fbpx
 
Doctoratul lui Alexe: șapte dovezi de plagiat cu punct și virgulă. A copiat chiar și o greșeală

Doctoratul lui Alexe: șapte dovezi de plagiat cu punct și virgulă. A copiat chiar și o greșeală


* Iohannis: „Dacă un politician e dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică”
* Costel Alexe a plagiat în lucrarea de doctorat și se luptă să avanseze în  politică
* Niciunul din autorii plagiați nu este menționat de Costel Alexe în lucrarea sa de doctorat: nici în text, nici în notele de subsol, nici în bibliografie

Mai multe pagini din lucrarea de doctorat a ministrului Mediului, Costel Alexe, sunt plagiate dintr-un studiu și o carte apărute anterior susținerii tezei. Sursele nu apar nici la nici la note de subsol, nici în bibliografie. Într-un caz, Alexe a preluat un fragment cu tot cu o greșeală de tehnoredactare. Liderul informal al PNL, președintele Klaus Iohannis, declara, anul trecut, la Timișoara: „Dacă despre un politician apare discuţia că a plagiat, el pleacă din politică”.

Sursa: studiu finanțat de Uniunea Europeană

Costel Alexe și-a susținut teza în domeniul Geografie în septembrie 2012, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Titlul lucrării a fost „Clima și topoclima Municipiului Iași și a ariei metropolitane”, iar coordonator științific – profesorul universitar Liviu Apostol.      

Pagini întregi din teză provin dintr-un studiu publicat, cu cinci luni mai devreme, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană al Fundației Corona din Iași. Este vorba de „Studiu științific de evaluare a stării de conservare a speciei și habitatelor din situl Natura 2000 ROSCI0221 Sărăturile din Valea Ilenei”. Autorii, Costică Mihai și Constantin Cristian Stoleriu, sunt doi universitari din Iași care au întocmit acest studiu în cadrul unui contract atribuit de Fundația Corona. Studiul era necesar elaborării planului de management pentru situl aflat lângă Iași. O bună parte din acest document se regăsește în teza susținută ulterior de Costel Alexe, fără ca acesta să îl menționeze în doctoratul său.

 

 

 

Dovada copy-paste-ului apare și din faptul că, la un moment dat, Alexe a preluat un fragment de la Costică și Stoleriu cu tot cu o greșeală de tehnoredactare din sursa primară.

 

 

Cuvântul „anticilonului” apare scris în textul original (în loc de „anticiclonului”) și tot așa a fost preluat și în doctoratul lui Costel Alexe 

Niciunul dintre autorii de mai sus, inclusiv Alexe și conducătorul său de doctorat, nu a dorit să comenteze situațiile descoperite de REPORTER DE IAȘI. Costică Mihai a menționat doar atât: „Pasajele pe care mi le-ați arătat sunt identice, dar acea parte din studiul nostru a fost redactat de colegii de la Facultatea de Geografie. Eu sunt cadru universitar la Biologie. Nu am nicio explicație la situația creată”. 

Constantin Stoleriu, celălalt autor al lucrării plagiate, este într-adevăr la Facultatea de Geografie dar n-a vrut să facă nicio declarație.

Un alt autor din care a preluat Alexe, fără preluarea sursei, este Mihai Ciprian Mărgărint care a scris cartea „Utilizarea teledetecției în studiul geografic al teritoriului județului Iași”, volum apărut în 2010. De la acesta, Alexe s-a inspirat prin copierea unor fragmente  din partea teoretică pe care a prelucrat-o, existând, însă, cuvinte și formule ce indică, indubitabil, că au fost luate de la Mărgărint.

Autoplagiat alături de coordonator

O altă abatere de la regulile academice a fost săvârșită de Alexe în 2017, atunci când a publicat un articol, în limba engleză, împreună cu conducătorul său de doctorat (ALEXE, C., & APOSTOL, L. SOME AIR TEMPERATURE CHARACTERISTICS IN THE IAȘI METROPOLITAN AREA. Acta Et Commentationes Exact and Natural Sciences, 3(1), p. 6-12). Articolul reprezenta, de fapt, o compilație a unor informații apărute, cu cinci ani mai devreme, în teza sa de doctorat, autorii având obligația de a menționa acest lucru în bibliografie. Cum acest lucru nu a avut loc, Alexe a comis un autoplagiat.

 

 

Iohannis: „Plagiatul e o formă de hoţie”

În mai 2019, la Timișoara, președintele Klaus Iohannis a fost categoric în privința politicienilor care comit plagiate. „Dacă despre un politician apare discuţia că a plagiat, el pleacă din politică. Unii chiar cu o carieră briliantă în politică s-au oprit şi au plecat. Nu a fost nevoie de nimeni să le spună să se retragă dacă sunt hoţi. Noi trăim momentan într-o formă de sincopă. La noi, hoţii s-au cocoţat în vârful statului. Plagiatul e o formă de hoţie. Dacă este tolerată, concluzia politicienilor e că se poate şi mai mult”.

Cu trei ani mai devreme, tot la Timișoara, Iohannis condamnase din nou acest fenomen: „Iar dacă un politician e dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică. De asemenea, un universitar descoperit ca plagiator, trebuie să dispară din universitate. Iar dacă se dovedește că nu a plagiat, atunci e nevoie de mai mult ca în cealaltă variantă. Bunul renume al unei persoane se distruge foarte ușor, dar de reclădit e foarte greu. O dată ce a existat în spațiul public o discuție de un an de zile că unul a copiat și a plagiat, după un an de zile e foarte târziu să apară verdictul că nu a plagiat. Nu mai interesează pe nimeni, rămâne cu ștampila de plagiator.”

Article image
* ANANP vorbește în avizul de tăiere a pădurii de planul de management aprobat, iar ulterior, într-un document oficial, admite că acest plan de protejare a florei și faunei nu există * Tăierile de Bârnova-Repedea devin astfel ilegale, iar ministrul Costel Alexe nu reacționează. Singura sa reacție: fake-news * Stejarii cu vârste între 100 și 160 de ani sunt o minunăție a naturii, culcată la pământ pentru că prețul european ...
Autor Gabriel Gachi Anchete 07 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(9 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30