fbpx
Portokal
Senatorul USR PLUS, Cristi Berea: Educația este cheia spre prosperitate, iar statul român nu își mai permite să tergiverseze reformarea sistemului

Senatorul USR PLUS, Cristi Berea: Educația este cheia spre prosperitate, iar statul român nu își mai permite să tergiverseze reformarea sistemului


România se află pe ultimul loc în  Uniunea Europeană în ceea ce privește nivelul de educație terțiară. Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), procentul populației cu vârsta între 25 și 34 de ani cu studii superioare complete este de doar 25%.

Obiectivul UE este ca până în 2030, procentul la nivel european să crească la 45%, față de 41% cât este acum.

Acest procentaj scăzut ne indică faptul că reforma în sistemul de învățământ românesc este esențială și nu ne mai permitem să rămânem în urmă.

Toate problemele unui stat pornesc de la educație, iar lipsa de performanță duce la stagnare și chiar involuție. Nu ne putem aștepta ca marii investitori să fie atrași de țara noastră, dacă nu avem resursă umană calificată.

Într-un mesaj pe Twitter, președintele SUA, Joe Biden, declara că își dorește să introducă încă 4 ani obligatorii în sistemul public de educație, actualul sistem nemaifiind satisfăcător pentru nevoile secolului 21.

Toate aceste semnale trebuie să ne dezmorțească. În viitor ne vom confrunta cu alte nevoi, iar capacitatea de adaptare și reconversie profesională vor face diferența între un stat prosper și altul care întâmpină mari dificultăți.

Analfabeții funcționali de astăzi vor fi asistații sociali de mâine, iar acest lucru va avea un impact economic uriaș. România nu își permite greșeala de a nu acționa în niciun fel asupra acestei problematici.

Săptămâna aceasta au avut loc întruniri și dezbateri la Cotroceni cu Președintele KWI pe proiectul “România educată”. Parlamentul va avea un rol cheie în acest proces de reformă; colegii mei din Comisiile de educație și-au exprimat deja angajamentul față de acest proiect, iar zilele acestea se află într-o vizită de lucru în Estonia, țara care se află în topul european la capitolul digitalizare și educație și de la care putem împrumuta modelul de succes pe care l-au aplicat.

Modul în care ne-am educat până acum în sistemele de învățământ clasice nu mai este unul de actualitate. Copiii și tinerii își doresc să își descopere talentele și să beneficieze de mijloacele necesare pentru a se dezvolta armonios. Secolul 21 este secolul vitezei, iar asta presupune o capacitate crescută de adaptabilitate la noi condiții. Secolul 21 e despre tehnologie și creativitate, iar noi trebuie să le oferim încredere și suport noilor generații ce vor schimba modul în care trăim astăzi.

 

Cristi BEREA

Senator USR PLUS Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Go to top