fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Spitalul de campanie e jonglat politic: când era Maricel Popa (PSD), conducerea Spitalului de Infecțioase spunea că unitatea medicală e bună. Când e Costel Alexe (PNL), aceeași conducere spune că sunt pericole Spitalul de campanie e jonglat politic: când era Maricel Popa (PSD), conducerea Spitalului de Infecțioase spunea că unitatea medicală e bună. Când e Costel Alexe (PNL), aceeași conducere spune că sunt pericole

Șefii CJ nu-și asumă deschiderea: Unitatea Lețcani va rămane Spital Muzeu în vârful pandemiei


Răspunderea a fost pasată directorului Spitalului de Infecțioase, Florin Roșu, dar acesta e subordonat în fața unui decident politic: administrația județeană. Dr. Roșu așteaptă o schiță a întregii rețele electrice, după care să fie realizată o expertiză tehnică: „Ne e frică de suprasarcină”. Același risc există și în spitalele clasice, cu rețele vechi de zeci de ani. După numeroase incidente în țară, șefii CJ nu vor să riște, mai ales că e cartoful fierbinte al fostei conduceri, cu altă culoare politică. România a atins săptămâna aceasta pragul maxim de încărcare la ATI

În acest moment, nu există un termen pentru redeschiderea Spitalului Mobil de la Lețcani, aparținând Euronest și administrat de Spitalul de Boli Infecțioase. Nimeni nu-și asumă răspunderea.

„După accidentele de la Neamț, Victor Babeș, Matei Balș, pacientul ars de la Socola, nimeni de la spital nu-și asumă răspunderea să deschidă secția de la Lețcani, unde pericolul unor accidente este mare”, spun sursele din Spitalul de Boli Infecțioase.
„Din punctul nostru de vedere, spitalul este funcțional din 19 martie, când au fost remediate problemele semnalate în raportul Ministerului Sănătății”, spune Alina Popa, directorul Euronest.
Bolnavii stau cu mască de oxigen în UPU „Sfântul Spiridon”, pentru că nu mai au loc în saloanele ATI, dar secția de peste 15 milioane de euro, incluzând cheltuielile ulterioare, stă tot închisă. REPORTER DE IAȘI prezintă lista deficiențelor, pe puncte.

Acuzațiile șefilor Consiliului Județean

Deficiențele cele mai invocate sunt cele de la rețeaua electrică a Spitalului Mobil. Există numeroase rapoarte de incidente. De altfel, există documente confirmate și de către Euronest că mai multe ventilatoare pentru ATI s-au ars acolo, din cauza fluctuațiilor de curent electric.
1. Nu există încredere în parametrii de funcționare, existând indicii că, în sarcină maximă, cu toate echipamentele activate, rețeaua ar fi subdimensionată. Nu există un proiect tehnic care să ofere garanții la un consum mare de energie. Nu se știe care este consumul total pe instalație. „S-au ars conductori, mirosea a ars în saloane, au fost găsite improvizații. Există risc real de incediu”, spun surse medicale.
Consiliul Județean a cerut un proiect al instalației electrice, cu amperaje, traseele cablurilor, tablouri electrice, identificarea instalațiilor pe fiecare siguranță în parte. Nu a fost furnizat un asemenea document. Schița electrică prezentată este de la punctele de transformare până la intrarea în tablourile electrice. Pentru interior nu se cunoaște nimic.

Alina Popa, directoarea Euronest, susține că spitalul oferă garanții

2.Ușile se deschid cu senzor. Dar există în raport notat faptul că, în unele locuri, se infiltrează apa de ploaie și poate afecta senzorii. Aceștia pot intra în scurt-circuit, iar ușile rămân blocate pe poziția închis. În cazul unui incendiu, poți rămâne blocat în interior.
3. Probleme cu canalizarea. Când funcționa spitalul, vidanjele Apavital băteau drumul zilnic. Spitalul nu are dreptul să deverseze apele uzate direct în râu, pentru că nu există o stație de epurare autorizată pentru deșeuri medicale.
4. Instalația de oxigen, care a fost defectă. A fost adus un stocator, care este închiriat.
5. Calitatea proastă a echipamentelor medicale. Există echipamente fără instrucțiuni de folosire, fără manuale traduse din limba turcă, fără certificate de conformitate.
6. Plouă înăuntru, pe la burdufurile de legătură dintre module.
7. În timpul iernii, în anumite saloane erau, la interior, 11 grade. În plus, încălzirea se face cu aer condiționat, pentru a compensa instalația de căldură. Acest lucru este contraindicat pentru că ajuți la răspândirea virusului.
8. Schița electronică nu are simboluri acceptate în UE.

Număr de paturi mai mare decât prevăd normativele

Conform declarațiilor neoficiale, deschiderea Unității de la Lețcani stă exclusiv în pixul conducerii Spitalului de Boli Infecțioase. După toate accidentele din România, nimeni nu-și asumă răspunderea.
„Răspunderea este a Euronest. Ei au primit banii, ei au derulat proiectul. A costat 13 milioane de euro, apoi s-au adunat aproape 2 milioane de euro pentru platforme, stocator, vidanje. Nimeni de acolo nu s-a gândit la platforma betonată, ei puneau modulele direct pe pământ. Turcii au spus că se vor afunda în pământ”, afirmă surse apropiate conducerii actuale a Consiliului Județean.
Numărul de paturi a fost supraestimat: 250, în condițiile în care normativele Ministerului Sănătății permit maxim 118, din rațiuni de spațiu. „Suntem în valul trei de pandemie cu un spital neconform, în care nu ai curaj să intri”, este concluzia conducerii județene.

Dr. Florin Roșu, directorului Spitalului de Infecțioase, nu vrea să se riște și nu dă drumul la spital

14 cerințe au fost remediate de Euronest

Alina Popa, directorul Euronest, susține că în raportul Ministerului Sănătății nu s-a cerut închiderea spitalului, ci s-a dat un termen pentru remediere, cu o listă de probleme care trebuiau rezolvate de mai multe instituții.
În sarcina Euronest au intrat următoarele puncte:

1.Asigurarea unui flux continuu de oxigen pentru tratarea pacienților. La verificarea din noiembrie 2020, una dintre fabricile de oxigen avea o defecțiune, care a fost depanată. A fost închiriat un stocator de 10.000 de litri, astfel că acum sunt 3 surse de oxigen care asigură necesarul împreună, dar și separat, pentru 103 paturi de terapie intensivă.

2.Problema încălzirii, rezolvată din decembrie. În martie, o echipă a furnizorului a făcut mentenanță și revizie, la fiecare salon. „De la acel moment nu s-a mai înregistrat nicio temperatură negativă. Nu mai este posibilă intervenția umană la termostate, pentru că sistemul a fost parolat. Sistemul de pompe de căldură au un mod autonom de funcționare, problemele apăreau pentru că personalul schimba temperatura pe termostate”, explică Alina Popa.

4.Marcajele CE pe echipamente. Euronest susține că fiecare echipament are acest marcaj. Cei care au făcut verificările nu le-au găsit pentru că sunt în zone ascunse: la ventilatoare - pe cablu sau pe partea lipită de podea, la paturi - pentru că sunt dezinfectate, au dedesubt, să nu se deterioreze marcajul. „Toate, absolut toate, au acest marcaj. Spitalul nu v-a pus la dispoziție documentația aferentă, deși există. La vamă, nu trece niciun echipament fără declarație de conformitate. Am retrimis aceste documente către Ministerul Sănătății și Spitalul de Boli Infecțioase”, precizează șefa Euronest.

5.Euronest ar fi avut nevoie de aviz ANMDMR pentru a presta o activitate în domeniul sănătății. Dar, fiind vorba despre un spital integrat achiziționat, nu a mai fost necesar avizul pe care Spitalul de Boli Infecțioase, ca administrator, îl are.

6.În raport s-a menționat că un salon are 44 mp și că spațiile sunt improprii. În realitate, saloanele ATI au 62-66 mp, iar cele de de boli infecțioase au 72 mp. „La TIR-urile ATI sunt 12 paturi la 26 mp și se consideră că este conform. Suprafața ce revine fiecărui pat de ATI de la Lețcani este de 9,2 mp, aproape de normativele dintr-un spital normal, deși aceasta este o unitate de campanie.

7.Apă curentă rece și caldă în toate saloanele și spațiile personalului. Există apă curentă rece și caldă pe toate holurile și în spațiile personalului. „Nu există în saloane, ci pe hol, în dreptul fiecărui salon. Este o cerință care nu poate fi respectată”, spune Alina Popa.

8.Ploua pe la burdufurile de trecere. Toate burdufurile de legătură au fost izolate în decembrie.

9.Autorizație pentru echipamentele de radiologie. Procedural, este nevoie de mai mult timp pentru obținere, termenul fiind mai 2021.

11.Punerea în funcțiune a laboratorului de analize medicale. „Ține de Spitalul de Boli Infecțioase, noi am predat acest laborator”, mai spune directorul Euronest.

12.Izolare termică a tuturor conductelor de alimentare cu apă. S-a făcut în decembrie.

13.Rezervă de apă pentru 1-3 zile. La începutul lunii martie au fost cumpărate 8 rezervoare de 500 de litri.

14.Rezervă de apă de urgență. A fost luat un bazin.

„Când cade curentul, pana este în tot satul”

Alina Popa a confirmat defecțiunile unor echipamente, spunând însă că s-au produs de la variațiile de tensiune. „Problema este de la rețeaua publică. Când a picat, a picat în sat, nu numai la spital. Există un generator care intră în funcțiune în 3 secunde. Siguranțele au sărit tot din cauza fluctuațiilor de tensiune. Au fost achiziționate UPS-uri pentru echipamente, acum această problemă nu mai există. Nu a fost nicio avarie majoră, nu se pot produce accidente. Este exclus să se întâmple ceva. A fost o singură ușă dereglată, pentru că au intrat câțiva stropi de ploaie. La fel, a intrat apă pe la un burduf, dar nu au fost riscuri, nu a plouat în niciun salon”, a mai spus directorul Euronest.

Spitalul integrat a costat 13 milioane de euro

Nu are nevoie de proiect tehnic, instituțiile l-au autorizat

Alina Popa a mai precizat că instituțiile care trebuiau să dea avize au făcut-o: DSP a autorizat spitalul, iar ISU a dat negație că ar avea nevoie de documente: „Noi am achiziționat un bun, nu am făcut o construcție. Schemele și planșele, cu semnături, au fost transmise utilizatorului din septembrie anul trecut. Proiect tehnic nu există, pentru că nu am construit un spital, am cumpărat unul modular, care are toate echipamentele montate pe el. Există un certificat de conformitate care spune că poate fi folosit, este conform. Este inexplicabil de ce stă închis. Avem negație de la ISU, nu are nevoie de aviz, pentru că nu este o construcție clasică”, a mai declarat Popa.

Dr. Florin Roșu vrea o expertiză la instalația electrică

Directorul Spitalului de Boli Infecțioase a confirmat informațiile legate de instalațiile cu probleme ale Spitalului Mobil lețcani. „Noi am rugat proprietarul și am convenit să realizeze o schiță a instalației electrice din interior. Pentru că dacă tragi o siguranță, nu știi ce închizi acolo. După ce se realizează această schiță, se face o expertiză tehnică și vizavi de capacitatea instalației electrice. Nu știm câtă putere duce. Au fost incidente când săreau siguranțele, ceea ce arată o suprasarcină. Noi ezităm să deschidem spitalul Lețcani tocmai pentru că prioritatea este pacientul și siguranța lui”, a explicat medicul Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase.
Acesta a confirmat și defectarea unor echipamente care vor fi verificate de firma care le-a livrat, fiind în garanție.

În ATI sunt doar 6 locuri libere

În privința locurilor disponibile, există o relativă scădere a presiunii. „Din fericire, acum avem o scădere ușoară a numărului de cazuri, care s-a menținut în ultimele zile, cel mai probabil datorită vaccinării. Din nefericire, cazurile care se prezintă la triaj sunt grave sau severe. Au nevoie de suport de oxigen. În ATI avem acum toți bolnavii care au nevoie de ventilator și mai avem 6 locuri libere. Dar dinamica locurilor în ATI este mare. La UPU Spiridon nu mai sunt pacienți Covid ventilați mecanic, toate spitalele suport mai au locuri. Acceptăm inclusiv pacienți din alte orașe, am dat aviz pentru Piatra Neamț și avem trei pacienți din București”, a mai declarat Florin Roșu.

Circuitele electrice sunt factorii de risc, după numeroase tragedii la alte spitale din țară. Dar același risc există și în clădirile vechi ale unităților spitalicești clasice

România, incidență mare a deceselor

În perioada 14-15 aprilie au murit în România, infectați cu coronavirus, 195 de oameni. La numărul total de infectări, cu 1.020.301 cazuri, suntem pe locul 24 în lume. Rata de deces raportată la numărul de cazuri este, în acest moment, de 2,52%, mult mai mare decât la gripele sezoniere. România a înregistrat 25.800 decese.
Comparativ, în țări cu sisteme de sănătate mai performante, rata deceselor este mai mică: SUA - 1,79%, Franța - 1,9%, Polonia - 2,29%. Procente mai mari de mortalitate s-au înregistrat în țări cu o pondere mai mare a populației cu vârstă ridicată: Italia – 3,03%, Marea Britanie – 2,9%, Germania – 2,6%
Conform Worldometer, care face proiecții statistice bazate pe tendințele datelor actuale, România ar putea ajunge, până pe 1 august, la 32.634 de morți. Scenariul pentru 14/15 aprilie arăta 182 de morți, dar în realitate au fost 195. Același scenariu arată o scădere a numărului zilnic de decese începând cu 27 aprilie, până la 3 morți pe zi la finalul lunii iulie și 230 de infectări raportate zilnic.

Article image
Medicii și asistentele iau sporuri uriașe în continuare deși secția externă de la Lețcani s-a închis din 14 ianuarie. O asistentă cu detașare câștigă 9.400 de lei net, pornind de la un salariu de bază de 4.000 de lei, fără să aibă nimic de făcut. Un medic poate ajunge la 28.000 de lei fără să facă nimic. Ca într-un teatru absurd, se pontează în continuare gărzi și se plătesc, deși nu există niciun pacient de trei săptămâni....
Autor Iulian Mofteescu Anchete 04 Februarie 2021


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac