fbpx
Portokal
Camelia Gavrilă: Evenimente, campanii, jocuri politice. Cronica unor etape politice semnificative

Camelia Gavrilă: Evenimente, campanii, jocuri politice. Cronica unor etape politice semnificative


Am prezentat astăzi o amplă analiză asupra activităților parlamentare derulate în perioada 2016-2020, dar și precizări, evaluări de context, aspecte referitoare la candidatura la Primăria Muncipiului Iași. Conferința de presă intitulată „Concluzii, adevăruri, interpretări analitice în actualitatea socială și politică. Bilanțul unei etape parlamentare semnificative” a sintetizat demersurile legislative de referință și activitățile multiple derulate sub semnul excelenței, al preocupărilor față de evoluția socială, politică, economică a României, față de problemele, aspirațiile și nevoile cetățenilor din județul Iași.

Activitatea mea a acoperit trei mari direcții și abordări:

  1. Activități derulate la nivel național pentru o Românie mai bună

În acest context se remarcă numeroase proiecte și inițiative legislative, care au reușit să îmbunătățească decisiv calitatea vieții cetățenilor, să genereze progresul social, economic, evoluția domeniului educațional sau a vieții culturale, dezvoltarea comunităților. Prin susținerea Programului de Guvernare s-au realizat proiecte, investiții, strategii care au condus la rezultate imediate: după primii doi ani de guvernare PSD, 1,4 milioane de români nu s-au mai confruntat cu deprivarea materială severă. În perioada acestui mandat legislativ, prin votul majorității parlamentare, România a înregistrat un nivel minim istoric al șomajului de 3,03% în 2019, de la o rată de 4,82%, în 2016. Prin toate mecanismele parlamentare s-au depus numeroase eforturi pentru finanțarea adecvată a educației, astfel cheltuielile pentru învățământ au fost majorate în anul 2019 cu 39%, evident încă departe de procentul necesar.

  1. Am fost un parlamentar preocupat de traseul european al României

Am realizat multiple activități și proiecte derulate la nivel european, prin întrevederi, dialoguri și participări la evenimente politice, diplomatice, educaționale, culturale, numeroase vizite de studiu. Din raportul de activitate publicat pe www.cameliagavrila.com se remarcă o permanentă colaborare cu președinții omologi din comisiile de învățământ ale parlamentelor naționale din țările membre UE, susținerea și contribuția la diverse strategii și politici educaționale europene sau poziționări publice față de problemele cu impact la nivel european (salariul minim european, bugetele programelor Erasmus, etc).

  1. Dezvoltarea IAȘULUI, o prioritate pentru mandatul meu din perioada 2016-2020

Susținerea și valorificarea pe deplin, prin proiecte și activități inovative, a valențelor culturale, educaționale, spirituale și intelectuale ale Iașului au reprezentat un adevărat laitmotiv al activităților derulate, atât în calitate de parlamentar, inspector școlar sau profesor la catedră.

Prin programele naționale (PNDL, PNDR) au fost reabilitate școli, grădinițe, creșe, proiecte de infrastructură educațională, necesare pentru un învățământ modern și de calitate, au fost implementate programe de formare educațională a cadrelor didactice sau regăsim fonduri alocate special pentru modernizarea unor instituții culturale.

Mi-am dorit să fiu, în primul rând, un specialist în domeniul educației, pasiune profesională care a motivat întreaga mea carieră științifică, pedagogică sau politică, preocupată fiind în permanență de susținerea proiectelor destinate școlii, educației și culturii, domeniului social, dublate însă de inițiativele pentru tineri, pentru proiecte de infrastructură majoră din județul Iași. Această activitate parlamentară se finalizează în mod onorabil, cu demnitate, cu certitudinea unei datorii împlinite.

Partea a doua a conferinței a cuprins comentarii și analize obiective, avizate asupra campaniei locale, dezvăluind multe probleme de strategie și coerență în interiorul filialei ieșene a PSD. Am adus, de asemenea, importante clarificări și răspunsuri necesare, așteptate de ieșeni, referitoare la alegerile locale și semnificațiile acestora.

Dincolo de interpretări, scenarii politice și controverse regăsite în spațiul online, ieșenii trebuie să cunoască faptul că mi-am dăruit priceperea, competența și energia pentru un ideal în care cred și care trebuie împlinit – modernizarea Iașului, conducerea lui pe un traseu al evoluției, spre investiții majore și standarde europene. Cu toate acestea, alegerile locale au fost caracterizate de absența sprijinului necesar din partea filialei ieșene pentru candidatul propus la Primăria Iași.

Lipsa discuțiilor interne, a dezbaterilor referitoare la alegerile europarlamentare și prezidențiale cu scoruri modeste au ținut adevărurile „în sertar”, nu s-au conturat soluții posibile, iar starea internă, cât și percepția publică a filialei PSD IAȘI s-au degradat treptat. Un partid care a pierdut două tururi de alegeri importante în 2019 trebuia să aibă ca principal obiectiv, inclusiv la nivel local, revizuirea proiectelor, a discursului politic, reconstruirea imaginii publice și realizarea unor analize de campanie necesare pentru evoluția ulterioară…

Prin analiza lucidă și obiectivă propusă de mine se observă faptul că această campanie electorală încheiată recent a fost tumultoasă, cu numeroase provocări, polemici și contraste, un proces atipic și dificil, în care susținerea necesară din partea partidului, mai ales din partea organizației municipale, a fost insuficientă, deseori chiar inexistentă. În pofida acestui fapt, implicarea echipei de campanie a continuat într-o formă asumată, responsabilă, pe tot parcursul acestor luni. De asemenea, eforturile depuse și activitățile desfășurate au rămas sub semnul principiilor morale ferme, al argumentelor raționale, al competenței și tenacității, al interesului pentru destinul orașului Iași.

Declarațiile făcute în cadrul conferinței au subliniat un start întârziat în campania electorală, desemnarea târzie a candidatului, toate completate de lipsa unui management politic eficient, constant și profesionist la nivel municipal și județean, după cum gravele sincope de comunicare între organizația municipală și cea județeană au agravat situația existentă.

Trebuie precizat că am fost invitată insistent să candidez pentru a rezolva o situație internă, gravă a PSD Iași, iar mobilizarea ineficientă a efectivului de partid, a simpatizanților și a electoratului fidel au fost elemente care au scăzut și cu 7-8% puncte procentuale scorul final. La toate acestea s-au adăugat creșterea „fenomenului USR” în orașele universitare, lipsa unei distanțări clare a PSD IAȘI față de actualul edil Mihai Chirica, rămas încă în mentalul unor simpatizanți social-democrați drept candidatul preferat, existența segmentului de votanți PRO România desprins din plaja electorală tradițională PSD.

La final de campanie, cu dispute politice, tensiuni și comentarii inevitabile, trebuie să subliniem avantajele comunității ieșene desprinse din candidatura mea:

* Un program administrativ consistent propus ieșenilor, care valorifică posibile soluții pentru dezvoltarea unor domenii de tipul: infrastructură, trafic, educație, economie și susținerea antreprenoriatului, inovație și cercetare, mediu și calitatea vieții, asigurarea de servicii medicale performante, conturând premisele unui oraș modern, cu o administrație eficientă, care răspunde prompt nevoilor stringente ale ieșenilor;

* Prezența unei echipe de profesioniști, de tineri energici și personalități adulte, competente și implicate, social democrați propuși pentru funcțiile de consilieri municipali;

* Un model de discurs politic diferit și o campanie electorală aflată sub semnul valoric al moralității și al profesionalismului, chiar dacă au fost episoade din partea contracandidaților și a mediilor jurnalistice partizane caracterizate de o lipsă de etică, de onestitate, poziționări care au depășit limitele morale, electoratul fiind agresat constant printr-o „cursă a argumentelor false”, prin articole triviale, prin atacuri nedemne și nivel scăzut, submediocru al abordărilor;

* Problemele și aspirațiile cetățenilor au devenit vizibile, au primit audiența necesară, iar întâlnirile din cartiere au dezvăluit realități dificile și complexe: trafic sufocant, dezvoltare urbană haotică, transport public parțial eficient și încă nemodernizat, lipsa acută a locurilor de parcare, infrastructură rutieră depășită de numărul de mașini, probleme de mediu, creșe și grădinițe cu număr insuficient de locuri sau depărtate de unele zone cu locuințe numeroase, reabilitare și modernizare a unor școli, licee, internate, săli de sport.

Mi-am respectat „contractul social” cu cetățenii care m-au votat la alegerile din anul 2016, iar prin aceste realități prezentate sper la o reformare a Partidului Social Democrat și nu o dizolvare a imaginii sale într-un cumul de dispute sterile pentru putere și prestații mediocre.

Nu sunt vinovați oamenii onești din partid, nu este vinovat partidul ca instanță abstractă pentru lipsa de profesionalism și incompetența unor colegi politici, cu pretenții de lideri... România modernă și democrată nu poate exista în contemporaneitate fără valori de stânga, fără filonul social democrat reprezentat în mare parte de liniile politice ale strategiilor Partidului Social Democrat. Cu o condiție – respectul pentru adevăr, pentru valori, pentru onestitatea abordărilor. Altfel și filiala ieșeană și partidul în întregul său vor fi doar forme frumoase cu un fond neclar, tulbure, politicianist...

În finalul conferinței am menționat o continuare a preocupărilor față de problemele Iașului rămase cu „rest”, iar prin reușitele acestui mandat finalizat, prezint o carte de vizită onorantă și o garanție pentru implicarea competentă în proiecte profesionale, sociale sau politice.

 

Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT, ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
Go to top