fbpx
 
Gropile lăsate în urmă de lucrările firmei controlate, prin interpuși, de familia Asimionesei Gropile lăsate în urmă de lucrările firmei controlate, prin interpuși, de familia Asimionesei

Afacerea lui Asimionesei de la Policlinica Mare este pe numele unui biet dtp-ist din redacția BZI. Spațiul verde, făcut praf!


Firma este pasată de interpuși ai familiei Asimionesei, simpli angajați la BZI. Acum, patronul spațiilor de la Policlinica Mare este un tehnoredactor. Asimionesei a venit la licitația organizată de prietenul său, Ioan Bârliba, fostul manager al Spitalului „Sf. Spiridon”, cu două firme proprii, trecute pe numele unor angajați și cu sediile sociale la aceeași adresă. Legea interzice adjudecarea licitațiilor cu „mână moartă”, fapta fiind infracțiune. Firma lui Asimionesei a distrus spațiul verde din fața Policlinicii Mari, chiria fiind de 5 euro/lună.

Familia Asimionesei și-a început lucrările la un alt proiect care au creat scandal: spațiile comerciale de la Policlinica Spitalului „Sf. Spiridon”. Au fost săpate două gropi mari, în stânga și în dreapta scărilor.
Reprezentanții unei alte firme montează o conductă de gaz pe latura dreaptă a Policlinicii Mari. Familia Asimionesei a obținut terenul din domeniul public prin interpus, mascând intenția într-un proiect de renovare a fațadei.

În realitate, interesul este dat de cele două spații comerciale amplasate de-o parte și de alta a scărilor de acces din partea centrală a clădirii. Aprobarea PUZ-ului în Consiliul Local s-a făcut cu un scandal de pomină, votul de aur fiind al fostului consilier local Andrei Postolache. La vot, consilierii locali PNL s-au opus proiectului, iar fostul viceprimar Gabriel Harabagiu încerca din toate puterile să obțină aprobarea.

Lucrări în desfășurare

La scările Policlinicii Mari a început șantierul pentru două spații comerciale, pe un teren concesionat de SC XYZ STREAM SRL, firmă controlată de familia Asimionesei prin interpuși. Pe laturile scărilor de acces au apărut două gropi care vor fi fundația viitoarelor spații comerciale.
Firma controlată de Asimionesei a obținut autorizația în februarie 2020, la 11 luni după ce a trecut și PUZ-ul prin Consiliul Local. Au fost făcute doar două gropi, nefiind încă o organizare de șantier clară.
„Din ce știu, șantierul conductei de gaz nu are nicio legătură cu celălalt obiectiv. Este o lucrare a E.On, schimbarea programată a unei magistrale”, ne-a spus directorul Spitalului „Sf. Spiridon”, medicul Dan Timofte.

Ionuț Popescu este un angajat loial al BZI, iar în timpul liber interpus în afacerile lui Claudiu Asimionesei

Au luat un tehnoredactor din redacție și i-au dat o firmă

Firma XYZ Stream SRL care a obținut terenul din fața Policlinicii i-a avut drept acționari pe Răzvan Șalaru și Andrei Cristian Hitruc. Primul, un colaborator al postului TV online al BZI, a fost și administratorul firmei care are cod CAEN pentru activități de producție video, fără nicio legătură cu comerțul.
Ulterior, după apariția anchetelor REPORTER, legate de această concesionare de teren, Răzvan Șalaru s-a retras din firmă. Din noiembrie 2018, unic acționar și administrator a fost Hitruc.
În noiembrie 2019, locul lui a fost luat de către Liviu Ionuț Popescu, care este angajat al BZI. Contactat de REPORTER DE IAȘI, Ionuț Popescu nu a comentat legătura lui cu firma XYZ Stream SRL, spunând însă că nu știe nimic de proiectele abordate înainte de a intra în societate. „Nu vreau să comentez nimic despre subiect”, a precizat Ionuț Popescu.

Popescu, interfața folosită de un an și jumătate

În schimb, surse din cadrul ziarului familiei Asimionesei ne-au confirmat că firma este controlată, de fapt, de către Claudiu Asimionesei. După ce Răzvan Șalaru s-a speriat de anchetele de presă și a părăsit și firma, și ziarul, Claudiu Asimionesei l-a rugat pe Ionuț Popescu să-l ajute câteva luni preluând societatea. Situația de provizorat s-a prelungit un an și jumătate, Popescu fiind proprietarul pe hârtie a două spații comerciale în centrul Iașului.
Societatea comercială a fost înființată în iulie 2017, având sediul identic cu cel al BZI de la acea vreme: Calea Chișinăului nr. 22, C34, etajul 1, biroul 5. Adresa era comună mai multor firme aparținând familiei Asimionesei, unor interpuși ai lor sau ai unor angajați ai ziarului.
În prezent, sediul BZI este în Piața Unirii 9-11, în fosta agenție CFR. Și sediul XYZ Stream a fost mutat în prezent la aceeași adresă. Modificarea a fost operată în 22 mai 2020, atunci când BZI a ocupat fosta Agenție CFR.

Firma XYZ Stream are sediul social la aceeași adresă cu BZI, la fosta Agenție CFR din Piața Unirii

Lanțul slăbiciunilor: Primărie-Bârliba-Asimionesei

În 2018, tânărul colaborator al BZI Răzvan Șalaru a pus mâna pe două terenuri din fața Policlinicii Spitalului „Sf. Spiridon”. Loturile, de câte 80 de mp fiecare, au fost în centrul unui scandal enorm în CL.
Fostul manager de la Spiridon, Ioan Bârliba, a declarat că unitatea medicală doar a făcut o cerere la Primărie în care menționa că intenționează închirierea terenului și că tot dosarul a venit servit de la Municipalitate.
În jurul Policlinicii, există o suprafață de 4.682 mp, care aparține Municipiului Iași, dar care a fost dat unității sanitare cu drept de folosință. Pe teren se găsesc parcările din spatele clădirii, dar și spațiul verde din fața intrării. Terenul a fost intabulat în 2014 de către Primărie, apoi a fost dat în folosință gratuită spitalului, în 2017.
În același an, unitatea medicală depunea la Primărie două adrese în care menționa faptul că intenționează închirierea a două loturi de teren de 80 mp fiecare, situate în stânga și dreapta scărilor de intrare în Policlinică.

Asimionesei a venit cu două firme proprii

Licitația, spun reprezentanții spitalului, „a fost anunțată”. Nu a apărut însă în Monitorul Oficial sau în SICAP, portalul de achiziții publice, ci la avizierul unității medicale, în BZI și în România Liberă, pe 21 decembrie 2017. A apărut un anunț minuscul, înainte de Sărbătorile de iarnă din 2017, deși licitația urma să aibă loc în februarie 2018, între ofertele de locuri de muncă.
La licitație, pe 9 februarie 2018, s-au prezentat doar două firme, deși la o licitație transparentă interesul ar fi fost mult mai mare. Prima, cea care a și câștigat, este XYZ Stream SRL, care aparținea atunci lui Răzvan Șalaru. Cea de-a doua, SC Boom Home SRL Iași, îi aparține lui Petru Voicu. Firma vindea mobilă online, iar adresa era tot pe Calea Chișinăului nr. 22, la sediul BZI de atunci. Site-ul boomhome.ro este operat de SC Grafic Beta Trust SRL, firma care editează BZI, iar la numărul de contact este cel al lui Alin Cervatiuc, personaj din siajul lui Asimionesei.

Șantierul a distrus complet spațiul verde din fața Policlinicii Mari

Preț extrem de mic pentru centrul Iașului

Prețul a fost fixat la 5 euro/mp/lună și a fost considerat de specialiști redus la jumătate din realitatea pieței. Firma câștigătoare și-a asumat realizarea unor lucrări de renovare la fațada Policlinicii și amenajarea spațiului verde, suma anunțată într-un articol BZI fiind năucitoare: 600.000 de euro.
Întrebat de REPORTER DE IAȘI de unde are câteva sute de mii de euro să investească la Ambulatoriul „Sf.Spiridon”, tânărul Ionuț Popescu nu a știut ce să spună.

Licitația nu a avut loc pe SICAP, ci a fost anunțată printr-un mic anunț la Mica Publicitate

Harabagiu se bătea ca leul pentru PUZ-ul lui Asimionesei

PUZ-ul celor două spații comerciale de la Policlinică a fost amânat de mai multe ori. Până la urmă, în martie 2019, a fost aprobat, cu un imens scandal și cu votul decisiv venit de la Andrei Postolache. A fost momentul în care, votând PUZ-ul unei firme controlate prin interpuși de familia Asimionesei, fostul consilier USR și-a îngropat cariera politică.
Ședința a fost marcată de insistența lui Harabagiu pe subiect, după ce 8 consilieri PNL au votat împotrivă, iar proiectul a trecut totuși, beneficiind de votul lui Postolache. „Stimați colegi de la PNL, nu știu dacă ați citit proiectul de pe ordinea de zi, dar e vorba despre Spitalul Sf. Spiridon. Acum 30 de secunde ați spus că votați spitale, școli, grădinițe, spații. Acuma, stiți, adjective nu o să folosesc nici măcar unul că după aia se supără colegul”, a spus Harabagiu, inculpat acum în Dosarul Sărărie.

Eduard Boz era anti-Asimionesei

„Nu este vorba de Spitalul Sfântul Spiridon. Este vorba de un alt beneficiar, chiar dacă proiectul este frumos întocmit, așa făcut să iți ia ochii. De fapt cunoaștem că se dorește modificarea accesului pietonal în Policlinica Mare, afectarea spațiului verde din fața Policlinicii și apariția acolo a unor spații publicitare pentru un beneficiar care a dorit și ridicarea unui bloc de 7 nivele pe vreo 370 metri. De aceea probabil că ați observat nuanța în poziția noastră, nu ne-am abținut, ci am votat împotrivă pentru că noi considerăm că nu, chiar nu este oportun un astfel de proiect mai ales că avem o problemă și cu spațiile verzi din oraș”, a spus la ședință consilierul local Eduard Boz.

Andrei Postolache și-a bătut ultimul cui în talpă la scurta sa carieră politică după votul de aur dat afacerii lui Asimionesei pe domeniul public

Postolache a votat, apoi și-a retras votul

Ulterior, Andrei Postolache a spus că își retrage votul, dar asta a declanșat un întreg scandal pe subiect. Nu a mai fost posibil, votul inițial a fost consemnat, PUZ-ul de la Policlinică a trecut. Harabagiu a insistat mereu la ședință că votul exprimat inițial este cel valabil, grăbindu-i vizibil pe ceilalți să treacă peste subiect.

Article image
Terenul închiriat lui Asimionesei prin interpuși este printre puținele loturi concesionate la Iași în ultimii trei ani. Alt proiect controversat al lui Asimionesei va ajunge în Consiliul Local: mișmașul de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Până acum, protectorul său, Mihai Chirica, i-a asigurat majoritatea necesară pentru blocul de pe Sărărie și farmacia de la Spitalul Sf. Maria. Patronul Bună Ziua Iași are cazierul pătat, fiind ...
Autor cristi tanasa Anchete 22 Noiembrie 2018

Article image
Singurul patron de ziar din Iași condamnat pentru șantaj de presă își clădește un tip de business specializat în închirieri de spații de lângă spitale, prin interpuși. O firmă cu același sediu ca al publicației „Bună Ziua Iași” a concesionat două terenuri aflate la intrarea în Policlinica Spitalului ”Sf. Spiridon”. Patronul firmei care a dat lovitura, Răzvan Șalaru, este colaborator al gazetei lui Asimionesei, cel care a pe...
Autor cristi tanasa Anchete 24 Octombrie 2018


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30