fbpx
Portokal
Senator Cristi BEREA (USR PLUS): PNL, UDMR și PSD se abțin de la votul pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali

Senator Cristi BEREA (USR PLUS): PNL, UDMR și PSD se abțin de la votul pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali


În ședința de miercuri a Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, deputații PNL, UDMR și PSD au ales să voteze abținere în cazul propunerii legislative USR PLUS ce urmărește să elimine pensiile speciale ale aleșilor locali.

„Votul colegilor din Coaliție a fost unul surprinzător. Una declarăm în fața electoratului și alta facem în Parlament. În continuare ne luptăm cu povestea specialilor din administrația publică. Practic aceste pensii speciale devin o recompensă pentru voturile aduse de primari în campaniile parlamentare. Această joacă pe banii contribuabililor trebuie să înceteze.”, a declarat senatorul Cristi Berea.

Abrogarea articolului 210 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, vine să corecteze o inechitate creată în sistemul național de pensii în perioada guvernării Dăncilă, care a crescut artificial și cu dedicație valoarea pensiei pe care urmau să o primească foștii primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, începând cu 1 ianuarie 2021.

În 2019, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice declara că impactul bugetar al acestor pensii ar fi de maximum 150 milioane de lei pe an (aproximativ 31 milioane de euro). În contextul pandemiei, punerea în aplicare a acestor prevederi a fost amânată până la data de 1 ianuarie 2022 prin amendamentele depuse de USR în legislatura 2020. Aceste sume ar pune, de altfel, o presiune în plus, nejustificată, pe bugetul de stat.

De asemenea, Curtea Constituțională a constatat printr-o decizie pe această speță, că se încalcă principiul egalității cetățenilor în fața legii și nu se justifică insituirea unui tratament juridic diferențiat/ inegal, pentru situații de drept identice/analoage.

Persoanele ce ar urma să beneficieze de aceste pensii speciale, nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să se poată face derogare de la principiul constributivității la bugetul asigurărilor sociale de stat.

„În România avem atâtea categorii de persoane aflate în nevoie, persoane care nu pot munci din cauza unui handicap, sau persoane care au nevoie de asistență și nu primesc niciun ajutor, copii care nu merg la școală pentru că nu au cu ce, categorii vulnerabile care trăiesc la limita subzistenței din niște indemnizații infime, și noi dezbatem în Parlament pensiile speciale ale unor demnitari care trebuie să aducă voturi la partid. Este rușinos acest comportament, iar noi, cei din USRPLUS încercăm zi de zi să corectăm astfel de practici. Acesta este mandatul pe care l-am primit de la alegătorii noștri și vom continua să depunem toate eforturile pentru ca această lege să treacă de votul Parlamentului”, a mai declarat senatorul USR PLUS, Cristi Berea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Go to top