fbpx
Portokal
Dumitru Oprea: Ȋn căutarea cercetătorilor de cursă lungă!

Dumitru Oprea: Ȋn căutarea cercetătorilor de cursă lungă!


Toate speranțele omenirii sunt îndreptate în această perioadă către cercetători. Zilnic apar știri despre evoluția studiilor privind vaccinul împotriva COVID-19, iar articolele despre etapele cercetării medicale sunt urmărite de zeci de milioane de oameni din toată lumea.

Pandemia de COVID-19 ne-a arătat încă o dată, dar mult mai clar, datorită dezvoltării mijloacelor de comunicare, ce importantă este inovarea. Importantă pentru sănătatea noastră, importantă pentru comunicarea dintre noi, importantă pentru cele mai mici aspecte ale vieții noastre.

România și-a distrus cercetarea și i-a disprețuit pe cercetători. Astăzi se văd efectele. Dar credem că, după 30 de ani de rătăciri, am învățat că doar prin cercetare temeinică și bine finanțată putem avea dezvoltare reală.

Construim clădiri pentru spitale, dar acestea nu au nici o valoare fără medici profesioniști, care să trateze pacienții și să transforme clădirile în adevărate centre de cercetare. Ce trebuie făcut pentru a schimba situația?

Mai întâi, se impune o evaluare rapidă și transparentă a performanțelor științifice românești, așa cum au propus și diverse asociații ale cercetătorilor din ţara noastră.

După ce știm în detaliu cum stăm, al doilea pas trebuie să fie îndreptarea resurselor spre zonele care fac cercetare pentru viitor. Știați că în România, de exemplu, sunt în cercetare trei prototipuri de vehicule propulsate cu hidrogen?

Alocările bugetare trebuie să crească anual, iar finanțările trebuie să fie predictibile. Banii există, această scuză nu mai poate fi invocată.

România poate opri risipa care se face acum în birocrație și să îndrepte resursele acolo unde sunt utile cu adevărat. Uniunea Europeană pune la dispoziția institutelor de cercetare și universităților sume importante din fondurile europene.

Statul trebuie să aibă un program coerent de accesare a banilor.

Altfel, avertismentul AdAstra se va confirma mai repede decât ne imaginăm: „Există riscul, pe termen mediu și lung, ca generațiile viitoare formate în țară să fie din ce în ce mai puțin competitive pe piața muncii, atât la nivel național, cât și internațional“.

Resursa umană există. Trebuie doar încurajată să rămână sau să revină în țară, unde să găsească și resursele financiare și de voință politică pentru inovare.

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL de Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Go to top