fbpx
 
O tranzacție cât o șpagă: Mihai Chirica a luat teren în Copou la preț de nimic

O tranzacție cât o șpagă: Mihai Chirica a luat teren în Copou la preț de nimic


* Misteriosul Gelu Lupu este cel mai prost afacerist din lume: a cumpărat un teren, în 2010, cu 30 euro/mp și l-a vândut lui Chirica, în 2012, la jumătate de preț
* Mihai Chirica a luat cu doar 15 euro/mp teren în Aleea Sadoveanu. Interfață a fost mama sa
* 486 mp au costat doar 7.300 euro
* Alături, parcela lipită a fost luată tot în 2012, de la același Gelu Lupu, cu 90 euro/mp
* Mihai Chirica era viceprimar, ceilalți cumpărători, la 90 euro/mp, sunt niște simplu cetățeni
* În Aleea Sadoveanu, în 2006 se cumpăra teren cu 80 euro/mp, iar în 2012 cu 100-130 de euro
* L-am căutat pe Gelu Lupu: nu vrea să dea nicio explicație
* Chirica a vândut ulterior cu 200 euro/mp, iar acum, în 2021, începe lucrările la Vila „Bebelușului”. În martie a cerut autorizație

Demonstrație limpede ca lumina zilei: primarul Mihai Chirica a dosit, pe numele mamei sale, un teren în Copou pe care l-a achiziționat de 6 ori mai ieftin decât prețul pieței.

Gelu Lupu a făcut ca Dănilă Prepeleac: i-a dat lui Mihai Chirica o vacă și a luat la schimb o pungă goală

În noiembrie 2012, Silvia Chirica a luat 486 mp, pe Aleea Sadoveanu, cu 15 euro/mp. Anterior, în ianuarie 2012, lipit de această proprietate, s-a vândut o altă parcelă cu un preț mediu pe metrul pătrat de 90 de euro. Vânzătorul a fost același ca la Mihai Chirica.

Pentru cei 486 mp, Chirica a plătit 7.300 de euro când real ar fi trebuit să dea aproape 44.000 euro. Diferență de la cer la pământ.

În 2018, primarul Iașului a revândut suprafața din Copou cu 100.000 de euro, bani care s-au constituit parte din sursa de finanțare cu care a cumpărat, lângă Bolta Rece, o casă și un teren de 250.000 de euro, pe numele mezinului Ștefan. Un eșafodaj al minciunilor.

Acesta este terenul din Aleea Sadoveanu, pe care Mihai Chirica l-a cumpărat, pe numele mamei, cu doar 7.300 de euro. Teren de casă, plat, la 100 m de Aleea Sadoveanu, la 1 km de Copou

Episodul 1: Lovitura din Copou
Acum aproape 9 ani, în toamna anului 2012, Silvia Chirica, mama lui Mihai Chirica, pe-atunci viceprimar al Iașului, a cumpărat 486 mp în Copou, pe Aleea Sadoveanu. Prețul tranzacției a fost de 32.900 lei, aproximativ 7.300 de euro la cursul de-atunci, însemnând 15 euro/mp.

Casa familiei de lângă terenul lui Mihai Chirica. Au plătit pe teren, tot în 2012, 90 euro/mp. Chirica a plătit doar 15 euro/mp

Parcela are, în sine, o istorie aparte.
- Decembrie 2010: Nicoleta Daniela Siminiceanu, sora latifundiarului Bogdan Cihodaru, a vândut soților Nichifor și Sofia Lupu două loturi care măsurau, însumat, 764 mp. În fapt, așa cum a admis Sofia Lupu, cel care s-a ocupat de afacere a fost fiul său, Gelu Lupu.
- Ianuarie 2012: Familia Lupu a înregistrat un act de dezmembrare, scoțând separat un teren de 486 mp.
- Noiembrie 2012: Soții Lupu i-au dat Silviei Chirica cei 486 mp. Prețul total a fost stabilit la 32.900 lei, ceea ce echivala, la vremea respectivă, cu o medie de 15 euro/mp.

Cu roșu, terenul lui Mihai Chirica, luat cu 15 euro/mp. Alături, cu albastru, terenul familiei Vânătoru, luat în același an, cu 90 euro/mp. A fost același vânzător: Gelu Lupu

Alți cumpărători, preț total diferit: 90 euro/mp
A făcut mama lui Chirica o afacere bună, cât erau prețurile în Copou, pe Aleea Sadoveanu la vremea respectivă? Răspunsurile ni le oferă o altă tranzacție petrecută în ianuarie 2012, deci în același an, și care a avut ca obiect un teren lipit de cel luat de Chirica.
Latifundiarul Bogdan Cihodaru, sora sa, Daniela Nicoleta Siminiceanu, și Nichifor Lupu (tatăl, interfața lui Gelu Lupu) au vândut împreună 700 mp către familia Ramona și Cătălin Vânătoru. Prețul a fost de 63.000 de euro, ceea ce corespunde unei medii pe metrul pătrat de 90 de euro.

Gelu Lupu are un magazin de chinezării în Carrefour-Felicia. A refuzat întâlnirea cu REPORTER DE IAȘI

Lupu vânduse alături cu 122 euro/mp
Câteva precizări:
- Din cei 700 mp, Cihodaru a dat 316 mp, Lupu - 278 mp și Siminiceanu 106 mp. De la familia cumpărătoare, Cihodaru a primit 20.000 euro (63 euro/mp), Lupu – 34.000 euro (122 euro/mp) și Siminiceanu – 9.000 euro = 85 euro/mp. Media este de 90 de euro/mp
- Terenul deținut de soții Vânătoru este vecin cu al Silviei Chirica
- La momentul tranzacției, ambele parcele, atât Vânătoru cât și Chirica, aveau PUZ aprobat în Consiliul Local, document eliberat din 2011.

Așa arată misteriosul Gelu Lupu, cel mai prost om de afaceri din România: a cumpărat un teren cu 30 euro/mp și l-a vândut primarului la jumătate de preț

Chirica era proaspăt viceprimar
Concluzii preliminare: la sfârșitul anului 2012, Mihai Chirica, proaspăt intrat în politică (PSD) și ales viceprimar, a disimulat achiziția acestui teren pe numele mamei sale, Silvia Chirica, o femeie simplă din satul Cîrniceni, comuna Țigănași, 67 de ani la momentul parafării contractului.

Astfel, această tranzacție a fost necunoscută ieșenilor. În al doilea rând, surprinde prețul: Silvia Chirica a luat cu 15 euro/mp, iar alături se vânduseră 700 mp cu un preț mediu de 90 euro/mp.

Mai mult, Silvia Chirica a luat terenul de 486 mp de la familia Lupu, dar aceiași familie vânduse, cu 10 luni înainte, alți 278 mp cu un preț de 122 euro/mp. De 8 ori mai mult.

Mihai Chirica era pesedist când a primit terenul din Aleea Sadoveanu, prin intermediul mamei

Episodul 2: Cine e Lupu, vânzătorul în pierdere?

Terenul a trecut de la sora lui Bogdan Cihodaru (cumătru cu primarul Mihai Chirica) la Silvia Chirica prin familia Lupu, soții Nichifor și Sofia fiind „paravan” pentru fiul lor, Gelu Lupu.

Așadar, cine este acest Gelu Lupu, binefăcător al familiei Chirica? Cine este omul care în ianuarie a vândut cu 122 euro/mp unor privați, iar în noiembrie, lipit de acel teren, a dat cu doar 15 euro/mp pentru mama lui Chirica?
Contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, Gelu Lupu a refuzat o discuție față în față. „Cum să vând mai ieftin decât am cumpărat, mă credeți prost? Nu știu ce arată actele, să mi le arătați și mie. Nu am timp să stau de vorbă cu voi. O să mă consult cu un avocat și o să mă gândesc dacă vă răspund sau nu”, a afirmat acesta.

Ulterior, a transmis prin intermediar că nu vrea „să îl stresăm” și că nu va răspunde la nicio întrebare.

Cu banii luați de pe urma terenului din Sadoveanu, Mihai Chirica a cumpărat o casă în apropiere de Bolta Rece, cu 250.000 de euro

Misteriosul Lupu are o firmă fără bilanțuri depuse
În vârstă de 46 de ani, Gelu Lupu locuiește acum într-o vilă cu parter, etaj și mansardă, pe stradela Moara de Vânt, în spatele restaurantului Little Texas. În curte are parcat un Lexus alb, model mai vechi, înmatriculat pe Gift Time SRL la care Lupu figurează ca asociat.

Firma are închiriat un spațiu de 20 mp și o „insulă” în centrul comercial Carrefour-Felicia. În spațiile din Felicia, firma lui Lupu are la vânzare, așa cum îi spune și numele, obiecte ce pot fi oferite cadou, în special ceasuri, de mână sau de perete.

Absolut de neînțeles, pe site-ul Ministerului de Finanțe, Gift Time SRL, înregistrată în 2009, are indicatori financiari numai pentru anul 2015. Cu obiectul de activitate „comerț cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate”, SRL-ul a raportat în 2015 un numă de 8 salariați și o pierdere netă 101.608 lei.

Luna trecută, Mihai Chirica a cerut Comisiei de Monumente avizul pentru demolarea casei cu 5 camere din Sărărie. Avizul i-a fost amânat, neavând dosarul complet. Casa e pe numele fiului, care are 4 ani

Episodul 3: Ștefan Chirica, prâslea milionar

Revenim la familia Chirica și la terenul de pe Aleea Sadoveanu. În 2018, la șase ani de la achiziție, Silvia Chirica a înstrăinat cei 486 mp. Însă la o valoare de aproape 14 ori mai mare, de la 15 la 205 euro/mp, adică de la 7.300 euro la 100.000 de euro.

Acești bani, 100.000 de euro, au fost parte a sumei de 250.000 de euro cu care, tot în 2018, Ștefan Chirica, fiul primarului, a cumpărat o casă și un teren de 836 mp pe Sărărie, la doi pași de Bolta Rece.

Fiind minor, Ștefan (11 luni la momentul tranzacției) a fost reprezentat de pensionara Silvia Chirica, bunica sa și, totodată, mama primarului Mihai Chirica. Așadar, un business pe relația nepot-bunică, fără ca numele primarului să apară.

Dezvăluirea a fost făcută în vara anului 2019 de REPORTER DE IAȘI și a fost preluată, câteva zile la rând, de presa din toată România.

Casa (136 mp suprafață utilă, cu cinci camere, două băi, două bucătării, patru holuri, două pivnițe), un garaj de 18 mp și un teren de 836 mp sunt situate pe strada Manolache Drăghici numărul 3, la doar 100 metri distanță, în linie dreaptă, de restaurantul Bolta Rece.

Comisia de Monumente a amânat aprobarea demolării casei din Sărărie. Mihai Chirica vrea să se apuce de lucrări la o nouă vilă

2021: Mihai Chirica începe lucrările la vila „Bebelușului”

În luna ianuarie 2021, Ștefan Chirica (acum în vârstă de 3 ani și jumătate) prin Silvia Chirica (76 de ani), bunica sa, a depus dosarul la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice în vederea demolării casei și a garajului de pe terenul din Manolache Drăghici. Chiar dacă respectivele construcții nu sunt monumente, un astfel de aviz este necesar deoarece se află într-o zonă cu regim de protecție: „Centrul istoric și Curtea Domnească”.

Membrii comisiei nu au pronunțat nicio decizie, aviz favorabil sau respingere, ci au amânat verdictul. „Mai au de adus câteva documente pentru a completa dosarul”, a declarat, sub rezerva anonimatului, o sursă din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Iulian Lucan, afaceristul imobiliar care i-a plătit primarului 100.000 de euro pe terenul din Sadoveanu, pe care acesta îl cumpărase cu doar 7.300 de euro

Episodul 4: Lucan, coechipierul primarului

Controversat este și omul de afaceri care, în final, a preluat terenul din Copou de la Silvia Chirica. Astfel, în 2018, cei 486 mp din Aleea Sadoveanu au ajuns la Iulian Lucan, în schimbul a 100.000 de euro.
1) Într-o discuție din 2019 cu REPORTER DE IAȘI, Lucan a admis că juca fotbal cu primarul Mihai Chirica
2) Lucan fusese beneficiarul unui schimb de terenuri cu Primăria condusă de Mihai Chirica. În 2014, Lucan a cumpărat de la Fundația Caritatea, a comunității evreiești, trei parcele în suprafață cumulată de 753 mp pentru care a plătit 50.000 de euro. Terenul era situat în fața Sinagogii din Tg. Cucu, amplasat la 10 metri de intrarea în clădire.

În anul respectiv și în următorul, Lucan a încercat să construiască acolo fie locuințe, fie parcare supraterană, fie un centru medical de radioterapie. A fost refuzat de fiecare dată, explicația fiind că lângă Sinagogă nu se poate edifica nimic, zona fiind „moartă” din punct de vedere imobiliar pentru că ar afecta monumentul istoric.

Cea care a dat de două ori avize de respingere a fost Comisia pentru Monumente.

Iulian Lucan avea teren în fața Sinagogii, unde nu putea construi nimic. Plătise doar 50.000 de euro pe tranzacție și avea trei respingeri de construire de la Comisia de Monumente. Mihai Chirica i-a dat la schimb un loc evaluat la 260.000 de euro. Imediat, Lucan și-a plătit datoria

Chirica a făcut schimb în Consiliul Local cu cel care i-a cumpărat terenul
Într-un final, în octombrie 2017, la propunerea primarului Chirica, Consiliul Local a acceptat un schimb de terenuri: Lucan a dat cei 753 mp de lângă Sinagogă și a primit 628 mp pe strada Vasile Conta, lângă Piața Independenței.

Pe scurt, Lucan a dat un teren pe care plătise 50.000 euro și pe care nu putea construi nimic și a primit o parcelă lângă Piața Independenței, care valora peste 260.000 euro, așa cum a reieșit din evaluare.

Gelu Lupu are casa în spate la Little Texas. Deși era acasă, având un muncitor în curte, a refuzat să iasă pentru a discuta cu REPORTER

Același teren de 7.300 de euro a fost vândut de primar cu 100.000 de euro
Așadar, în toamna anului 2017, Lucan a fost beneficiarul unui schimb mai mult decât avantajos cu Primăria condusă de Mihai Chirica, iar după câteva luni, în 2018, același Lucan a cumpărat de la mama primarului terenul din Copou pentru care a virat 100.000 de euro, un preț supraevaluat.

Când REPORTER DE IAȘI a scris prima dată despre această tranzacție, în vara anului 2019, Iulian Lucan a motivat achiziția prin faptul că vrea să-și ridice o casă. La aproape doi ani distanță, Lucan nu a demarat vreo lucrare, nici pe parcela din Aleea Sadoveanu, luată de la Silvia Chirica, nici pe terenul de pe Vasile Conta primit la schimb de la Primăria lui Mihai Chirica. Contactat telefonic în repetate rânduri, Iulian Lucan nu a răspuns apelurilor până la ora editării acestui material de presă.

Article image
Mihai Chirica se îneacă în propriile minciuni. A făcut rost de 100.000 de euro de la mama sa, care avea un teren în Copou, a spus el Terenul de 486 mp a trecut de la Siminiceanu, sora lui Bogdan Cihodaru, la misteriosul Gelu Lupu, pentru 23.000 de euro Lupu l-a vândut către mama primarului cu doar 7.300 de euro. Primul om din imobiliare care a preferat să piardă 16.000 de euro În 2017, Chirica i-a dat un teren ultracentr...
Autor Cezar Moraru Anchete 14 Iunie 2019

Article image
* Mihai Chirica deține 4.200 mp de teren la Neagra Șarului (lângă Vatra Dornei) * A luat cu gândul de a-și face o cabană, plătind doar 2.100 de euro * Până la teren trebuie amenajat un drum pe o lungime de 100 m.  Vânzător a fost Dumitru Beșleagă, care deține sala de fitness Armony și care a concesionat teren de la Primărie, fără licitație * Ceilalți doi cumpărători sunt Radu Ursanu și Sorin Iacob, la recomandarea lui Iu...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: