fbpx
 
Tatiana Nedelcu, mama agresoare, a scăpat ieftin Tatiana Nedelcu, mama agresoare, a scăpat ieftin

Sentință stupefiantă: Mama din Huși care și-a stâlcit în bătaie copilul a primit o amendă de 2.000 de lei. Agresiunile au revoltat o țară întreagă


Protecția Copilului, procurorii și judecătorii din Huși au făcut tot posibilul să mușamalizeze un caz de violență asupra unui copil a cărui suferință a fost ignorată și de rude sau învățătoare. Au reușit: în final, agresoarea, care este mama copilului, a fost amendată cu 2.000 de lei, fiind la un pas să scape fără nici o sancțiune. Cazul a ajuns în atenția autorităților după ce înregistrarea uneia dintre bătăi a ajuns pe Internet, cel care a filmat fiind soțul bătăușei! Pe acesta nu l-a tras nimeni la răspundere pentru complicitate.

„Lovit cu un premergător în cap”

Un nou caz în care Justiția și sistemul de protecție a copilului își dau cu stângul în dreptul. Pe 19 ianuarie, la propunerea Parchetului, Judecătoria Huși a parafat un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat de anchetatori cu Tatiana Nedelcu (32 de ani) din comuna vasluiană Arsura. Aceasta a fost acuzată de violență în familie, prin actul de sesizare reținându-se că, în perioada primăvară-vară 2018 - februarie 2019, l-a lovit de mai multe ori pe fiul său, G.N. (12 ani), cu palma sau cu mătura. Băiatul provine dintr-o relație anterioară a femeii care, în prezent, este căsătorită cu alt bărbat, cei doi având doi copii, în vârstă 2 ani, respectiv 3 ani.

Confesiunile băiatului agresat reprezintă un șir de orori: victima „a precizat că în anul 2018 a fost lovită cu un premergător în cap și, ca urmare a acestui aspect, s-a dezechilibrat și s-a lovit cu ochiul de marginea patului. De asemenea, în luna ianuarie 2019, persoana vătămată a susținut că a fost lovită de mama sa cu palma peste cap și a fost lovit de perete, ca urmare a unei neînțelegeri cu privire la o suzetă. De asemenea, persoana vătămată a mai precizat că a fost lovit și cu un cuțit de către inculpată în zona umărului, în anul 2017 când locuiau în Italia, însă acest aspect nu este susținut de nicio altă probă de la dosar. Persoana vătămată susține că era bătută de inculpată cu diverse obiecte în zona picioarelor și chiar cu cureaua, fără a putea să precizeze condițiile de loc și timp.”

Școala: alt eșec de proporții

La Parchet, Tatiana Nedelcu a recunoscut doar o parte din faptele de mai sus, inclusiv momentul de la începutul lui 2019 când l-a lovit cu mătura,  acest moment fiind surprins video de către soțul acesteia și postat pe Internet. Ea a invocat diferite pretexte: că G.N. ar fi dat foc la niște perdele sau că a furat bani ca să își cumpere dulciuri. A negat că a aruncat cu premergătorul în fiul său, „ci doar l-a certat să nu mai sară pe pat, făcându-se că îl lovește, moment în care minorul s-a speriat, s-a dezechilibrat și a căzut cu ochiul de marginea patului. De asemenea, inculpata a mai precizat că nu l-a lovit pe fiul său cu un cuțit în zona umărului.”

Soțul femeii, audiat în dosar, a afirmat că „în perioada 2018 - începutul anului 2019, inculpata a bătut persoana vătămată de aproximativ trei ori, însă nu mai poate relata cu exactitate când și unde s-au întâmplat respectivele agresiuni.” Au mai depus mărturie o bunică a minorului și învățătoarea care au confirmat că l-au văzut pe acesta, cu urme de lovituri pe corp. Din nefericire pentru copil, deși bunicii acesta i-a spus că a fost bătut de mamă, bătrâna nu a alertat autoritățile, în timp ce cadrul didactic s-a mulțumit cu răspunsul precaut al acestuia: „preciza mereu că s-a lovit.”

Expertiza psihiatrică: „Nu i s-a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală”

Alt pas spre îngroparea cazului/minimalizarea efectelor/înrăutățirea situației lui G.N. o reprezintă acțiunile sistemului de protecție a copilului. În ciuda violențelor repetate la care a fost supus, expertizarea psihiatrică a ajuns la concluzia că băiatul „prezintă o dezvoltare psihiatrică la nivel de intelect normal, dar cu carențe educaționale, afective și de instrucție, nu se poate certifica un diagnostic de tulburare de conduită. Aceasta este orientată din punct de vedere psihic și temporo-spațial și nu are capacitatea psihică suficientă pentru a realiza semnificația faptei. Astfel, se poate concluziona că nu i s-a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală.”

După declanșarea anchetei, minorul a fost plasat în plasament la un asistent maternal profesionist, dar, ulterior, anchetatorii au constatat că relațiile dintre mamă și fiu „s-au îmbunătățit, începând cu luna iulie 2019, soții Nedelcu au găzduit persoana vătămată la fiecare final de săptămână, iar odată cu începerea școlii, la două săptămâni. S-a reținut de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși că reintegrarea minorului G.N. în familia naturală este în interesul minorului, întrucât acesta manifestă dorința de a reveni definitiv în familia naturală, iar relația dintre copil și mamă a redevenit una firească.”

Protecția Copilului a vrut să claseze cazul!

În același scop, sistemul a încuviințat o altă decizie controversată: pe 15 octombrie 2020, B.O.I., o reprezentantă de la Protecția Copilului Vaslui, în calitate de reprezentant al lui G.N., a încuviințat împăcarea acestuia cu mama sa, ceea ce ducea la clasarea cazului! Doar o scăpare birocratică (directorul instituției nu a împuternicit-o în mod expres pe B.O.I. pentru a se împăca cu Nedelcu) a făcut ca dosarul penal să nu fie clasat. Ulterior, directorul de la Protecția Copilului a fost schimbat, iar acesta a precizat în fața anchetatorilor că nu este de acord cu împăcarea.

La instanță, Tatiana Nedelcu a recunoscut faptele și a susținut că le regretă. Ciudată este, totuși, atitudinea procurorului și judecătorului față de pedeapsa propusă, ambii apreciind „cuantumul pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror și inculpat (2.000 de lei amendă penală n.r.) ca fiind suficient pentru atingerea scopului și îndeplinirea funcțiilor de represiune, de reeducare și de prevenire ale pedepsei”.

De asemenea, ridică semne de întrebare faptul că nici măcar nu se face vreo aluzie la cercetarea penală în urma conduitei soțului Tatianei Nedelcu: în loc să intervină și să oprească bătaia, el a filmat-o.

Și-a bătut o consăteancă din gelozie

Cazul de violență extremă de la Vaslui a fost mediatizat pe larg în 2019, după ce filmul cu una dintre bătăile administrate lui G.N. a ajuns pe Internet, declanșând un val de revoltă publică. Ulterior, presa a dăzvăluit că Nedelcu a fost implicată în alt incident violent, agresând, din gelozie, o consăteancă după ce a consumat băuturi alcoolice. Și în acest caz, Tatiana Nedelcu este cercetată penal.

Cu toate aceste grave probleme, agresoarea pare să beneficieze de clemență în formă continuată din partea tuturor în baza unui ipotetic „interes superior al copiilor”. Astfel, după ce, initial, soțul a depus acțiune de divorț, a renunțat la proces, iar exact în ziua când agresoarea a primit amenda penală pentru violență în familie, Tribunalul Vaslui a decis să le dea înapoi cei doi copii din mariajul cu soțul ei, minori care, în toiul scandalului, fuseseră și ei preluați de Protecția Copilului!

Article image
„Să nu furi”: un preot a rămas fără doctorat pentru că a plagiat masiv în teza sa despre Mitropolia Bucovinei. Hoțul este profesor de religie și a fost denunțat de alt preot La sfârșitul anului trecut, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis retragerea titlului de doctor obținut în 2014 de Constantin Cenușă (58 de ani), un preot din județul Suceava. Culmea, l...
Autor cristi tanasa Anchete 15 Ianuarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: