fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
USR Iași: „La Holboca, primarul pregătește vânzarea a zeci de hectare din terenul comunei” (P)

USR Iași: „La Holboca, primarul pregătește vânzarea a zeci de hectare din terenul comunei” (P)


Cine spune că în România nu mai este nimic de furat, se înșală.  La Holboca, de exemplu, ar mai fi de furat niște pământ. Iar primarul se face că nu știe nimic despre subiect.

Retrocedarea terenurilor nu este transparentă

„În urmă cu ceva timp, am solicitat Primăriei să spună public ce terenuri sunt în patrimoniul comunei și care este situația cererilor de retrocedare”, spune consilierul local din Holboca, Adrian Gociu (USR).
Așa cum s-a întâmplat peste tot în țară, și în Holboca regimul comunist a deposedat numeroase familii de terenurile pe care le-au deținut. Urmașii acestor familii și-au cerut drepturile consfințite prin lege. Numai că, din diverse motive, la Holboca procesul retrocedărilor a mers destul de greu.
„La solicitarea cetățenilor, am cerut primarului să comunice în scris care este situația reală a terenurilor din comună. Concret, am solicitat răspuns cu privire la suprafața de teren public și, respectiv, privat din Holboca, atât intravilan cât și extravilan, precum și numărul de cereri de retrocedare aflate în lucru la nivelul comunei, cu precizarea etapei în care se află aceste cereri. Sunt informații care ar fi trebuit să fie publice și să se afle la dispoziția oricărui este interesat. Numai că în Holboca, acest lucru nu se întâmplă”, mai afirmă consilierul Adrian Gociu (foto).

 

„Am cerut sistarea concesionărilor”

Răspunsul a venit în bătaie de joc. Primarul Neculai Pamfil a transmis un inventar din 1999, din care oricum nu reiese absolut nimic din ceea ce am solicitat.

„Prin urmare, am depus un proiect pentru sistarea concesionărilor de teren până la soluționarea cererilor de restituire a suprafețelor confiscate în momentul colectivizării. Intenția a fost aceea de a proteja patrimoniul comunei de orice tentativă de înstrăinare.

Nu numai că acest proiect nu a fost pus pe ordinea de zi, dar primarul a venit cu un alt proiect pentru scoaterea la licitație în vederea concesionării a unui teren de 30 de hectare. Adică nu ne-a spus care este situația la zi a terenurilor și a cererilor de retrocedare, dar a pregătit concesionarea unei hălci imense din patrimoniul comunei”, susține consilierul USR Adrian Gociu.

 

Drepturile celor deposedați sunt încălcate

Este evident că avem de-a face cu o manieră abuzivă de gestionare a mandatului de primar. În loc de transparență și responsabilitate, primarul Neculai Pamfil dă dovadă de dispreț la adresa cetățenilor și încearcă să gestioneze patrimoniul comunei ca și cum ar fi averea lui personală. „Este un pericol pe care vreau să-l semnalez publicului și instituțiilor abilitate”, afirmă consilierul USR.

„Așadar, cer oficial primarului Neculai Pamfil să revină la respectarea legii și să nu înstrăineze abuziv patrimoniul comunei. Concesionările făcute peste noapte și votate la foc automat nu înseamnă dezvoltare, ci înseamnă sărăcirea comunei. Iar în cazul comunei Holboca înseamnă în plus și încălcarea unor drepturi care le revin urmașilor celor deposedați de proprietăți de regimul comunist.

Holboca nu este moșia dumneavoastră, domnule primar Neculai Pamfil!”, încheie consilierul local Adrian Gociu.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac