus această tehnologie. Fals.
Pubelele au fost montate în august 2020 la Iași, dar la Cluj acestea existau încă din iunie 2019. Licitația în orașul lui Boc a fost în aprilie 2019, iar cea de la Iași s-a derulat cu un an mai târziu.
Cel mai grav este că pubelele inteligente de la Iași sunt mult supraevaluate în raport cu produse identice, fabricate de aceeași firmă și vândute peste tot în lume.
De exemplu, municipalitatea din Philadelphia a montat, încă din 2009, 1.000 de containere inteligente Bigbelly, cu un contract cu valoare totală de 4,5 milioane de dolari: 4.500 de dolari bucata. Între timp, tehnologia cu care sunt dotate pubelele s-a ieftinit.

FOTO-DOCUMENT: această fotografie din Cluj este din 2019, dar autoritățile din Iași spun, în 2020, că noi suntem primul oraș din România cu pubele inteligente

La Dublin, pubelele sunt de două ori mai ieftine!

Costurile de transport și taxele vamale nu cresc valoarea produsului, pentru că există din ce în ce mai mulți producători de astfel de pubele, iar tehnologia a devenit banală.
Un exemplu și mai clar: Dublin, capitala Irlandei, stat membru UE, a încheiat, în 2018, un contract pentru livrarea a 800 de coșuri Bigbelly: 2 milioane de euro (2.500 euro bucata). Și presa irlandeză nota acest detaliu al ieftinirii tehnologiei: în 2014, cu 4 ani mai devreme, coșurile montate de aceeași firmă care făcea livrarea din Dublin costaseră în alt oraș 2,3 milioane de euro (5.750 de euro bucata). Dar tehnologia – constând în panouri solare, brațe mecanice pentru compactare – s-a ieftinit mult.

Diferență majoră de calitate între Iași și Cluj Napoca

Licitația din aprilie 2019 de la Cluj Napoca a avut cinci participanți, cu un cost estimat, pentru 16 coșuri inteligente, de 470.621 de lei (fără TVA) și un cost final al contractului de 391.216 lei (fără TVA).
Prețul final al coșurilor a fost de 24.451 de lei (fără TVA) pe bucată, adică 5.100 de euro la cursul zilei.
Licitația din aprilie 2020 de la Iași a avut un singur participant, caietul de sarcini fiind conceput pentru a îndepărta toți competitorii. Cerințele nu puteau fi îndeplinite de nicio altă firmă în afară de Grădinariu Impex. Câștigătorul a ofertat relaxat 964.956 de lei pentru 30 de pubele, prețul estimat inițial fiind de 965.000 de lei. Economia a fost de doar 44 de lei, la o licitație cu un singur participant. Prețul pe bucată la Iași: 6.700 de euro (fără TVA). Cu 1.600 de euro mai mult decât la Cluj și de peste două ori mai scump decât la Dublin.

Cătălin Neculau nu crede în lacrimile muncitorilor de la Salubris, deși firma face profituri mari prin preț, iar achizițiile sunt făcute, prin proceduri scandaloase, de la un singur ofertant

La Cluj, mai ieftine și mai puternice

Dar diferența de calitate dintre coșurile compactoare de la Cluj și cele de la Iași este mult mai mare. Capacitatea de stocare este aceeași, 120 de litri, care crește de cinci ori, prin compactare, conform producătorului. Dar, la Iași, Bigbelly sunt din plastic, în timp ce Mr. Fill, la Cluj, sunt integral din oțel, iar rezistența lor în timp este mult mai mare.
REPORTER a contactat firma care a câștigat licitația de la Cluj și care a vrut să participe de la Iași, dar reperele cerute erau atât de restrictive încât i-a fost imposibil să poată întocmi o ofertă. „Bigbelly nu sunt din oțel, se vor deteriora în timp, plasticul are o rezistență mult mai mică. Dar ceea ce le diferențiază este în primul rând puterea de compactare. La Bigbelly forța este de 1.500 Newton (N). La produsul nostru, Mr. Fill, forța a fost, în prima fază, de 2.000 N, iar în etapa a doua, când am mai furnizat 26 de pubele inteligente, forța a crescut la 4.000 N. Astfel, am făcut un upgrade și la produsele livrate anterior, montând noua putere, mult mai mare. Din acest punct de vedere, produsul de la Iași ar trebui să fie mult mai ieftin”, a explicat Mihaela Bucur, director de vânzări al firmei Elkoplast România.

Colectare cu adevărat inteligentă în Ardeal

O altă strategie aplicată la Cluj, mult mai inteligent decât la Iași, este dispunerea coșurilor pe stradă în tandem: unul pentru hârtie, celălalt pentru plastic. Astfel, compactarea unui singur tip de material este mult mai eficientă. La Iași, s-au instalat câte o singură pubelă în diferite puncte, în acestea aruncându-se, la grămadă, metal, plastic și hârtie. Compactarea în acest caz este iluzorie, pentru ca materialele suportă presiuni diferite.
„Mai mult, era nevoie de o campanie de informare privind aruncarea PET-urilor în pubelă cu dopurile scoase, unul câte unul, pentru că, altfel, compactarea nu este eficientă. Sunt bani irosiți”, mai spune reprezentanta Elkoplast.

Șoferii de pe autogunoiere au ieșit până la urmă pe stradă, speriați de amenințările lui Cătălin Neculau. Salariul: cât o piuliță din pubela vorbitoare

Licitație trântită: „Ni s-a transmis că vor cumpăra Bigbelly”

Cel mai grav aspect al licitației pentru pubelele inteligente de la Iași este că licitația a fost aranjată pentru Grădinariu Import Export SRL, firmă care livrează aproape tot la Salubris Iași.
„Caietul de sarcini a fost făcut special pentru Bigbelly. Fotografiile produsului din acest caiet de sarcini a fost un coș Bigbelly. Am cerut lămuriri, doream să participăm la licitație, ni s-a transmis clar, cu imagini, că vor cumpăra Bigbelly. Acestea sunt evident peste calitatea și eficiența unui produs chinezesc, dar cu mult sub produsul Mr. Fill”, explică directorul de vânzări de la Elkoplast România SRL.
În final, la licitația de la Iași a fost un singur participant: Grădinariu Import Export.

Presa din Philadelphia: economiile pe 10 ani au fost mai mici decât se estimase inițial – 6,4 milioane de dolari în loc de 13 milioane de dolari – din cauza costurilor ridicate cu întreținerea pubelelor inteligente

Cătălin Neculau: „Cine s-a simțit îngrădit trebuia să conteste licitația”

Conducerea Salubris ne-a transmis un răspuns în scris la întrebările REPORTER legate de organizarea licitației. Întrebată de măsurile restrictive din caietul de sarcini, care au provocat criticile concurenților interesați de licitație, managerul Cătălin Neculau a transmis: „Orice operator economic are dreptul de a solicita clarificări și informații suplimentare. Până la data limită de depunere a ofertelor, a fost o singură solicitare de clarificări, la care am răspuns. Oricine se consideră vătămat de un act al autorității contractante poate sesiza CNSC în vederea anulării licitației. Cine s-a simțit îngrădit, avea pârghiile pentru a-și face posibilă participarea la licitație”.

Caracteristici ca la Iași, dar mai ieftine la Cluj
Referitor la prețul mare al pubelelor, peste cel din Cluj și din alte țări, Cătălin Neculau a spus: „Prețul include livrarea, instalarea, punerea în funcțiune, cheltuielile cu întreținerea anuală. Produsele achiziționate au în plus față de alte produse similare de pe piață sistem de senzori vocali, senzori urbani, wireless, wi-fi hotspot”.
I-am comunicat, pe WhatsApp că și pubelele de la Cluj au exact aceleași caracteristici, mai puțin router wi-fi, care costă 70 de euro. Iar la Cluj prețul e cu 1.600 de euro mai puțin și sunt din oțel, nu din plastic. Cătălin Neculau ne-a răspuns: „Confundați mere cu pere. Sper să vă asumați consecințele a ceea ce scrieți”.
Precizarea REPORTER pentru cititori este upgrade-ul cu hotstop se face la pubelele Salubris separat de costul propriu-zis al acestora, adică va costa în plus. Sistemul are din fabricație cutie de internet cu cartelă, iar router-ul în sine e o joacă.

IRISH TIMES: aceleași pubele Bigbelly, ca la Iași, au costat la Dublin doar 2.500 de euro bucata. Adică 2 milioane de euro la 800 de bucăți

Neculau nu crede în salariile mici. Vrea performanță

Managerul Salubris a continuat însă cu minciuna că Iașul este numărul 1 în România în privința acestei investiții: „Orașul Iași este singurul oraș din România care are în curs de implementare un sistem smart de colectare a deșeurilor stradal".

Eronat. Cluj are același sistem din 2019. Au luat întâi 19 pubele smart, apoi au adăugat 26 de bucăți.

Referitor la greva șoferilor de pe autogunoiere, Cătălin Neculau a spus că aceasta nu a existat și că orice întrerupere a activității este interzisă în starea de alertă: „Conform articolului 29 din Legea 55 din 15 mai 2020”. A afirmat că premiile de vacanță nu există în Contractul Colectiv de Muncă și că sistemul de premiere la Salubris are în vedere doar performanța.
El a avut anul trecut venituri brute de 150.000 de euro, fiind cel mai bine plătit director de la stat din Iași.
Presa din Philadelphia critică eficiența pubelelor: economiile nu sunt așa de mari
Despre coșurile de gunoi Bigbelly montate în Philadelphia, presa locală americană a scris că nu au eficiența garantată de fabricant. Au produs economii, dar nu la nivelul celor anunțate inițial. Economiile financiare sunt generate de faptul că aceste coșuri inteligente au un braț compactor în interior care, atunci când se atinge un anumit nivel, presează gunoiul (curentul electric necesar fiind generat de panoul solar de deasupra).
În plus, când ajung la un grad de umplere de 85%, dau un mesaj la firma care administrează sistemul de salubritate pentru ca mașina să treacă și să ridice resturile, vizitele fiind astfel mai rare.

Article image
* Cea mai lungă coloană de mașini din Iași o găsiți la intersecția Trei Fântâni-Bucium * 1-1,5 km, coada la semaforul din Trei Fântâni, aproape la orice oră. Șoferii își blesteamă zilele * Blocurile construite în ultimii ani și depozitele mari din zonă nu au căi de acces adecvate. Oamenii s-au nenorocit singuri * Chirica n-a făcut nicio investiție mare în 5 ani, punând doar gazon și panseluțe * Infrastructura din zona Bu...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 20 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: