fbpx
 
PSD, un pudel în brațele lui Mihai Chirica. Ciolacu crede că Iașul e un fel de Olt sau Buzău (OPINIE)

PSD, un pudel în brațele lui Mihai Chirica. Ciolacu crede că Iașul e un fel de Olt sau Buzău (OPINIE)


Am și eu o întrebare pentru Marius Ostaficiuc: cum poate PSD să fie un partid-balama pentru Mihai Chirica (PNL) și în același timp să câștige alegeri? E un non-sens.

Primul lucru pe care e obligat să-l facă PSD sub Ostaficiuc este să-l pună viceprimar pe Florin Briaur, omul lui Ghiocel Asimionesei. Al doilea viceprimar va fi Daniel Juravle (PNL), pus cu mâna de PSD. 

Cum poate PSD să asigure o majoritate de 80% unui adversar pe care trebuie să-l învingă în alegeri? L-au ținut încărcat pe Mihai Chirica timp de 3 ani, iar acum l-au resuscitat brusc în perspectiva lui 2024. 

Cum poate Marius Ostaficiuc să spere la o performanță electorală mai mare decât a lui Popa și Gavrilă când comanda sa este la Asimionesei, iar omul cu banii în PSD este Florin Boca? Or interesele de afaceri ale lui Asimionesei și Boca sunt indisolubil legate de Mihai Chirica. Acestea sunt axiome, nu suportă comentarii. Iar Mihai Chirica nu este PSD. 

Cum poate PSD să se alinieze în spatele unui lider a cărui comandă este în afara partidului? Acum o lună, Florin Boca zgâria ușile peste tot disperat că rămâne în afara Primăriei, fără majoritatea care să-i asigure liniștea afacerilor cu blocuri-plombă în cele mai bune zone ale Iașului. Acum, Florin Boca este la butoane în PSD prin primarul PNL Mihai Chirica. Cum să faci performanță electorală în felul acesta?

PSD se va alinia în spatele unei conduceri noi nu pentru a câștiga bătălii politice, ci pentru ca trei oameni, Asimionesei, Ostaficiuc și Boca, să facă bani. Acesta e cel mai mare număr de dresaj realizat vreodată. N-am prejudecăți, sunt doar intrigat cum poate PSD să devină un partid de lideri când s-a încolonat în coada cometei Chirica-PNL? Când au mai făcut Solcanu, Nichita, Flaișer și alții figurație pentru PNL?

Îl aduc iarăși pe Chirica înapoi? Cine mai pune votul pe această telenovelă? Ce șanse mai are Chirica la PSD în 2024? De ce să stea pesediștii la mâna unui singur om pe care îl pot învinge în doi timpi și trei mișcări? Acesta e planul unui eșec politic răsunător. Iar în acest caz, miza reală nu mai sunt victoriile în alegeri, ci banii. 

Mă șochează cuvintele lui Mihai Chirica din septembrie 2020: PSD trebuie să dispară, acest partid de comuniști trebuie șters din istorie, PSD să fie scos în afara legii, PSD e un partid de hoți și e pus doar pe jefuirea românilor. 

Aceste cuvinte ale unui individ aflat într-o transă electorală halucinantă veneau după 3 ani în care PSD îi votase toate matrapazlâcurile din Consiliul Local, deși nu mai era de-al lor. Aceste vorbe veneau după trei zile de la susținerea totală a lui Chirica de către PSD în Consiliul Local. E ca și cum eu mi-aș omorî mama care m-a hrănit și m-a crescut, la trei zile după ce-am devenit independent și nu mai am nevoie de ea. 

Chirica a strivit PSD considerând că nu îi mai folosește, convins că va lua 45% în alegeri cu PNL și că va face majoritate monocolora. Acele vorbe îi erau adresate lui Vasile Toma și Marius Ostaficiuc, cei care acum vând PSD aceluiași om care îi voia dispăruți din politică și să fie vânați în ilegalitate de organele statului. 

De aceea întreb cum vrea Ostaficiuc să conducă PSD spre victorie stând în poziție de drepți în fața lui Asimionesei și Boca, a căror supraviețuire se rezumă la un singur nume: Mihai Chirica.
Cum vrea Vasile Toma să fie comandantul oștilor pesediste când el este prietenul la cataramă al lui Mihai Chirica, șeful Organizației Municipale PNL? Prietenia celor doi transcede interesele politice ale organizației PSD, pentru că interesele lui Chirica vor avea tot timpul întâietate, pentru că, la urma urmei, el l-a făcut parlamentar pe Toma și nu invers.
În același timp, Silviu Macovei, alt parlamentar PSD, este membru activ în gașca Alexe-Grojdea (ITM), toți sunt cumătri între ei, se vizitează de Paști, de Crăciun, beau, mănâncă și formează o triadă transpartinică despre care ieșenii nici măcar nu știu. Patru ani, Macovei n-a suflat un cuvințel despre Mihai Chirica sau Costel Alexe, pentru că pur și simplu sunt neamuri. Ce fel de scor să scoți la Iași în condițiile acestea? Cine să ia în serios o asemenea manelotecă politică? Acești oameni mimează competiția, sunt ca fosta Cooperativă din fotbal.
Pentru Vasile Toma și Silviu Macovei singura miză serioasă sunt propriile venituri parlamentare, vreo 350.000 de euro în 4 ani, fără de care ar fi muritori de foame, pentru că nu au nicio meserie propriu-zisă, nu au în CV nimic făcut pe cont propriu, cu sudoarea frunții, fără ajutor politic. Dacă ei se reprezintă pe ei înșiși și pe cumătrii din PNL, de ce să-i slugărești și să le aduni voturi? Pactul înseamnă: sinecuri pentru parlamentari, liber la combinații pentru Boca, Ostaficiuc și Asimionesei.
Lipsa de performanță a lui Maricel Popa, Camelia Gavrilă și Cristian Stanciu - blocați doi ani în proiect de angajamentul lui Stănescu de readucere în PSD a lui Chirica – le-a adus o nouă șansă lui Marius Ostaficiuc și a celorlalți blatiști din PSD.

Problema însă rămâne pentru acest partid. Iașul nu e Vaslui, Olt sau Brăila. Iașul înseamnă urban mare, middle class mult mai numeros, antreprenoriat tânăr, profesii liberale în proporție consistentă, 50.000 de studenți, mediu universitar și medical cu studii superioare, aici ai altfel de public decât la Slatina și Caracal. La Cluj, de exemplu, Vasile Dâncu nu e în stare să ia mai mult de 6%. Aici, PSD trebuie să cearnă altă făină. Paul Stănescu sau Dumitru Buzatu nu pot fi cei care dau lecții și iau măsuri represive împotriva ieșenilor. Modelele pe care le știu ei și pe care le vor aplicate aici nu funcționează.

Priveam cu amuzament că Vasile Toma anunța cu mândrie câștigarea a 9 primării din 10 în Colegiul său. La țară. Dar comunele respective nu reprezintă nimic în jocul real de Putere, pentru că banii adevărați, deciziile de sute de milioane de euro se iau în urbanul mare și depind de capacitatea de a intra în birourile ministrilor din Piața Victoriei, nu să te întorci la „țărănoaia” și să te simți băgat în seamă la o palincă și o slănină cu ceapă. Pentru un partid de primă mărime e mai important să aibă șase orașe de peste 200.000 de locuitori decât 600 de comune. Pentru că instituțiile radiază din polii regionali, în timp ce primarii lui Vasile Toma vor fi simpli asistați social, dependenți total de liderul de la Centru.

Din această perspectivă, pesediștilor chiar le trebuie la Iași o școală de gândire. Băieți spilcuiți, coerenți în gândire și în discurs, care nu depind de ciubucăreala cu Mihai Chirica, oameni care să inspire încredere, să transmită integritate și care să aibă un pic de știință politică și de carte făcută la timp și cu simț de răspundere.
Or PSD este efectiv un partid de analfabeți funcțional. Nu poți cuceri Iașul cu oameni care n-au nicio viziune, care bat câmpii cu limba de lemn și care nu se ridică nici măcar la nivelul unui Vatamanu de la Târgu Frumos. Când n-ai echipă, n-ai valoare, n-ai cum să reziști în Liga Mare.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: