fbpx
Portokal
Monica Berescu (USR PLUS): 150.000 de copii se culcă flămânzi în România

Monica Berescu (USR PLUS): 150.000 de copii se culcă flămânzi în România


În 2018, în România aveam 6,36 milioane cetăţeni supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială. Deși în scădere, conform celor mai recente date estimate EUROSTAT, România rămâne statul european cu cea mai mare diferență la indicatorul sărăciei sau excluziunii sociale între copii și totalul populației.

Un studiu realizat în 2018 de către Salvați Copiii releva că peste 150.000 de copii se culcă flămânzi, iar statistica îi includea doar pe copiii care trăiesc în mediul rural. Acest număr indică un eșec din perspectiva Strategiei Europa 2020.. Raportat la factorul uman, acest număr e o calamitate. Analizând impactul pe care sărăcia îl are asupra vieții și a calității acesteia, a educației și a generațiilor viitoare ea reprezintă una dintre gravele probleme ale României.

Deși la nivel legislativ avem, încă din 2011 o lege pentru” Prevenirea și combaterea sărăciei și riscului de excluziune socială “ iar din 2015 avem și o hotărâre de Guvern prin care este definită Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2015-2020, în România anului 2020 ne confruntăm cu o realitate dură, peste 150.000 de copii se culcă flămânzi.

Și atunci? Ce e de făcut?

Sunt de părere că abordarea trebuie schimbată, să privim acești copii că pe o categorie socială de sine stătătoare, care trebuie protejată. Ce înseamnă acest lucru mai exact? 

Din punct de vedere legislativ avem nevoie de norme care să vină direct în ajutorul acestor copii și care să le ofere posibilitatea să recupereze în primul rând decalajul social și educațional, întrucât există mari șanse ca altfel acești copii să continue să trăiască în sărăcie. Totodată aceste norme trebuie să ofere șansa copiilor de a-și dezvolta aptitudinile și abilitățile necesare pentru ca la maturitate să devină membri activi ai societății și ai pieței muncii.

Cum facem asta? 

Primul pas – consultarea societății civile, a ONG-urilor cu experiență și rezultate verificabile în acest domeniu, care de peste 10 ani au acțiuni pentru îmbunătățirea vieții acestor copii. După această consultare, se demarează crearea legislației ce trebuie realizată printr-un parteneriat activ între cei doi factori implicați, statul și societatea.

Îmi asum ca pe perioada mandatului meu, să întreprind aceste demersuri în vederea creării unei legislații care să abordeze drepturile copiilor într-o manieră integrată a palierelor social, educațional și emoțional în așa fel încât această anomalie a statului nostru, pentru că altfel nu o putem numi, să fie diminuată până ajunge la eradicare.

Monica Berescu este președintele PLUS Iași și candidat la Camera Deputaților din partea USR PLUS.           


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Go to top