fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Senator Cristi Berea (USR PLUS): România securiștilor din democrație

Senator Cristi Berea (USR PLUS): România securiștilor din democrație


Istoria zbuciumată a României contemporane ne amintește deseori de celebrii oameni ai „Securității” de pe vremea regimului comunist, alintați cum altfel, decât “securiști”. Probabil că auzul acestui apelative încă provoacă fiori reci pe șina spinării bunicilor și părinților noștri. 

Oamenii securității comuniste sunt cei care au terorizat o țară întreagă zeci de ani și care au încălcate multe dintre drepturile și libertățile umane, așa cum sunt definite în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Sunt aceleași ființe care contribuit decisiv la persecutarea românilor nemulțumiți de sistemul totalitar condus de Nicolae Ceaușescu și care au devenit un simbol negativ al serviciilor secrete din acele vremuri.

Registrul securiștilor

Probabil că există un foc ce arde mocnit în sufletul celor care în decembrie ‘89 s-au bucurat că au scăpat de un tiran dar nu și de securiști. Legendele urbane vorbesc despre faptul că revoluția a fost organizată și controlată de forțe străine, dar că oamenii securității au profitat din plin din noile oportunități, regrupându-se rapid în instituțiile statului pe funcții de conducere dar și prin adeziunea la partidele politice ale acelor vremuri. Au trecut 30 de ani și cetățenii încă nu știu dacă și cine au fost securiștii care au ocupat funcții politice în România democrată. În schimb mai toate partidele politice cu vechime, care au luat naștere și au preluat puterea în anii ‘90, acuză generația nouă de politicieni că ar fi copiii mult blamaților securiști. Și fac aceste afirmații în mod ostentativ, fără să prezinte nicio dovadă. Ei bine, se pare că mai avem puțin și aflăm adevărul. Grupul parlamentar USRPLUS a anunțat că a inițiat toate demersurile legale pentru un proiect de lege prin care să fie realizat Registrul Securiștilor, o condică ce va conține numele tuturor persoanelor și rudele de gradul doi ale acestora care au ocupat sau ocupă funcții publice în stat.

Am crescut cu mitul acesta al securiștilor, care mi-au rămas întipăriți în minte ca niște strigoi. Ei, ne-au persecutat frații, părinții și bunicii. Iar acum, probabil tot ei sau rudele lor ne acuză pe noi, cei tineri că ne tragem din securiști. Românii merită să afle adevărul și numele celor care au făcut parte din structurile securității. Niciodată nu este prea târziu să știi cine au fost cu adevărat cei din anturajul tău sau cei care ne-au condus țara.

Suntem primul partid, alianță politică ce are curajul de a înfrunta cu adevărat spaimele clasei politice românești. Acesta este motivul pentru care am inițiat acest demers, cel de a afla cine sunt securiștii. Sunt convins că cine nu va vota acest proiect de lege, poate fi susceptibil ca făcând parte din familiile securiștilor și își vor da arama pe față”, a comentat Cristi Berea, senator USRPLUS.

Problema vechilor securiști infiltrați în democrația postdecembristă sau a foștilor demnitari comuniști care ocupă funcții în aparatul de stat a fost abordată de mai multe ori, însă fără succes. Celebra lege a lustrației care impunea restricții ale unor drepturi timp de cinci ani celor care au ocupat diverse funcții în regimul comunist a fost declarată neconstituțională atunci când era necesară iar activitatea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a fost una supravegheată îndeaproape și probabil controlată direct de partidele aflate la putere, la un moment dat.

Mai există securiști la conducerea țării?

Ne aflăm în situația unei eclipse de informații despre preocupările și funcțiile publice ale oamenilor securității, după revoluție. Proiectul de lege USRPLUS prevede înființarea și publicarea un registru al tuturor securiștilor de la momentul decembrie 1989, iar CNSAS să arate legăturile de rudenie, până la gradul III, ale persoanelor care ocupă demnități și funcții publice cu aceștia. Proiectul modifică OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, în sensul ca orice cetățean, precum și presa, partidele, ONG-urile și instituțiile publice să poată fi informate, la cerere, în legătură cu existența sau inexistența calității de lucrător al Securității a rudelor de până la gradul al III-lea ale persoanelor care ocupă următoarele demnități sau funcții:

– președintele României

– deputat sau senator, europarlamentar

– membru al Guvernului

– Avocatul Poporului

– primar

Proiectul mai prevede ca CNSAS să publice pe pagina sa de internet un registru al tuturor lucrătorilor Securității, registru care să permită căutarea după nume, după funcția ocupată sau după legătura de rudenie cu persoanele din demnitățile ori funcțiile precizate.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac