fbpx
Portokal
Directorii cu salarii mai mari decât președintele. Provocarea lansată de senatorul USR PLUS Cristi Berea

Directorii cu salarii mai mari decât președintele. Provocarea lansată de senatorul USR PLUS Cristi Berea


Trăim într-o țară a extremelor, cel puțin din perspectivă financiară. Sunt oameni care își cumpără mașini mai scumpe decât locuința în care stau și pentru care aparențele înseamnă totul. Un fenomen similar poate fi identificat în companiile sau regiile subordonate primăriilor sau consiliilor județene, unde directorii acelor firme subordonate autorităților locale câștigă salarii lunare de 3 ori sau chiar de 5 ori mai mult decât cei care i-au numit funcție, direct sau indirect.

Cu siguranță, acest scenariu este replicat în mai toate primăriile de municipii sau orașe precum și la nivelul județelor, care au în subordine diverse companii de servicii publice locale.  Anual, salariile, bonusurile și alte beneficii sunt mărite, amplificate de cele mai multe ori pe baza unor decizii arbitrare, luate de consiliile de administrație sau/și girate de aleșii publici în funcție.  Desigur, deciziile sunt justificate prin câteva criterii pe care le cunosc puțini oameni.

Apa cea vitală pentru buzunarele directorilor

Județul Iași este unul în care infrastructura de apă și canal depășește cu greu și destul de rar zonele periurbane din jurul orașelor. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de municipiul-reședință de județ, cu atât constatăm că apa este disponibilă în gospodării dacă există o fântână în apropiere iar oamenii și-au improvizat un sistem de extragere a apei și utilizarea sa pentru necesitățile zilnice. Cu toate acestea, în fiecare an auzim de proiecte îndrăznețe anunțate de Apavital care extinde rețeaua de apă menajeră, în același timp cu majorările de salarii pentru conducerea companiei. Astfel, majoritatea din Consiliul Județean votează anual pentru aceste creșteri, pe baza unor indicatori de performanță foarte greu de urmărit, asta dacă acestea există.

Salariile și bonusurile plătite directorilor Apavital variază între 7 și aproape 10.000 de euro lunar, pentru fiecare dintre persoanele aflate în conducerea regiei. Aceștia sunt banii tuturor ieșenilor, dar cei mai mulți provin de la cei care nu beneficiază de rețeaua publică de apă și canal. Nici președintele țării nu câștigă atât de mulți bani într-o lună. Să fie clar: acestea sunt mai mult decât salarii nesimțite în sistemul public; plătite pentru niște servicii de care beneficiază doar o parte din locuitorii județului. Sunt companii internaționale care își plătesc managerii cu mai puțin și care performează anual. Domnilor bugetari de lux, vă propun să vă donați cel puțin jumătate din venituri pentru a crește cele mai mici salarii din companie și să vă propuneți ca în următorii 4 ani, în 2025 să nu mai existe localitate în județul Iași fără o rețea de apă și canal. Iar atunci, abia atunci veți merita aceste salarii uriașe”, este afirmația și totodată provocarea pe care o lansează senatorul USR PLUS, Cristi Berea, celor din conducerea Apavital.

Se pare că nu trece nicio lună, uneori chiar o săptămână fără să apară în presă diferite decizii cel puțin controversate, luate în favoarea unor echipe de conducere ale diverselor regii subordonate primăriilor sau CJ-urilor. Lăsând la o parte suspiciunile privind modul sau în interesul cui a fost o anumită decizie, niciodată, cei responsabili nu au publicat transparent criteriile de performanță asumate la început de an și de mandat, care să justifice matematic măririle salariale.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Go to top