fbpx
 
Clădire-simbol din Copou, lăsată să se autodemoleze. Banii de reabilitare ajung la caii de pe Pietonal

Clădire-simbol din Copou, lăsată să se autodemoleze. Banii de reabilitare ajung la caii de pe Pietonal


* Reabilitarea completă ar costa până în 750.000 de euro, cu tot cu TVA
* Numai Poliția Călare consumă anual 1 milion de lei, fără să folosească nimic
* Clădirea e în proprorție de 80% autodemolată, șefii Primăriei lăsând-o parcă intenționat să cadă
* Terenul este extrem de valoros, fiind în inima Copoului
* Conacul în stil neoromânesc a fost, în timp, școală și cămin de elevi
* Mihai Chirica a preluat clădirea în 2018 fără să miște un deget pentru reabilitare

O clădire a Primăriei, realizată în stil arhitectural neoromânesc, este într-o stare avansată de degradare, în prag de autodemolare. Amplasată în Copou, aceasta a aparținut Liceului cu Program Sportiv (LPS) Iași.

Zidurile din spatele fațadei sunt deja prăbușite

În 2018, printr-o hotărâre de Consiliul Local, imobilul a fost preluat de Direcția Exploatare Patrimoniu a Primăriei. În ultimii trei ani, clădirea s-a deteriorat continuu.

Experții au afirmat că refacerea și utilarea acesteia ar costa sub un milion de euro. În viitorul Plan Urbanistic General este propusă pentru includerea pe Lista monumentelor istorice din Județul Iași. Dacă însă nu se intervine rapid pentru consolidare s-ar putea să nu mai apuce.

Reabilitarea completă a conacului ar costa în jur de 750.000 de euro, o nimica toată pentru bugetul Iașului

Liceul cu Program Sportiv a folosit-o până în anii 2000

Pe 28 februarie 2018, cu votul tuturor celor 25 de consilieri locali prezenți, s-a aprobat trecerea imobilului din administrarea LPS Iași în cea a Direcției Exploatare Patrimoniu.

Construcția are o suprafața la sol de 337 mp. A fost preluat și terenul aferent, fără a se preciza care este suprafața acestuia. Clădirea este amplasată vizavi de intrarea în liceu.

„Anterior, a fost corp de școală, apoi cămin”, a declarat Ilie Gheorghică, directorul LPS. Din cauza stării precare, nu a mai fost folosită de la începutul anilor 2000. Pentru că nu avea fondurile necesare refacerii, conducerea LPS a acceptat să o predea Primăriei. „Nu știu ce planuri sunt”, a menționat Gheorghică.

Imobilul este amplasat aproape de Parcul Expoziției, într-o zonă extrem de scumpă

Clădirea e 80% distrusă

Imobilul, cu parter și etaj, este complet distrus. N-are ferestre, n-are uși, iar acoperișul este prăbușit pe mai multe porțiuni. Curtea este năpădită de buruieni, iar pe lateral, o parte din gard a dispărut. În partea din spate, mai mulți pereți s-au surpat. Pe timpul nopții, casa este loc de refugiu pentru oamenii străzii.

Destinație propusă pentru clădirea din Copou
Dialog REPORTER DE IAȘI – Iulian Nicolau (foto), consilier local USR și arhitect despre clădirea din Copou:

- Ce ar putea amenaja acolo Primăria, ce destinație ar putea avea clădirea după reabilitare?

- Trăim cu speranța înființării unui Centru de Cultură Urbană. Cred sincer că, după reabilitare, această clădire realizată în stil arhitectural neoromânesc precum și poziția sa într-o zonă identitară a orașului, ar fi foarte potrivită adăpostirii unui astfel de centru cultural. Centrul ieșean își propune ca, împreună cu administrația publică și ONG-urile de profil, prin conferințe, expoziții și presă să dezbată și să promoveze acțiuni care contribuie la o atitudine responsabilă față de spațiul public, să reflecte impactul arhitecturii ca factor civilizator și punerea în valoare a moștenirii istorice.

- O estimare a costului reabilitării și unde ar putea Primăria identifica finanțarea?

- Pentru o astfel de reabilitare, din experiența mea de arhitect pot să spun că prețul lucrării cu tot cu consolidare structurală și proiectare poate fi calculat undeva la 850 euro/mp. În lipsa informației exacte despre aria desfășurată, dar o putem estima la 500 mp, deci un estimativ pentru lucrările de construcții și instalații de 425.000 euro, fără TVA. Dacă adaugi și dotările minimale, o investiție a Primăriei de maxim 600.000 euro, fără TVA ar putea aduce Iașului oportunitatea recuperării istoriei sale și proiecția acesteia în viitor cu ajutorul Culturii urbane.

Fondurile europene ar putea ajuta foarte mult astfel de proiecte și exemplul Muzeului de Istorie Naturală este de actualitate. Dar pentru asta, primarul trebuie să vrea și să implice profesioniști în arhitectură și proiecte europene, nu yesmani, ori city manager politic.

- Are vreo valoare arhitecturală/istorică acea clădire?

- Desigur, dar aș vrea să transmit un mesaj: nu doar prezența pe o listă de inventar garantează frumusețea unui obiect de arhitectură, valoarea sa estetică ori importanța sa socială. Frumusețea unui imobil nu poate fi limitată la o astfel de listă. Clădirea este realizată în stil arhitectural neoromânesc, stil arhitectural original românesc care a făcut apel la tradițiile, istoria și elementele identitare ale neamului românesc, apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea ca răspuns la curentul European Art Nouveau (Secession, Jugendstil) și care s-a manifestat cu succes pe toată perioada interbelică. Privind clădirea putem observa în ornamentele fațadelor influențele provenite din arhitectura caselor țărănești, arcatura trilobată în desenul golurilor, cornișa desenată ca streașina unei case țărănești.

Casa Callimachi a fost luată și stă degeaba

Nu este singura decizie imobiliară inexplicabilă a Primăriei. În toamna anului 2017, a fost cumpărată Casa Callimachi (foto) de pe Cuza Vodă. Achiziția a scos din bugetul local 3,7 milioane de lei. Liberalii, înainte ca primarul Mihai Chirica să intre în partidul lor, au propus ca acolo să fie amenajat un Muzeu dedicat Centenarului.

„Nu acumulăm patrimoniu ca să avem pe ce cheltui. Trebuie să acumu­lăm un patrimoniu pe care să-l punem în slujba comunităţii. (...) Sper că vom reuşi să conturăm şi mai bine contribuţia Iaşului la momentul Centenar“, a declarat primarul Mihai Chirica în 2017. Centenarul a trecut, dar muzeul nu a mai fost amenajat. În ședința CL din 20 decembrie 2018 s-au aprobat indicatorii pentru consolidare și reabilitare, operațiune estimată la aproape 17,5 milioane de lei. Care, în lipsa unei finanțări, nu a fost demarată nici până astăzi.

Bugetul local, cheltuit aiurea cu Poliția Călare
Tot la capitolul cheltuieli cel puțin controversate se numără și decizia primarului ca Iașul să aibă poliție călare. Îngrijirea celor 10 cai ai Poliției Locale costă anual peste 1 milion de lei, bani care includ hrana, tratamentul, adăpostul, dar și cheltuielile salariale ale îngrijitorilor și polițiștilor.

Article image
Părinții sunt revoltați, fiind practic puși în fața unui dictat. Sala de la Liceul Sportiv este strict de uz intern, pentru pregătirea elevilor și competiții, nefiind scoasă la închiriat. Folosirea sălii de către trupa de afaceriști a primarului este ilegală. De altfel, Mihai Chirica nu plătește niciun leu pentru închirierea sălii. Totul e impus în stil nomenclaturist, în afara statului de drept. Chirica a furat ora de antr...
Autor Cezar Moraru Anchete 09 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: