fbpx
 
Curtea de Apel a anulat PUZ-ul Violetei Găburici (PMP). REPORTER a avut dreptate: consilierii lui Chirica își votau între ei tunuri ilegale

Curtea de Apel a anulat PUZ-ul Violetei Găburici (PMP). REPORTER a avut dreptate: consilierii lui Chirica își votau între ei tunuri ilegale


Judecătorii de la Curtea de Apel au respins definitiv Planul Urbanistic Zonal din stradela Uzinei, care a fost votat în unanimitate de consilierii locali în 2020. PUZ-ul, făcut în zona centrală protejată a Iașului, pe un teren care a fost reglementat în trecut, aparținea firmei Concept  MSG Trade, firmă aflată în insolvență aparținând Violetei Găburici. Hotărârea de CL puternic contestată anul trecut a fost atacată în instanță de Prefectura Iași, dar și de un locuitor al zonei. În primă instanță, la Tribunalul Iași, judecătorii nu văzuseră nicio ilegalitate.

Anulat la recurs

Judecătorii Curții de Apel au anulat HCL 162/30.04.2020 prin care era aprobat un hotel al firmei Concept  MSG Trade pe stradela Uzinei, în spatele Mitropoliei. Firma aparținând fostei consiliere locale PMP Violeta Găburici cerea acolo CUT 3 pe un teren de 1.570 mp, clădirea urmând să aibă aproape 20 de m înălțime. Prefectura a cerut anularea PUZ-ului după articolele din REPORTER DE IAȘI care semnalizau nereguli grave. În primă instanță, la Tribunal, Prefectura a pierdut procesul. Pe 29 septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel au întors totul la 180 de grade, anulând HCL din 2020.

Violeta Găburici mai voia un hotel într-o curte în care mai construise un bloc. Practic, a suprapus indicatorii de la două PUZ-uri pe același teren


„Admite recursul formulat de recurentul Prefectul Judeţului Iaşi împotriva sentinţei nr. 204/CA/16.03.2021 a Tribunalului Iaşi, pe care o casează în tot. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Iaşi în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Iaşi şi S.C. CONCEPT MSG TRADE S.R.L. prin Consiliul de insolvenţă I.P.U.R.L.. Anulează Hotărârea nr. 162/30.04.2020 a Consiliului Local al Municipiului Iaşi. Definitivă”, se arată în încheireea de ședință. Hotărârea CL din 2020 se referă la aprobarea PUZ-ului cerut de Violeta Găburici. PUZ-ul practic a fost anulat.
Trebuie precizat că, în același timp cu demersurile Prefecturii, documentația a fost atacată, separat, de un vecin al proiectului, Eugen Solomon. Acesta a pierdut în ambele instanțe.

Cele două proiecte, dintr-o imagine Google Earth. Primarul Mihai Chirica și majoritatea PSD din mandatul trecut au avizat o anomalie adiministrativă

 

Dublă reglementare

Prima abatere sesizată în cazul hotelului cerut de Găburici a fost faptul că, în 2014, Violeta Găburici  a obținut un PUZ pe un teren de 2.170 mp din zona străzii Sf. Andrei pe care a ridicat un bloc. În 2020, când era consilier local, a revenit cu un nou PUZ, în aceeași zonă, pe același teren, dar a scos blocul din schemă. Au rămas 1.570 mp pentru noul PUZ, tratând proiectul ca și cum ar fi o suprafață cu totul nouă, nereglementată anterior. Blocul vechi a rămas fără parcări și spații verzi, care s-au mutat, din pix, la noul proiect.
În al doilea rând, Găburici nu a obținut avizul unic al Urbanismului CJ, obligatoriu prin lege pentru zona protejată istorică a orașului. Eludarea acestui aviz înseamnă, în mod direct, permisiunea pentru un CUT mai mare. Cu tot cu sporul de 20% permis de lege, CUT-ul ar fi fost de maxim 0,96 pe zonă protejată, față de 3 cât a obținut prin votul colegilor din CL. CUT 0,96 îi permitea să construiască, în total, aproape 1.500 mp, în vreme ce CUT 3 îi dădea dreptul să aibă un total construit de 4.710 mp. Diferența de profit între cele două suprafețe este uriașă, fiind calculată la cel puțin două milioane de euro în cazul vânzării.

Al treilea punct atacat s-a referit la informarea publică asupra acestui proiect, Prefectura sesizând în primă instanță că procesul nu s-a desfășurat conform legii. Toate cele trei puncte au fost respinse la Tribunal.

„Verificarea actelor administrative ale administrației publice locale este una dintre atributiile cele mai importante ale prefectului, iar acest rol este exercitat corect și legal de instituția pe care o conduc și așa va fi și în continuare. Chiar dacă in sistemul nostru precedentul judiciar nu reprezintă un izvor de drept, juriștii au în vedere, atunci când pregătesc un dosar, spețele în care instanțele ne-au dat dreptate și folosesc astfel de cazuri în argumentare. De asta, hotărârea la care faceți referire este importantă pentru noi, reprezentând totodată și o recunoaștere a muncii depuse."
Marian Grigoraș, prefectul Iașului

 

Article image
Stupefiant: experții Primăriei au decretat că la Violeta Găburici nu este Centru Protejat, cu restricții mari la construcții, iar la vecinul de peste gard este Centru Protejat, deci regimul urbanistic este mult mai strict. Falsurile din această afacere de 3 milioane de euro reprezintă cel mai mare scandal din Primărie din acest an. Consiliera locală PMP a obținut acordul construirii a 2.800 mp în plus față de cât îi permite...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 21 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: