fbpx
 

Bravo! Consilierul Bostan de la Comisia de Urbanism, asociat într-o firmă cu proprietarul unui bloc construit ilegal


* PNL duce mai departe, cu mândrie, moștenirea pesedistului Florin Boca, a cărui menire în Comisie era să-și aprobe singur proiectele, precum și pe ale prietenilor
* Ciprian Bostan face firmă de construcție prin intermediul soției, care e medic – acoperirea anului în Iași
* Asociatul e Dragoș Iosub, care se învârte într-un grup liberal apropiat de Relu Fenechiu
* Iosub are un bloc lipit de Pasajul Socola, construit pe baza unui PUZ de Hală Industrială! Asemenea tupeu nu s-a mai văzut
* Prefectura tocmai a cerut anularea autorizației, dar Ciprian Bostan se asociază tocmai cu acest samsar imobiliar  

Ca într-un teatru al absurdului. Patronul firmei care ridică un bloc deși are la bază un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru hală de producție e asociat într-un alt SRL cu soția unui consilier local, membru al Comisiei de Urbanism. Unic asociat și administrator al firmei 3I Teknik este Dragoș Iosub. Din februarie 2020, acesta apare ca asociat și în societatea CDO Conceptis unde o are parteneră pe Oana, soția lui Ciprian Bostan, consilier local PNL.

„Blocul și acea asociere sunt două subiecte total diferite”, a afirmat Iosub. Liberalul Bostan a fost și mai categoric: „Desființez firma”.

Autorizația blocului pe care-l ridică Iosub a fost atacată în contencios de prefect. „Descopăr aceste lucruri acum, odată cu dumneavoastră. Mă voi interesa”, a precizat Iosub.

Cine se mută într-un bloc la 10 metri de un pasaj rutier pe care se circulă zi și noapte?

De la un PUZ pentru hală s-a ajuns la bloc cu 23 de apartamente
De la mijlocul lunii iunie 2020, Dragoș Iosub este unic asociat și administrator al firmei 3I Teknik. La acel moment, Andrei Mihai Iacob, care deținea 25% din capitalul social și fusese și administrator de la înființare și până în februarie, a ieșit din firmă. Această companie derulează un controversat proiect imobiliar. La 10 metri de podul Bucium înspre cartierul Frumoasa, 3I Teknik ridică un bloc de locuințe cu un regim de înălțime P+2E.

Acum cinci ani, Consiliul Local a aprobat un PUZ lângă podul Bucium pentru construirea unei hale de producție și sediu de firmă. Beneficiară era societatea Omega Tub. Absolut inexplicabil, în toamna anului 2016, Primăria a eliberat, pe baza acelui PUZ, o autorizație de construire pentru un bloc de locuințe cu parter și două etaje, Un total de 23 de apartamente.

În 2018, Omega Tub a vândut terenul și autorizația aferentă către 3I Teknik. În 2019, noul proprietar a fost reautorizat de Primărie pentru edificarea acelui bloc și nu a halei de producție așa cum era prevăzut în PUZ-ul inițial.

Dragoș Iosub a cumpărat o autorizație de bloc de la o firmă care primise de fapt PUZ pentru o hală industrială

Prefectura cere demolarea blocului ilegal
Patronul de la 3I Teknik sugerează acum că dacă sunt probleme de legalitate, acestea ar cădea în sarcina fostului administrator. „Eu am fost de bună credință”, a spus Iosub. Cu alte cuvinte, deși deținea 75% din părțile sociale, Iosub pretinde acum că nu știa că terenul și autorizația cumpărate aveau la bază un PUZ de hală și nu de bloc.
Marți, pe 6 octombrie, a fost întregistrat la Tribunal dosarul înaintat de prefectul Marian Grigoraș. Obiectul: „anulare act administrativ autorizație de construire”. Pârâți sunt atât Primăria, cea care a eliberat autorizația, cât și Omega Tub, firma inițială. „Nu știu de acțiunea prefectului, acum aflu”, a mai spus Iosub.

Pe amplasament, la adresa respectivă, blocul este ridicat în totalitate. Are parter și două etaje, la nivel de cărămidă. Ba chiar „mustățile” de la armătură indică un eventual etaj trei. Adică, acțiunea prefectului ar putea conduce la demolare, dar patronii ar lua în calcul o supraetajare. ”Nu pot să vă răspund la asta”, a replicat Iosub, chestionat în legătură cu posibilitatea de a mai construi un etaj.

Ciprian Bostan, un liberal căzut la picioarele lui Mihai Chirica și care se ocupă numai de matrapazlâcuri

Asociere cu Bostan exact când blocul „arde”
Acest Dragoș Iosub este actor principal într-o stranie asociere. În luna februarie a acestui an, a fost înființată firma CDO Conceptis. În calitate dublă de fondatori și administratori se regăsesc Dragoș Iosub și Oana Bostan. Aceasta din urmă, medic de profesie, este soția lui Ciprian Bostan, consilier local PNL și membru al Comisie de Urbanism. Ca o paranteză, Comisia de Urbanism este ultimul filtru, ultima sită a proiectelor imobiliare înainte ca acestea să intre pe ordinea de zi a Consiliului Local.
În sinteză: Iosub, cu „cartoful fierbinte” al blocului contestat din Bucium, s-a asociat cu soția unui membru cheie din Comisia de Urbanism a Consiliului Local.

Deși blocul cu 2 etaje e în pragul demolării, prefectul cerând anularea autorizației, proprietarul, asociatul consilierului PNL Ciprian Bostan, a lăsat deja „mustățile” pentru un eventual etaj 3, prin celebra „supraetajare”

Ciprian Bostan, om integru: „O s-o desființez!”

Despre asociere, Iosub e extrem de rezervat, nu vrea să explice cum s-a născut noua firmă cu soția lui Bostan. A spus doar că blocul său și noua firmă „sunt lucruri total diferite”. Contactat de REPORTER DE IAȘI, consilierul Ciprian Bostan (PNL) a afirmat că respectiva societate n-a avut niciun fel de activitate de la înființare și până în prezent. „Când am auzit că celălalt asociat are interese în zona imobiliară, am stopat tot. O s-o desființez”, a declarat Bostan, ca și cum firma ar fi pe numele său și nu pe cel al soției.
Despre circumstanțele în care a fost creată, Bostan a fost destul de evaziv. „L-am cunoscut (pe Dragoș Iosub – n.r.) printr-o cunoștință comună. Firma trebuia să aibă ca activitatea designul interior. A venit pandemia, n-am mai dat drumul la nimic, iar apoi am aflat că are interese imobiliare și nu am vrut să se facă această asociere, acest gen de interpretări”, a adăugat Ciprian Bostan.

Actul care demonstrează că Oana Bostan și Dragoș Iosub sunt asociați în firma CDO Conceptis SRL

Bostan, salvat în trecut de alt imobiliar cu probleme
Alesul local PNL Ciprian Bostan a fost protagonistul unei alte întâmplări cu semne de întrebare. În decembrie 2012, o firmă recent înființată a soților Băcăoanu, Elena Daciana și Radu (el controversat dezvoltator imobiliar) a achiziționat o casă pe Aleea Pinilor, nr. 9. Vila a fost luată de la bancă care-o scosese la vânzare deoarece soții Bostan nu-și mai plătiseră ratele. Cu alte cuvinte, ca vila să nu ajungă la străini, Băcăoanu a luat casa lui Bostan și l-a lăsat să stea în continuare în ea. După doi ani, socrii lui Bostan au intrat în firmă, familia Băcăoanu a ieșit de tot și, în acest fel, vila a revenit la familia consilierului local PNL.

Explicația acestui gest altruist al lui Băcăoanu: soțiile celor doi sunt prietene, au copilărit împreună. REPORTER DE IAȘI a făcut această dezvăluire în luna octombrie 2019. Despre o posibilă stare de conflict de interese, Ciprian Bostan, consilier local, membru al Comisiei de Urbanism, și Radu Băcăoanu, dezvoltator imobiliar, au afirmat, la acea vreme, că nici nu se pune problema.

Article image
Gabriel Surdu a dat măsura respectului față de cei din jurul său. Firma Dentesse, a fiicei sale, cu sediul în clădirea în care se află toate birourile familiei, a închiriat, fără licitație, toate locurile de parcare de pe o stradă întreagă din centrul Iașului.
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30