fbpx
Portokal
Cristi BEREA (USR PLUS): Școala abuzurilor populare

Cristi BEREA (USR PLUS): Școala abuzurilor populare


Avem un nou erou local, care se preocupă de bunăstarea tinerelor aflate la început de carieră, grație șansei extraordinare oferite către Costel Alexe, președintele Consiliului Județean din Iași. O analiză recentă arăta că peste o treime din organigrama instituției a fost schimbată de la ultimele alegeri locale și până în prezent. Probabil este vorba de numiri și detașări pe funcții realizate pentru profesioniști ce prezintă o conduită impecabilă.

În același tipar se încadrează și Școala Populară de Arte din Iași, care beneficiază de o nouă conducere, numită pe criterii evidente. Este unul dintre cei doi oameni de cultură locali care în luna decembrie au fost fotografiați stând de vorbă pe carosabil în mijlocul unei intersecții de pe bulevardul Independenței, lângă spitalul Sf. Spiridon. Probabil era o chestiune urgentă de cultură, identificată la una dintre mașinile celor doi; ceea ce le-a oferit dreptul de face excepție de la orice reguli din codul rutier.

Managerul contractelor private

Fostul candidat la Primăria Iași, Vlad Baba, a fost numit manager la Școala Populară de Artă, la mijlocul lunii noiembrie. Decizia a fost semnată de către președintele CJ Iași, care dă dovadă de consecvență în deciziile sale de a numi oameni pe funcții esențiale. Tânărul manager și-a intrat repede în mână, începând să analizeze modul în care sunt cheltuiți banii ieșenilor. 

Acesta a decis semnarea unor contracte noi de prestări servicii cu mediul privat, pentru a acoperi volumul de muncă mult prea mare a celor 21 de angajați. Firește, se începe cu oferirea unui contract de 20.000 de euro pe an către o firmă deținută de contabila aceleiași instituții. Iată unul dintre avantajele locurilor de muncă de la această școală, ce ar putea fi utilizat ca slogan la anunțurile de angajare: vino la noi și câștigi bani de două ori, pentru aceleași servicii.

Să fie risipă a banilor publici? Depinde pe cine întrebi. În viziunea unora, nu este nimic ilegal și nici conflict de interese în cazul în care un angajat are și o firmă care câștigă contracte de la același angajator, nu-i așa? Un caz similar este și cel al serviciilor de resurse umane. Pe principiul că afacerile bune se fac între cei apropiați, administrarea de personal a fost oferită unei alte persoane, prietenă foarte bună cu cea care ține contabilitatea la dublu.

Reacția tardivă și rețeta numirilor politice

A fost nevoie de două articole publice care să prezinte situația de la școala populară pentru a trezi o reacție din partea celui care l-a numit în funcție. Costel Alexe nu a anunțat că îl suspendă pe Vlad Baba sau că va face demersuri pentru a îi retrage dreptul de semnătură în calitate de director; până când va fi prezentat un raport al unei anchete interne. Până atunci, însă nu au fost anunțate alte măsuri restrictive, cum ar fi oprirea plăților pentru contractele suspecte.

Se pare că Președintele Consiliului Județean Iași beneficiază de o expunere publică demnă de campania electorală. Din păcate, subiectele prezentate în presă nu fac referire la proiecte de guvernanță județeană sau investiții demarate în județul Iași. Dar avem de-a face cu câte un scandal suspect de corupție sau trafic de influență care fac trimitere directă sau indirectă către Costel Alexe, cel ales prin vot popular.

Ce ar trebui să înțeleagă locuitorii județului Iași din toate aceste intrigi în care este menționat numele lui Costel Alexe: că îi reprezintă sau le apără interesele?

 

Cristi Berea

Senator USR PLUS Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Go to top