fbpx
 
Adevărul gol-goluț: proiectul de 73 milioane de euro de la Aeroport e gata să pice. Nu s-a lansat licitația!

Adevărul gol-goluț: proiectul de 73 milioane de euro de la Aeroport e gata să pice. Nu s-a lansat licitația!


* Termenul de finalizare în decembrie 2023 este nerealist. Nici nu s-a lansat licitația
* Consiliul Județean nu găsește un credit pentru co-finanțarea fondurilor asigurate din surse europene
* Comisia JASPERS a Comisiei Europene are obiecțiuni la proiectul depus de Aeroport și încă n-a dat un raport final
* În 7 luni, începând de astăzi, trebuie să avem un executant desemnat, iar pentru aceasta n-ar trebui să fie contestații la licitație
* În paralel, Primăria n-a mișcat un deget pentru a începe construirea rutei de acces de la Aeroport în Aurel Vlaicu
* Noul terminal ar trebui să aibă 30.000 mp și să fie operațional pentru 3,3 milioane de călători/an

Proiectul noului terminal de la Aeroportul Iași, care ar urma să ducă capacitatea de pasageri la peste 3,3 milioane anual, atârnă de un fir de păr. Consultantul european nu a prezentat încă un raport final, la Consiliul Județean există încă incertitudini legate de investiție și preluarea unor cheltuieli, Primăria Iași nu a mișcat până acum niciun act pentru realizarea noii rute către Aeroport, cea care este prinsă în proiect, prin Tătărași.

Pierzi 2023, pierzi definitiv finanțarea europeană
Conducerea Aeroportului speră să depună documentația pentru licitație pe SICAP pnă la finalul lunii septembrie, adică peste 48 de ore, dar cel mai probabil targetul nu este realist și va fi depășit.
Dacă în următoarele 7 luni licitația nu este deja adjudecată, cu contestațiile soluționate, și nu se bagă primul hârleț acolo, proiectul este compromis. Termenul de finalizare a investiției – 31 decembrie 2023 – este imperativ și este ultimul tren al dezvoltării pe fonduri europene. În viitor nu vor mai fi finanțate astfel de proiecte, iar regia nu dispune de fonduri pentru extindere, deci rămâne cu ce există acum: un terminal cu grad de confort oficial de categoria E, în condițiile în care aeroporturile „plăcute” au de la A la D..
„Am fost mereu în criză de timp, așa este și acum”, spune directorul Romeo Vatră.

Noul director al Aeroportului, Romeo Vatră, speră să o scoată la capăt, dar e ca și cum ai intra în magazin în ultimul minut înainte de închidere și ai vrea să umpli coșul

 

Parter – sosiri, etaj - plecări

„Nu doar acum este criză de timp, așa a fost mereu și încercăm să găsim soluții pentru accesarea fondurilor europene necesare Terminalului 4”, spune Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași. În noul terminal stă cheia creșterii traficului de pasageri la 3,3 milioane anual, conform previziunilor consultanților.
Pentru acest target, există un masterplan de dezvoltare, iar cel mai important punct este realizarea unui nou terminal de călători, pe fonduri europene, cu o amprentă la sol de 10.000 mp și 3 niveluri: în total, 30.000 mp. Subsolul clădirii ce este proiectată pe zona dintre actualul T3 și hangarul Aerostar ar fi pentru manipularea bagajelor, parterul pentru sosiri și check-in, iar etajul pentru plecări (control de securitate și porți).

 

Acum, Aeroportul este de categorie E

„În 2026, conform previziunilor actuale, T3, cel mai mare terminal actual, este depășit complet. Iașul este aeroport regional, nu se pot purta negocieri cu companiile aeriene pentru decalarea unor curse, astfel că este spre maximul capacității sale de operare. Terminalul proiectat are o capacitate de 950 de pasageri/oră, la 7 porți, atingând 3,3 milioane de pasageri la maxim, undeva în anul 2045. Ce facem acum este cu bătaie lungă”, spune Romeo Vatră.
Încă un detaliu: Aeroportul Iași are un LOS (Level Of Service – gradul de satisfacție al pasagerilor) de categoria E. Aeroporturile prietenoase unde călătorii se simt bine au de la A (cel mai bine) la maxim D.

Este ultimul tren pentru dezvoltarea Aeroportului din bani europeni. Din 2022 nu se mai finanțează aceste investiții. Vom rămâne încă mulți ani cu Terminalul 3

 

Pericolele care pot compromite proiectul

Directorul aeroportului spune că, oricum, pe toată durata implementării, proiectul noului terminal este pândit de pericole. Inclusiv de faptul că, la această oră, nu există un contract ferm cu o bancă pentru cofinanțare și componentele neeligibile din proiect, care se ridică la 20 de milioane de euro din totalul de 73 de milioane cât este finanțarea totală.
„Avem tratative cu băncile pentru cei 20 de milioane de euro, dar nu este suficient. Avem nevoie de garanții de la Consiliul Județean (CJ), suntem în discuții pentru asta. Chiar dacă CJ nu acceptă să garanteze, găsim soluție local. Am negociat la bancă credit pe 15 ani, în loc de 10, și astfel a mai scăzut valoarea ratei lunare. Cu toate acestea, suntem fragili în a suporta creditul, la traficul actual: rata ar fi undeva la aproape 200.000 de euro/lună cu tot cu dobânzi, de aceea discutăm la CJ să preia o parte din cheltuielile neeconomice ale Aeroportului - paza, pompierii, securitatea – ceea ce noi plătim în prezent. În acest fel, am acoperi jumătate din rata lunară, am suporta totul mult mai ușor”, spune Romeo Vatră.
Un alt pericol real este faptul că instituțiile care trebuie să asigure ture pentru securitate nu au suficienți oameni. Există deja discuții cu SRI, Poliția de Frontiera și Vamă, pentru a începe procedurile de acoperire cu personal a turelor.
Problema personalului de securitate există și în prezent, când ghișeele deschise sunt insuficiente la orele cu trafic maxim de călători.

 

Cum arată graficul de timp

Directorul tehnic al Aeroportului Iași, Cosmin Pricop, spune că pentru finalizarea proiectului T4 până pe 31 decembrie 2023 s-a realizat un grafic de timp care mai lasă un spațiu de manevră de doar 7 luni până la finalizarea licitației și desemnarea unui câștigător, ceea ce înseamnă și depășirea termenului de contestații. „Termenul este, realmente, foarte strâns. Ca să te încadrezi în execuție, ai nevoie ca maxim în luna mai să ai câștigătorul. Timpul este foarte scurt”, spune Alexandru Anghel, președintele Consiliului de Administrație.
În proiect au fost stabilite 5 luni pentru proiectare și 15 luni pentru execuție. Scăzând 20 de luni din 31 decembrie 2023, rezultă că la începutul lunii mai licitația trebuie să aibă câștigător: până la finalul lunii aprilie sunt doar 7 luni.

Președintele CA al Aeroportului, Alexandru Anghel, recunoaște: „Timpul este foarte scurt”

 

În afară de indicatori, nu e nimic rezolvat

„Am calculat 20 de luni proiectare și execuție, dar execuția poate fi scoasă mai devreme de atât. Noi am prevăzut 15 luni, dar se poate finaliza în 12”, explică Pricop.
Dar o scurtă recapitulare: acum nu există decât un dosar gata să fie înaintat la SICAP, portalul achizițiilor publice. Nu există contract cu o bancă pentru cofinanțarea de 20 de milioane de euro, nu există contract de finanțare semnat cu Comisia Europeană, parcarea de 450 de locuri intră pe proiect, dar este cheltuială neeligibilă, iar cele două rute de acces propuse – prin Aroneanu și prin Tătărași – sunt în sarcina altor două instituții care nu au făcut nimic până acum: Primăria și Consiliul Județean.

 

Obiecțiunile Jaspers sunt ținute la secret

Peste toate problemele tronează cea mai importantă: nu există decât rapoarte intermediare de la Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), consultanța Comisiei Europene, fără un raport final care să reprezinte temelia accesării fondurilor europene.
„Jaspers dă note de îndrumare, nu verdicte. Evident, trebuie să ții cont de îndrumările lor, dar este o discuție tehnică, între specialiști. Sunt consilieri care au cerut să facem publice aceste rapoarte, dar solicitând un punct de vedere ni s-a spus să nu facem asta, în lipsa unei note finale”, spune Romeo Vatră.

Aeroportul ieșean își extinde numărul de zboruri, dar capacitatea operațională este rămasă în urmă


Romeo Vatră: „Începem și fără finanțare europeană”

Directorul Aeroportului susține însă că, legal, există posibilitatea realizării licitației publice fără ca cererea de finanțare să fie aprobată. „Pot face licitație, obținem credit de la bancă, facem toate demersurille, apoi semnăm și contractul de finanțare, ni se permite, pentru a nu mai pierde timp”, mai susține Vatră.
Un alt membru al CA al Aeroportului ne-a confirmat că nu există un raport final al consultanților Comisiei Europene, ci doar rapoarte intermediare, care reglează diferite detalii. „Dacă nu avem încă un raport final, înseamnă că sunt lucruri de corectat, ceea ce pune proiectul în pericol”, a comentat acesta.

 

Article image
* Aplicația e o bază de date existentă de mult pe piața de contabilitate * Prețul, cu tot cu server, este de 80.000 de lei și este de 4 ori mai mare decât cifra de afaceri a firmei, care practic nu exista * Bogdan Agache era până de curând asociat cu soția lui Marius Dangă, vicepreședintele CJ * Dangă a refuzat să vorbească despre subiect cu REPORTER Firma unui membru al Biroului Municipal PNL Iași a luat două contracte de...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 03 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30