fbpx
 
Execuție cu sânge rece: Alina Belu o concediază pe cea care a concurat-o la concursul de manager

Execuție cu sânge rece: Alina Belu o concediază pe cea care a concurat-o la concursul de manager


* Directoarea Spitalului „Sf. Maria” a răstălmăcit și decizia Consiliului Administrație, care s-a opus concedierii medicului Smaranda Diaconescu
* Aceasta renunțase la funcția didactică de la UMF tocmai pentru a lucra cu normă întreagă la spital
* Managerul invocă ordine ale Ministerului Sănătății dar uită de Codul Muncii
* Concedierea pare o răfuială personală, în ochii corpului medical, după ce Smaranda Diaconescu a concurat-o pe Alina Belu la funcția de manager. Între cele două a fost o diferență de doar două zecimi
* Alina Belu manifestă reflexe comuniste, afirmând că REPORTER DE IAȘI „instigă la săvârșirea de infracțiuni” și că ne va da pe mâinile „organelor de drept”. Deci libertatea presei e de fapt subminarea ordinii de drept

Scandal imens în lumea medicală ieșeană. În iunie 2021, medicul Smaranda Diaconescu a ratat „la mustață” să devină, prin concurs, manager al Spitalului de Copii. Contracandidata a învins-o la o diferență de doar 0,2 puncte.

În decembrie, în Ajunul Crăciunului, Diaconescu a fost concediată tocmai de rivala sa la șefia spitalului. Formularea oficială: „Încetarea de drept a contractului individual de muncă”.

Spitalul de Copii „Sf. Maria” este politizat ca întreg sistemul medical

Motivul concedierii: demisia de la UMF

Pe 23 decembrie 2021, Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași, a înștiințat-o pe Smaranda Diaconescu, șefa secției Gastroenterologie, că de a doua zi, 24 decembrie, îi încetează „de drept” contractul de muncă.

Documentul, întins pe 7 pagini, a detaliat motivele pentru care, în accepțiunea managerului Belu, a încetat contractul individual de muncă al Smarandei Diaconescu.

Pe scurt, deoarece Diaconescu a demisionat în octombrie din postura de cadru didactic al UMF și-ar fi pierdut, concomitent, și calitatea de angajat cu jumătate de normă de la spital.
Cum a explicat Belu:
- Smaranda Diaconescu și-a început activitatea la Spitalul de Copii în 2003. În calitate de asistent universitar la UMF, Diaconescu a solicitat și i s-a aprobat integrarea cu jumătate de normă la spital
- în 2005, s-a modificat legislația, iar contractul de integrare s-a transformat în contract individual de muncă, fiind păstrat privilegiul cu jumătate de normă, aceasta fiind tot a Smarandei Diaconescu în calitate de cadru didactic UMF

Condițiile pentru a fi angajată cu normă întreagă
Ulterior, a apărut posibilitatea: „Personalul didactic medico-farmaceutic care a beneficiat de încadrare prin cumul de funcții cu jumătate de normă o perioadă mai mare de 5 ani în unități sanitare publice poate continua activitatea cu normă întreagă în unitatea sanitară respectivă, la cerere”, a citat Belu dintr-un act normativ din 2015.

Concret, având mai mult de 5 ani, Diaconescu putea cere normă întreagă la Spitalul de Copii. Ceea ce a și făcut în octombrie 2021. Însă managerul Belu a susținut că pentru continuarea activității cu normă întreagă, Diaconescu ar fi trebuit să îndeplinească, cumulativ, alte două condiții:
1. „Cererea va fi însoțită de avizul instituției de învățământ superior”
2. „Renunțarea la calitatea de cadru didactic, în cazul aprobării solicitării de trecere în rețeaua sanitară”.

Nesincronizare între UMF și spital
Or Smaranda Diaconescu a demisionat de la UMF pe 1 octombrie. „Cererea depusă de dr. Diaconescu Smaranda nu are nici avizul instituției de învățământ superior medical și niciun act certificând renunțarea la calitatea de cadru didactic, în cazul aprobării solicitării de trecere în rețeaua sanitară. (...) Din momentul pierderii calității de cadru didactic, dumneaei a pierdut implicit și vocația de a solicita încadrarea cu normă întreagă (...)”, a mai menționat Alina Belu în decizie.

Adică, ar fi trebuit să renunțe la UMF abia după ce spitalul i-ar fi acceptat solicitarea pentru întregirea de normă.

Alina Belu a fost propusă de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, ulterior câștigând concursul

Cronologia execuției: Consiliul de Administrația s-a opus

Anterior, pentru a se ajunge la acest pas extrem, al încetării contractului Smarandei Diaconescu, a fost creat „un adevărat borș în acte”, așa după cum a susținut o sursă din interiorul unității medicale. Omul din sistem, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a refăcut cronologia din această speță:
- în octombrie 2021, Comitetul Director al spitalului, format din manager, șefi medicali și administrativi, a aprobat cererea Smarandei Diaconescu de integrare cu normă întreagă
- după câteva zile, tot în luna octombrie, același Comitet Director și-a anulat decizia inițială respingând cererea dr. Diaconescu, motivul fiind lipsa fondurilor
- pe 25 noiembrie, a avut loc ședința Consiliului de Administrație al spitalului în care s-a discutat cererea de angajare cu normă întreagă a Smarandei Diaconescu. S-a ridicat, din nou, aceeași problemă a lipsei de buget pentru normă întreagă.
„Consiliul a dispus efectuarea demersurilor necesare în vederea bugetării (1/2 normă) postului dr. Diaconescu Smaranda în vederea aprobării reîntregirii normei”, se arată într-un document semnat de Lucian Nedelciuc, președintele CA de la Spitalul de Copii. Practic, CA a cerut angajarea Smarandei Diaconescu cu normă întreagă
- pe 20 decembrie, la o altă ședință CA, membrii au fost informați că în urma unor corespondențe cu UMF și Consiliul Județean, spitalul și, implicit, Consiliul de Administrație s-ar afla într-o situație de ilegalitate deoarece Smarandei Diaconescu i-ar fi încetat de drept contractul, aceasta nemaifiind cadru didactic la universitate
- pe 23 decembrie, a fost emisă decizia de încetare a contractului individual de muncă al Smarandei Diaconescu începând chiar de a doua zi.

Tot pe 23, conducerea spitalului i-a comunicat această măsură. În înștiințare, managerul Alina Belu a introdus următorul paragraf, în susținerea deciziei sale: „(...) Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 39 din data de 20.12.2021 prin care nu se avizează favorabil solicitarea doamnei dr. Diaconescu Smaranda de încadrare cu normă întreagă în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» din Iași”.

Directoarea Belu a mințit, invocând decizia CA
Așadar, Belu a lăsat de înțeles că încetarea relațiilor contractuale cu Smaranda Diaconescu s-ar fi făcut inclusiv cu girul CA, „ca urmare a neavizării favorabile” de către membrii acestuia.

Or acest for, sub semnătura președintelui Lucian Nedelciuc, a afirmat fix contrariul. Că pe 25 noiembrie a dispus identificarea resurselor financiare pentru întregirea normei dr. Diaconescu. Iar pe 20 decembrie, Consiliul de Administrație „a considerat că desfacerea contractului individual de muncă al Dnei. Dr. Diaconescu Smaranda nu este oportună”.

Deci, Belu a răstălmăcit deciziile CA.

Directoarea expune logica pașilor legali
Contactată telefonic, dr. Smaranda Diaconescu a refuzat să-și prezinte poziția. „Nu vreau să comentez nimic”.

Alina Belu, managerul spitalului, a răspuns întrebărilor REPORTER DE IAȘI susținând, în mare parte, aceleași lucruri ca în motivarea încetării contractului de muncă. „Doamna dr. Diaconescu activa ca medic în spital cu jumătate de normă prin integrare fără concurs din partea UMF Iași. Postul doamnei dr. Diaconescu în spital exista prin integrare din partea UMF Iași cu condiția implicită să fie cadru didactic în UMF Iași. Demisia din UMF Iași a condus la pierderea acestui privilegiu”, a spus Belu.
Despre momentul renunțării la calitatea de cadru didactic a unui medic care cere integrarea cu normă întreagă, managerul a citat un paragraf de lege. A spus Belu: „Prin faptul că legiuitorul a solicitat expres «renunțarea la calitatea de cadru didactic, în cazul aprobării solicitării de trecere în rețeaua sanitară», rezultă implicit că este obligatorie calitatea de cadru didactic în momentul depunerii cererii”.

Alina Belu a uitat de Legea personalului din fonduri publice
Surse medicale și juridice au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că încetarea contractului de muncă reprezintă o forțare a legii și o exacerbare a conflictului personal Belu-Diaconescu.

În plus, Belu și juristul spitalului au invocat un Ordin din 2015 prin care, pentru integrarea cu normă întreagă, Diaconescu ar fi trebuit să aibă un aviz al UMF, dar și intenția de renunțare la calitatea de cadru didactic după angajarea full time la spital.

O altă opinie, a altui jurist consultat de REPORTER DE IAȘI, este că în cazul Diaconescu aplicabilă ar fi Legea 153 din 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede: „La încetarea raporturilor de muncă cu unitățile de învățământ, cadrele didactice care au fost integrate o perioadă mai mare de 5 ani își pot continua activitatea, cu normă întreagă, în unitățile sanitare în care au fost integrate, în baza contractului individual de muncă pe perioadă nedeterminată”. Fără alte condiționări.
Alte argumente ale sursei din sistem: „Lipsa bugetului poate fi o explicație de moment. Dar, până la găsirea resurselor financiare pentru întregire, Diaconescu putea rămâne cu jumătate de normă. Mai ales că vorbim despre un medic cu 18 ani vechime, a cărui activitatea profesională a fost apreciată”.

Belu și Diaconescu au concurat la funcția de manager al spitalului, departajarea făcându-se la doar două zecimi de punct. Acum, una o concediază pe cealaltă

Belu: „Nu s-a desfăcut contractul, a încetat de drept”

În altă ordine de idei, deciziile Consiliului de Administrație au fost ignorate de managerul Belu. Atât cea în care s-a cerut identificarea de resurse financiare pentru întregirea normei cât și cea în care CA a afirmat că disponibilizarea dr. Diaconescu este inoportună.

Managerul Belu a interpretat semantic: „Nu s-a desfăcut contractul individual de muncă. Spitalul a constatat (...) încetarea de drept a acestuia ca urmare a demisiei doamnei dr. Diaconescu de la UMF Iași (...). Din momentul demisiei din UMF, doamna dr. Diaconescu poate să fie medic în spital numai prin concurs pe post, ca orice medic care nu este cadru UMF”.

 

Alina Belu amenință REPORTER DE IAȘI cu pușcăria

În finalul răspunsului în scris remis publicației REPORTER DE IAȘI, managerul a arătat niște reflexe comuniste, afirmând amenințător că publicarea unui articol reprezintă „instigare la săvârșirea de infracțiuni și ne vom adresa organelor competente de drept”.
Interpretarea este specific regimurilor totalitare: libertatea presei de a pune la îndoială deciziile autorității înseamnă tulburarea ordinii de drept și reprezintă o infracțiune. Altfel spus, ca și Ceaușescu, Alina Belu crede că un demers critic la adresa sa – deși nu aceasta este intenția REPORTER DE IAȘI – este de fapt un atac împotriva statului și trebuie să fim anchetați. Alina Belu reprezintă statul, ordinea de drept și orice subminare a autorității sale este infracțiune.

Alina Belu a semnat personal mesajul remis REPORTER DE IAȘI, afirmând, printre altele: „publicație care face presiuni asupra noastră cu scopul de a-și crește notorietatea cu știri mincinoase”. Limbajul este de asesor popular din anii ’50, nu de manager de spital într-un oraș universitar

În Coreea de Nord, orice referință negativă la adresa liderului suprem se pedepește cu moartea pentru că se consideră că este sabotaj împotriva statului și a ordinii sociale, nu o exercitare a libertății de expresie.

O altă interpretare dusă la extrem
Încetarea „de drept” a contractului Smarandei Diaconescu s-a făcut în baza art. 56, lit. g din Codul Muncii. „Șubredă este și invocarea de către Belu și jurist a unui articol din Codul Muncii potrivit căruia «contractul individual de muncă existent încetează de drept: (...) de la data retragerii de către autoritățile sau organismele competente a avizelor, autorizațiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei». E o interpretare dusă la extrem, ca și cum acestui medic i-ar fi fost retras dreptul de practică. Or nu este cazul”, a explicat expertul.

Soarta medicului era în mâinile Consiliului de Administrație
Un alt specialist din sistemul medical ieșean a afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că rezolvarea situației dr. Smaranda Diaconescu este, în final, atributul Consiliului de Administrație al Spitalului de Copii.

„Interpretarea mea este că prin pierderea calității de cadru didactic, Consiliul de Administrație al unității medicale hotărăște dacă-l menține cu jumătate de normă, printr-un act adițional, dacă îl păstrează cu normă întreagă sau dacă îl concediază. Piederea statutului de cadru didactic nu cred că poate echivala cu disponibilizarea automată de la spital”, a precizat sursa.
Membri ai Consiliului de Administrației au afirmat că în această săptămână va avea loc o nouă ședință în care va fi discutată speța Smarandei Diaconescu.

Alt caz la Cluj: a primat Codul Muncii, medicul a câștigat
Un caz similar s-a petrecut în 2017 la Spitalul de Copii din Cluj Napoca. Medicul pediatru Simona Tătar a fost concediată în luna ianuarie a respectivului an pe motiv că și-a dat demisia de la UMF Cluj.

În acea speță, Tătar nu a cerut desfășurarea activității cu întregirea normei, ci continuarea cu jumătate de normă. Cosmin Bodescu, avocatul medicului, citat de www.clujust.ro: „Pentru a face posibilă integrarea clinică, calitatea de cadru didactic trebuie să existe la data încheierii CIM (contractului individual de muncă – n.r.) cu integrare clinică. Odată încheiat însă un contract de muncă pe durata nedeterminată, cu clauze generale și nespecifice, nu se poate susține cu temei ca obligatoriu ca această calitate de cadru didactic să subziste pe întreaga durată a contractului, efectele contractului și inclusiv încetarea acestuia intrând sub incidența prevederilor Codului Muncii”.
În luna aprilie 2017, medicul clujean a învins în instanță, Tribunalul Cluj dispunând reintegrarea pe post. Spitalul a renunțat la apel.

 

Article image
* Șoferul microbuzului școlar, un muncitor și bibliotecara comunei au fost concediați ilegal, au stabilit judecătorii, și au fost reangajați Trei dintre cei opt angajați de la Primăria Golăiești dați afară la începutul anului de primarul PNL Costel Manoliu și-au recâștigat posturile în instanță. Deși pot fi atacate cu recurs, deciziile sunt executorii și presupun reangajarea pe posturi și plata salariilor pentru perioada î...
Autor cristi tanasa Anchete 21 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30