fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Senator USR PLUS Cristi Berea: Apel disperat din partea cercetătorilor A.S.A.S.

Senator USR PLUS Cristi Berea: Apel disperat din partea cercetătorilor A.S.A.S.


Cercetătorii din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești fac un apel disperat către Parlamentul României cu privire la desfășurarea alegerilor pentru Adunarea Generală a instituției.

În perioada 3-16 decembrie are loc votul prin corespondență, la care conform spuselor contestatarilor, actualul președinte A.S.A.S, ce își dorește reînnoirea mandatului, ar avea acces, încălcând principiul votului secret. De asemenea, membrii instituției vor vota în necunoștință de cauză, nefiindu-le prezentat un raport de activitate pentru perioada mandatului 2018-2021, iar programul de management pentru mandatul 2022-2025 fiind unul succint, prezentat în 6 pagini și cuprinzând o enumerare de obiective generale.

Managementul deficitar actual din cadrul instituției este unul ce poate fi foarte ușor de observat. Instituția s-a îndatorat peste măsură, a falimentat sau desființat o serie de institute de cercetare, nu a reușit să atragă cercetători de valoare organizând concursuri mascate în care au fost promovați apropiați ai conducerii, iar lipsa de viziune a făcut ca activitatea de cercetare din cadrul instituției să fie una necompetitivă. Un semnal de alarmă îl reprezintă producțiile agricole care sunt de 4-5 ori mai mici decât cele obținute de un agricultor obișnuit, ceea ce denotă faptul că ne aflăm și într-o situație de infracționalitate ce necesită un audit amănunțit.

A.S.A.S este o instituție vitală pentru sectorul agricol din România, având în subordine 70 unități de cercetare-dezvoltare de stat și private, de ea depinzând siguranța alimentară a populației, administrarea unui patrimoniu valoros, dar și parcursul profesional al cercetătorilor din acest domeniu.

Toate grupurile parlamentare au primit vinerea trecută o scrisoare din partea unor membri îngrijorați de situația în care se află astăzi academia, o situație precară, datorată proastei administrări a resurselor de care aceasta dispune. Următorii 4 ani nu par să aducă vești prea optimiste, deoarece concursul pentru șefia A.S.A.S. pare unul controlat de vechea conducere.

Având în vedere faptul că funcționarea A.S.A.S se află în directa coordonare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în colaborare cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, am hotărât să depun o interpelare către Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, prin care să se facă verificări și să se ia măsuri în ceea ce privește chestiunile aduse în atenția Parlamentului de către membri.

Pe această cale am solicitat:

  1. Trimiterea corpului de control al Guvernului pentru a verifica veridicitatea informațiilor transmise de către membrii A.S.A.S. în legătură cu desfășurarea alegerilor.
  2. Anularea alegerilor și reluarea procesului de candidaturi și vot în cazul în care se identifică o desfășurare a alegerilor contrară regulamentelor în vigoare.
  3. Luarea unor măsuri în cazul neregulilor identificate de Curtea de Conturi în rapoartele de control efectuate până la acest moment în cadrul A.S.A.S. și efectuarea unui audit cu privire la raportările producțiilor agricole.
  4. Impunerea unor criterii de performanță managerială și transparentizarea totală a activității instituției.

Nu putem asista impasibili în fața unor astfel de situații în care viitorul cercetării în România este pus sub auspiciul neîncrederii și a proastei administrări. Sper ca domnul Nicolae Ciucă să înțeleagă necesitatea dispunerii unor măsuri menite să readucă stabilitatea, previzibilitatea și transparența de care are nevoie A.S.A.S în acest moment.

 

Cristi BEREA

Senator USR PLUS


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac