fbpx
 
Alex Costea neagă evidența: el spune că în maneloteca lui se respectă regulile de distanțare. Imaginile lui sunt de vineri noaptea Alex Costea neagă evidența: el spune că în maneloteca lui se respectă regulile de distanțare. Imaginile lui sunt de vineri noaptea

ORAȘUL LUI TIKIRICA: clubul de manele care pune la respect tot Iașul. 1.000 de oameni fără mască, bătăi și Covid la discreție


* Clubul de fițe Tiki Village s-a transformat într-o manelotecă sordidă, unde nu se respectă nici regulă a stării de alertă și în care băieții de cartier se dau în stambă cu bătăi aproape în fiecare weekend
* Vineri noapte au fost 1.000 de oameni la un concert de manele, deși numărul maxim admis în spațiul liber este de 500 de persoane
* Nimeni nu purta mască, nu se stătea pe scaune, la 2 m distanță, așa cum prevăd normele. Iașul e locul 2 la COVID în țară, în ultimele zile, dar patronul Tiki sfidează tot orașul
* Vechiul tovarăș al lui Mihai Chirica are Poliția, DSP și Prefectura la degetul mic
* Urmăriți imaginile video, caftelile, îmbulzeala și gândiți-vă la sacrificiile economice pe care le suportați din cauza pandemiei
* Locuitorii din partea de Sud a Tătărașiului nu mai dorm de câțiva ani, dar polițiștii țin partea unui singur om: Alex Costea, prietenul primarului

S-a ajuns prea departe în cazul terasei Tiki Village. Vineri noapte iar au fost 1.000 de persoane la un concert de manele, deși legea prevede un număr maxim de 500 de persoane la evenimentele în spațiu deschis. Nimeni nu purta mască, se stătea grupat, fără distanțare, claie peste grămadă. O sfidare publică. Stat în stat.

Priviți publicul dintr-o parte în cealaltă. Sunt circa 1.000 de oameni la concert

Autoritățile din Iași sunt suspect de timorate în fața ilegalităților de la clubul lui Alex Costea, prietenul primarului, care deține și Cafeneaua Piața Unirii, cel mai drag loc din oraș pentru Mihai Chirica.
„Unii suntem puși la respect, nu încălcăm legea, suportăm scăderi ale veniturilor cu 75% față de anul trecut, iar alții n-au nicio problemă, fac bani și sunt lăsați în pace”, spune un patron din HORECA, dorind să rămână anonim de frica repercusiunilor. Orașul Mafiei.

Un KO în plină distracție, vineri noaptea. Din cauza bătăilor frecvente, Tiki Village a devenit un loc periculos

Vine Salam la Tiki, nu mai doarme nimeni

De ochii lumii, Poliția Municipiului a dat două amenzi în valoare totală de 5.000 de lei organizatorilor petrecerii de vineri seara. Din filmări, se vede că sunt circa o mie de persoane care nu respectă nici regulile de distanțare și nici nu poartă măști.
Dar, în economia întregului eveniment la care maneliștii i-au chemat pe oameni la scenă, fără niciun respect pentru regulile în vigoare, cei 5.000 delei sunt egali cu zero. Patronii și-au scos banii și mult peste, asumându-și din start acele amenzi. “În următorul weekend este alt manelist cunoscut, apoi își încheie sezonul cu Salam, să vedeți ce va fi acolo, estimarea este de 1.500-2.000 de persoane”, avertizează un organizator de evenimente din Iași, înspăimântat de faptul că nicio autoritate nu-și pune problema să-i oprească.
Autoritățile, știind demult ce se petrece, au tot dreptul să închidă locația, fiind stare de alertă. Pentru că nimeni nu-și asumă măsura, organizatorii au căpătat, în spațiul public, un ton agresiv și zeflemist: dau cu tifla, pe pagina de Facebook, tuturor contestatarilor.

Controalele se fac înainte de-a începe distracția

Iașul a trecut pe locul doi în țară la număr de cazuri noi de Covid 19, dar nimeni nu a comunicat oficial, în anchetele epidemiologice, câte infectări au legătură cu petrecerile ilegale de la Tiki Village.
Imaginile video, postate chiar de apropiați ai organizatorilor evenimentului, arată un public format din peste 1.000 de persoane, fără distanțare, ca la un concert obișnuit de înainte de pandemie.
„Controalele se fac în mod ciudat. La Tiki se duc la ora 23, când totul pare în regulă. Ora de distracție maximă este între 1 și 2 noaptea, atunci e aglomerația maximă”, spune unul din clienți, care cunoaște bine clubul.

Administratorul Tiki Village, Alex Costea, are un tip de comunicare publică deplorabilă: el numește ziariștii care observă încălcarea regulilor drept „paraziți, șobolani, mizerabili”

Legea spune: se poate închide la încălcări repetate

Poliția a dat totuși două amenzi vineri, nesemnificative: “S-au aplicat două amenzi în cazul petrecerii de la Tiki Village: una pentru deranjarea ordinii și liniștii publice, cea ce-a doua pentru încălcarea normelor de protecție în cazul stării de alertă, la Legea 55”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Ioana Bâlea.
Întrebată dacă se poate ajunge la închiderea clubului, purtătoarea de cuvânt as spus că trebuie să mai studieze problema și să ceară lămuriri.
Poliția este parte a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și al celui local, alături de Prefectură, Primărie, DSP și ISU. Conform legii, poate cere închiderea localului, în cazul unor abateri repetate. În legea 55/2020, referitoare la starea de alertă, autoritățile pot limita sau închide și terase, dacă se constată o stare de pericol.

O plajă cu bar s-a transformat într-un club de manele care se plasează deasupra legii

Se stă la 2 m distanță, maxim 500 de persoane

DSP nu a avut o poziție oficială în privința evenimentului de vineri seara și a desfășurării acestuia. A fost cerută însă nu a fost oferită până la publicarea materialului.
Concertele în aer liber sunt reglementate, în starea de alertă, și de un ordin comun al Ministerului Culturii şi Ministerului Sănătăţii. Acesta prevede că între spectatori trebuie să existe o distanță fizică de 2 metri, iar accesul la eveniment nu le este permis celor care tuşesc sau refuză verificarea temperaturii. În plus, concertele în aer liber sunt limitate la maxim 500 de participanți.

Profit curat: 12.000 de euro într-o noapte

Proprietarii Tiki Village sunt relaxați în privința calculelor financiare: au luat două amenzi, de 3.000, respectiv 2.000 de lei, dar profitul la sfârșitul nopții a meritat cu vârf și îndesat acest cost asumat. Veniturile sunt de peste 20 de ori valoarea amenzii, iar o anchetă epidemiologică poate demontra greu că o îmbolnăvire s-a produs aici, pentru a se ajunge la dosar penal.
Calculul, realizat de oameni din anturajul patronilor Tiki Village, este relevant: biletul a fost 70 de lei vineri seara, fiecare consumator a plătit, în medie, încă 80 de lei pe băuturi. În total, sunt 150 de lei strânși de la fiecare om. La un minim de 800 de participanți, încasările au fost de 120.000 de lei. „Din cei 120.000 de lei, scăzând și amenda, le-a rămas curat un 60.000 de lei. La banii ăștia făcuți într-o seară îți mai pasă de amenda de 5.000 de lei? O lovitură este închiderea localului, dar nimeni nu-și asumă asta, deși au abateri repetate. Să vedeți ce va fi săptămâna viitoare la Jador, apoi încheie sezonul cu Salam. Estimarea este de 1.500-2.000 de persoane, profitul este imens”, spun sursele din Horeca.

Articolul din Legea privind starea de alertă prevede posibilitatea interzicerii concertelor în aer liber

Prefectul: vom închide totul la ora 24.00

Prefectura, care conduce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cunoaște desfășurarea de evenimente de la Tiki, dar nu intervine ferm.
„Conform reglementărilor actuale, concertele pot fi organizate doar pe locuri cu scaune. Acolo au fost aplicate mai multe sacțiuni unor perosoane fizice, urmează și una pentru operatorul economic în cazuă. Sancțiuni au mai fost aplicate și anterior. În funcție de datele DSP colectate din anchetele epidemiologice, putem solicita Comitetului Nețional pentru Situații de Urgență includerea Iașului pe lista județelor care limitează programul de lucru al unor astfel de locații până la ora 24. Probabil vom ajunge la asta în perioada următoare în condițiile în care vedem astfel de situații. Eu voi susține un astfel de demers”, a precizat prefectul Marian Grigoraș.

E doar partea stângă a scenei. Pe ambele laturi s-au adunat 1.000 de oameni, fără respectarea niciunei reguli din pandemie

Patronii Tiki au un comportament asocial

Trebuie menționat că, în conformitate cu o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în Iași, sub sancțiune contravențională sau penală, este obligatorie purtarea măștii și în spațiile publice deschise. Contactat de REPORTER DE IAȘI, unul dintre acționarii de la Tiki Village, Alex Costea, nu a răspuns.
Pe pagina de Facebook a terasei, oricine îndrăznește să spună ceva despre evenimentelor lor, desfășurate în totală contradicție cu ce spun normele, este amenințat de administratorii paginii și de către ceilalți fani.

Autoritățile nu aud nici bubuiala din boxe

Aceasta este mărturia unui om care locuiește la aproximativ 1 kilometru de Tiki Village: “Maneliștii lălăie până la 3-4 dimineața, se aude extrem de tare. Când cântă cântă ei se aude în casă, cu geamurile închise, foarte tare. Televizorul se aude mai încet decât ei. Îmi pun dopurile în urechi, toată vara au ținut-o așa. Sunt îndreptat exact spre coada lacului, este insuportabil. Asta se întâmplă 2-3 ore, începe pe la 12 noaptea și ține până pe la 2-3, a ținut și până la 4. Plus că strigă toți în cor acolo, se cutremură tot. Nu cred că s-au făcut plângeri, oamenii se tem pentru că Poliția le spune cine face reclamație, este o practică asta. Într-o seară, Poliția Locală a dat drumul la sirenă ca să le acopere manelele, sau poate țineau și ei ritmul. Poate amendează la legea ordinii publice, dar patronii plătesc și-și văd de treabă în continuare, fără să-i deranjeze. Sunt cel puțin 500-600 de oameni în fiecare seară, banul curge, nu este nicio lege, nimic”.

Săptămâna viitoare vine Florin Salam la Tiki Village. Va fi moarte de om

DSP nu se sinchisește de zgomot

În mod normal, DSP Iași ar trebui să aibă grijă de urechile ieșenilor și să verifice nivelul de zgomot, la sesizare. Au aparatură omologată în dotare, doar că, pe caz de pandemie, urechile oamenilor n-au mai contat. Stupefiant, spun surse din cadrul instituției, cei doi oameni care trebuiau să răspundă sesizărilor legate de zgomot sunt detașați, de la începutul pandemiei, în vamă.
„Lucrează amândoi acolo, 24 cu 24, cu schimbul, la verificat documentație. Aparatura le este la birou, ei sunt acolo, nimeni nu stă să mai verifice sesizări legate de zgomot, pur și simplu nu li se dă curs, în această vară cei care au avut de pus muzică tare au făcut-o nestingheriți”, povestesc angajații DSP.â

Simbolul unui oraș cultural: Corduneni, bătăi, manele

S-a ajuns în situația absurdă ca un local în care bubuie cu nopțile manele să fie sinonim cu distracția la Iași. Doar că Tiki a devenit acum și un loc rău famat, cu bătăi aproape în fiecare weekend.
Întâi, Bogdan Corduneanu a crestat un angajat al terasei cu o armă albă, țipând că îl va înjunghia de 20 de ori. Era un concert al lui Dan Ciotoi, de la formația Azur.
Pe 9 august, două găști s-au bătut ore întregi cu pumnii și bâtele în fața manelotecii. Filmările au făcut înconjurul României. Poliția a intervenit discret și n-a dat publicității împrejurările acestui eveniment extrem de grav.
Vinerea trecută a apărut un filmuleț cu o nouă bătaie în incinta Tiki Village. Două găști se îmbrâncesc, iar un bărbat îl lovește pe altul cu pumnul, dându-l pe spate.
Manelele, ca stil de viață, atrag toți băieții de cartier din Iași. A devenit periculos să mergi la distracție în Tiki.

Libertatea a penalizat ieri un concert pentru vârsta a treia, doar pentru că unii s-au ridicat să danseze, deși regulile de distanțare au fost, în general, respectate. Pentru Alex Costea și acești jurnaliști sunt tot niște „șobolani” (FOTO LIBERTATEA)

La București, scandal la concert

Libertarea a publicat recent un material despre un concert organizat de Primăria Sectorului 5 diun București în Parcul Sebastian. Oripilați, jurnaliștii au descris că accesul a fost permis în limita a 100 de scaune, dar în afara țarcului s-a produs o mai mare aglomerație. Jurnaliștii au observat că o parte dintre participanți nu purta măști și că s-a dansat.
Imaginile arată totuși o oarecare distanțare între participanți, față de filmările de la Tiki, care spun altceva despre evenimentul localului.

Article image
Directorul din structurile CFR face parte din Lotul „Transferoviarul”, trimis în judecată de DNA la Tribunalul Cluj. Alexandru Trandafirescu, acuzat că ca a luat șpagă 10 bilete de avion dus-întors Iași-București, foarte folositoare pentru naveta la serviciu pe care acesta o făcea în Capitală. Valoarea șpăgii: 1.872 de euro. Trandafirescu e atât de valoros încât este eligibil atât la Consiliul Local, cât și la cel Județean....
Autor Iulian Mofteescu Anchete 24 August 2020


Citeste si...
Nota
(6 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30