fbpx
Portokal
Maricel Popa, Președintele PSD Iași: Propunerea de buget pentru acest an condamnă populația României la sărăcie!

Maricel Popa, Președintele PSD Iași: Propunerea de buget pentru acest an condamnă populația României la sărăcie!


Am analizat cu atenție în aceste zile propunerea de buget pentru anul în curs. Deși cu întârziere, coaliția de guvernare a catadicsit să înainteze un document întocmit în viteză, la repezeală, care este axat pe reduceri de costuri, pe înghețări de venituri și pensii. În concluzie avem de a face cu un buget de austeritate.

Da, stimați colegi, aceasta este propunerea guvernului CDR-2. Un buget care condamnă mare parte din populația României la sărăcie. Îmi aduc și acum aminte cum liberalii promiteau în campania electorală că pensiile vor crește, că alocațiile se vor dubla conform legii, că agricultura va primi finanțare. Minciuni! Toate aceste lucruri nu se regăsesc în propunerea de buget pentru acest an. Mai mult, Sănătatea și Educația nu mai sunt priorități ale actualului guvern de dreapta.

Practic, asistăm la o răzbunare a vremelnicilor conducători pe cei care i-au sancționat la vot la alegerile parlamentare. Au tăiat pensiile seniorilor, au tăiat alocațiile copiilor, au sancționat studenții, au taxat medicii, profesorii și bugetarii și îi lasă să moară pe fermieri. Pe de altă parte au dublat bugetul SPP și au alocat o sumă consistentă pentru achitarea dobânzilor în urma împrumuturilor efectuate în prima parte a pandemiei.

Este incredibil cum Cîțu și Barna au tăiat 11,2 % din bugetul de la sănătate. Acolo este nevoie de cele mai mari investiții. În ultimele luni au avut loc 7 incendii în mai multe spitale din țară, iar noi ne facem că nu vedem realitatea. Toate analizele și rapoartele de audit arată că unitățile medicale din România au nevoie de reabilitare și modernizare, de noi dotări și aparatură de ultimă generație. Suntem în plină pandemie și avem în derulare o campanie de vaccinare la nivelul populației, iar monstruoasa coaliție taie din bugetul sănătății. Nu este posibil așa ceva. Banii alocați sănătății (17,4 miliarde lei) sunt aproximativ egali cu banii plătiți pentru dobânzi în urma împrumuturilor efectuate de guvernele Orban și Cîțu (16,86 miliarde lei). O bătaie de joc la adresa românilor de bună credință!

Un alt aspect pe care îl menționez este bugetul educației, care are cea mai mică pondere în PIB din ultimii 30 de ani. Ca o comparație, bugetul propus pentru educație este mai scăzut cu 2 miliarde decît cel mai mic buget propus de PSD în anii în care a guvernat. Din păcate, guvernul sacrifică copiii și viitorul pentru a dubla banii acordați serviciilor (SPP) și clientelei politice.

De asemenea, comunitățile locale sunt condamnate la subdezvoltare. Bugetul de dezvoltare locală este tăiat cu 14%. Peste 2 miliarde de lei. Banii sunt însă mutați în pușculița electorală a primului-Ministru (Fondul pentru situații de urgență) de unde banii vor putea fi dați discreționar. Mă gândesc la situația noastră de la Iași. Vom depune amendamente la bugetul de stat pentru a susține proiectele în derulare sau altele noi ale administrațiilor locale. Necesitățile sunt de ordinul sutelor de milioane de lei. La nivel național probabil cifra va ajunge la cateva zeci de miliarde de lei. Ce facem cu aceste investiții? Le blocăm doar pentru că PNDL a fost un program inițiat de PSD?

Înghețarea veniturilor tuturor categoriilor sociale și anularea unor drepturi financiare nu înseamnă neapărat mai mulți bani la bugetul de stat, pentru că, implicit, prin aceste măsuri scade puterea de cumpărare și românii vor fi mai atenți în ceea ce privește efectuarea cheltuielilor.

Astfel pensionarilor le scade nivelul de trai, alocațiile nu se vor mări în ritmul propus, studenții nu vor mai putea călători gratuit cu trenul, iar bugetarii vor avea salariile înghțate. Toate acestea pe fondul unor creșteri de prețuri ăn toate domeniile de activitate.

Mă îngrijorează faptul că Guvernul a tăiat complet ajutoarele pentru secetă acordate fermierilor. Nu poți să omiți un domeniu vital pentru economia românească.

Vă mai dau un ultim exemplu despre superficialitatea întocmirii bugetului. Deficitul structural, un indicator care arată starea reală a finanțelor publice și de care Comisia Europeană ține cont este estimat la 7.42%, față de 2,9% plafonul cerut în prevederile regulamentelor europene.

Dacă facem o comparație cu bugetul propus de PSD, vorbim de aceeași bani, dar orientați diferit, mult mai aplicat pe nevoile populației și ale economiei. Iată, PSD a propus la sănătate un buget cu 30% mai mare față de anul trecut, Deci, o diferență de peste 40% față de ceea ce propune coaliția de guvernare. Și pentru educație, suma propusă este cu 18% mai mare decât anul trecut. Pentru că noi ne gândim la elevi și studenți. În ceea ce privește veniturile salariale și pensiile. PSD ar fi respectat legea. Astfel punctul de pensie creștea cu 30%, iar alocațiile copiilor se măreau cu 62%. Totul calculat pentru aproximativ același PIB, aceeași creștere economică și același deficit bugetar. Deci, dacă se poate!

Concluzionând, bugetul de austeritate propus de coaliția CDR-2 va crea inechitate socială, va scădea nivelul de trai șiu puterea de cumpărare a românilor, iar economia se va prăbuși în maxim 2-3 ani. Sper ca atunci să nu fie prea târziu să ne mai revenim.

 

Senator Maricel Popa

Președinte PSD Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Go to top