fbpx
Portokal
Parlamentarii USRPLUS Iași: Autostrăzile din Moldova devin realitate

Parlamentarii USRPLUS Iași: Autostrăzile din Moldova devin realitate


Secretarul de Stat susținut de parlamentarii USRPLUS a prezentat date și cifre reale despre începerea lucrărilor pentru A7 și A8. Cele mai importante etape, cele de proiectare, progresează rapid și sunt realizate de către profesioniști, care provin din mediile civice.

Este pentru prima dată în ultimii ani când Ministrul Transporturilor alocă toate fondurile necesare care permit realizarea unor progrese reale în pregătirea șantierelor pentru A7 și A8. Adrian Covăsnianu, Secretar de Stat sustinut de către USRPLUS Iași a prezentat ceea ce s-a făcut pentru deblocarea proiectelor de la începutul anului.

La mijlocul lunii iunie vom avea studiile geotehnice finalizate pentru A8, iar până în octombrie va fi gata și procedura de mediu, ceea ce înseamnă că la finalul anului vom avea studiul de fezabilitate realizat și sperăm chiar avizat de Comisia Europeană. Pe sectorul Ungheni - Iași – Tg. Neamț procedurile sunt reanalizate pentru a ne asigura că nu exista niciun fel de scăpări iar până la finalul acestei luni vom avea desemnat proiectantul pentru acest sector. Abia acum punem bazele proiectării reale pentru A8 pentru că până acum nu au fost alocați bani suficienți; fiind vorba de o tărăgănare continuă și lipsa unor soluții de deblocare”, a declarat Adrian Covăsnianu.

Numirea unor profesioniști în funcții cheie din Ministerul Transporturilor conduce la deblocarea etapelor și procedurilor esențiale pentru a pregăti construcția autostrăzilor. În ceea ce privește A7, Secretarul de Stat a precizat că s-a stabilit un mod de lucru în urma căruia la finalul acestui an vor putea începe primele lucrări de construcție, din sud către nord. Cel mai probabil, în 2024 – 2025, vom avea autostrada în zona Pașcani.

Parlamentarii USRPLUS apreciază deblocarea punctelor nevralgice în construcția celor două autostrăzi și participă la întâlniri periodice cu reprezentanții CNAIR și cei ai Ministerului Transportului.

Secretarul nostru de stat a devenit foarte popular la minister și la guvern. Avem toată deschiderea și disponibilitate pentru a colabora pe proiecte. Până acum, nu am avut proiecte mature din partea administrației locale și județene pentru a fi eligibile pentru finanțare prin PNRR, buget sau fonduri UE. USRPLUS are toată deschiderea pentru a colabora cu toate partidele și pentru a implementa cât mai multe proiecte în Iași”, a afirmat Cosette Chichirău, deputat USRPLUS.

Comisiile parlamentare și monitorizarea îndeaproape a etapelor sunt vitale pentru proiectarea autostrăzilor.

USRPLUS sprijină în mod real construcția autostrăzilor din Moldova. Am ales Comisia de Transporturi și Infrastructură din Parlament tocmai pentru a susține proiectele de infrastructură din Moldova împreună cu organizațiile civice și societatea civilă”, a afirmat Cristi Berea, senator USRPLUS.

Divizarea întregului proiect și lansarea licitației pentru fiecare sector deblochează proiectarea și va garanta începerea construcțiilor.

„Pentru prima dată în istoria zbuciumată a acestei investiții,A8, lucrurile devin clare.

Consider că a contat și susținerea ce am acordat-o celor 2 reprezentanți ai asociațiilor care lupta pentru autostrada, de a ajunge consilieri onorifici ai ministrului transporturilor in anul ce a trecut, și care au mers acolo cu o misiune clara: A8. A fost pentru prima dată când am penetrat viesparul de interese care conduce politica de infrastructură mare a României, unde Moldova era tot timpul lăsată la urmă.

Avem astăzi un ministru al transporturilor care, deși nu este din zona Moldovei, susține categoric și sincer acest proiect, avem un secretar de stat "pe meserie" cum se spune, ieșean , trimis acolo de USRPLUS Iași, care nu doar că monitorizează acest proiect ci este implicat și  în partea de soluții tehnice. Avem deschiderea pentru a implica și reprezentanții specialisti ai  celorlalte asociații civice ce luptă pentru A8, care au prezentat soluții bune să finanțăm cât mai multe porțiuni prin PNRR.

Am decis ca toți cei 5 parlamentari ieșeni ai Alianței USR PLUS să ne întâlnim săptămânal pe acest subiect, să evaluăm datele primite de la minister și acolo unde este nevoie să încercăm să deblocăm lucurile" a spus senatorul Marius Bodea

A7 și A8 vor conecta Iașul către cele 2 puncte de trecere a vămii din Vestul și Nordul României.

Cu toții milităm pentru construcția A7 și A8. Realizarea acestor autostrăzi este asumată prin programul de guvernare și sunt definitorii pentru cei 4 ani de guvernare. Intersecția A7 și A8 va readuce municipiul Pașcani pe harta industrială a județului Iași oferindu-i un avantaj strategic, intermodal, municipiul fiind și nod feroviar. Susțin toate demersurile constructive pentru autostrăzi și cred că este necesară o unitate regională, indiferent de apartenența politică.  Apreciez determinarea Ministrului Transportului pentru a rezolva problemele existente în proiectarea A8 și am convingerea că este cel mai competent ministru al transporturilor pe care l-a avut România până acum. A8 este autostrada noastră, a tuturor ieșenilor si trebuie susținută de fiecare dintre noi”, a subliniat Monica Berescu, deputat USRPLUS.

,,Construcția de autostrăzi reprezintă calea cea mai sigură spre dezvoltare și este cu siguranță șansa regiunii de a prospera. Mă bucur că secretarul de stat Adrian Covăsnianu demonstrează că ne putem baza pe domnia sa și că ceea ce ne-am asumat prin programul de guvernare nu va rămâne doar o promisiune", a transmis Filip Havârneanu, deputat USRPLUS.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Go to top