fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Lentoare suspectă a justiției în dosarele lui Chirica și Adomniței Lentoare suspectă a justiției în dosarele lui Chirica și Adomniței

Condamnarea lui Adomniței nu are motivarea scrisă de 1 an și 2 luni! Dosarele VIP-urilor trenează cu anii în instanțe


* Specialiștii din sistem spun că n-au mai auzit de o întârziere de 14 luni la redactarea unei motivări într-un dosar penal
* Și Cristian Adomniței, dar mai ales Mihai Chirica pot spera la prescrierea faptelor până vor primi sentințe definitive în Dosarele Albumul respectiv Skoda

Cristian Adomniței, fost președinte al Consiliului Județean: judecătoarea Georgeta Gafta nu a redactat de aproape 1 an și 2 luni motivarea deciziei din primă instanță prin care l-a condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare, cu executare, în Dosarul Albumul.

Mihai Chirica, primar al municipiului Iași: judecătoarele Georgiana Livia Ștefan și Elena Daniela Ghercă au amânat de nouă ori, până acum, pronunțarea în Dosarul Skoda în care acesta este judecat, în camera preliminară, pentru abuz în serviciu.

În primul caz, Tribunalul Iași a transmis că nu știe motivul întârzierii redactării sentinței, iar în a doua situație, pur și simplu nu a răspuns la întrebarea legată de șirul amânărilor de pronunțare.

Cu salarii cuprinse între 12.000 și 17.000 de lei pe lună, protejați de scutul independenței justiției, cei trei judecători de Tribunalul Iași sunt pe punctul de a încălca unul dintre principiile statului de drept: a se face dreptate cu celeritate.

Prescriere în 2025

Pe 27 noiembrie 2020, fostul președinte al Consiliului Județean (CJ), Cristian Adomniței, a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 2 luni de închisoare, cu executare, în așa-numitul Dosar Albumul în care a fost trimis în judecată în iulie 2015.

El a fost acuzat de DNA de favorizarea făptuitorului și fals intelectual într-un caz care se referea la o achiziție publică a instituției pe care o conducea. În dosar au fost judecate și condamnate și alte persoane din CJ sau din cadrul firmei cu care a fost încheiat contractul. Inculpații au depus apel de principiu, fără a avea la dispoziție motivarea deciziei.

Deși a trecut aproape 1 an și 2 luni de la pronunțare, nici până în prezent judecătorul Georgeta Gafta nu a redactat decizia, iar în tot acest timp, perioada de prescriere a faptelor a curs. Ce înseamnă prescriere: legea prevede un anumit timp în care făptuitorul poate fi pedepsit, termen calculat începând cu momentul săvârșirii faptelor.

În situația lui Adomniței, ambele infracțiuni au ca pedeapsă maximă 5 ani, ceea ce presupune, în cazul său, ca termenul de prescriere să fie îndeplinit în aprilie 2025, deoarece anchetatorii au stabilit că perioada în care acesta a încălcat legea a fost martie-aprilie 2015: 5 ani pedeapsa maximă, plus alți 5 ani pentru prescriere, în total, 10 ani.

Tribunal: „Nu deținem această informație”

Într-un răspuns pentru REPORTER, Tribunalul Iași a avut o reacție dezarmantă la întrebarea legată de motivul întârzierii: „(...) nu deținem această informație și nu putem face aprecieri subiective asupra acestui aspect”.

Dosarul în care este implicat Adomniței este cu atât mai delicat cu cât soția acestuia este magistrat la Judecătoria Iași, fiind colegă cu cea care a decis condamnarea. Cel puțin în primă fază, orice suspiciune în acest sens nu și-a găsit fundament, pedeapsa cu executare pentru fostul președinte al Consiliului Județean reprezentând, mai degrabă, o surpriză.

Cu toate acestea, nu există o explicație rezonabilă pentru cele 14 luni fără motivarea deciziei și apropierea termenului de prescriere.

Judecător Georgeta Gafta (Sursa: luju.ro)

Georgeta Gafta este unul dintre cei mai vechi judecători specializați în penal de la Tribunalul Iași. Ea a fost, la un moment dat, președinte al Judecătoriei Iași și președinte al Secției Penale de la Tribunal. Cea mai recentă declarație de avere indică faptul că, în 2020, a avut un venit lunar de aproape 17.000 de lei.

Motivul „temeinic”, la secret

O altă decalare a redactării unei decizii de la Tribunal are loc în Dosarul Skoda, o anchetă trimisă pe masa judecătorilor, în ianuarie 2021, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Acest dosar, în care este vorba de modul ilegal în care au fost achiziționate patru autoturisme de către Primăria Municipiului Iași, a mai „beneficiat” anterior de o tergiversare, fiind în lucru, ani la rând, la DNA, care l-a declinat, apoi, la Parchetul care l-a soluționat.

„Cap de afiș” pe lista inculpaților este edilul Municipiului Iași, Mihai Chirica, acuzat de abuz în serviciu, „însoțit” fiind de fostul primar Gheorghe Nichita și de foști sau actuali funcționari din Primăria Iași.

Conform procedurilor, înainte de judecată, dosarele penale sunt analizate în „camera preliminară” – un complet-filtru în care se verifică legalitatea probelor administrate de procurori. De-abia ulterior începe judecata pe fond.

În Dosarul Skoda, Judecătoria Iași a constatat legalitatea rechizitoriului pe 11 iunie 2021, iar inculpații au depus contestație la Tribunal, unde judecata s-a finalizat pe 7 octombrie 2021. De precizat că, în timpul judecății, s-a impus de către legislativ ca motivarea deciziilor penale să fie terminată o dată cu pronunțarea, dar într-un termen maxim de 60 de zile de la finalizarea dosarului. În cazuri excepționale, „temeinic justificate”, după cum cere legea, completul poate amâna acest moment până la 120 de zile.

Amânări la nesfârșit

În Dosarul Skoda, completul format din Georgiana Livia Ștefan și Daniela Elena Ghercă a amânat pronunțarea pentru 20 octombrie 2021, 3 noiembrie, 17 noiembrie, 24 noiembrie, 8 decembrie, 22 decembrie, 28 decembrie, 11 ianuarie 2022 și, cel mai recent, pentru 25 ianuarie. În total, 110 zile.

Am întrebat și în acest caz care este „motivul întemeiat” care a dus la amânările succesive de după împlinirea celor 60 de zile inițiale, dar Tribunalul Iași pur și simplu nu ne-a răspuns la această întrebare.

Conform calculelor REPORTER, prescrierea faptelor săvârșite de Mihai Chirica s-ar împlini în mai 2028, pedeapsa maximă pentru abuz în serviciu fiind de 7 ani de închisoare, iar perioada săvărșirii faptelor –februarie-mai 2013: 7 ani plus alți 8 ani pentru prescriere, în total 15 ani.

Judecător Georgiana Livia Ștefan (Sursa: Facebook)

Conform declarației de avere din iunie 2021, Georgiana Livia Ștefan a avut în 2020 un venit net lunar de 12.000 lei, iar Daniela Elena Ghercă – de aproape 16.000 de lei. În plus, lui Ștefan i-a fost decontată de către angajator contravaloarei chiriei pentru un imobil în care locuiește: 25.000 de lei pentru un an.

 

Article image
Fostul președinte CJ și-a păstrat și apartamentele de la complexul lui Negurici, din Copou. Amenajările la vilă mai costă 100.000 de euro. Are o priveliște fabuloasă asupra orașului. Cristi Adomniței are dividende mari de la centrul medical din Suceava. Investiția i-a aparținut, oficial, lui Dan Fiterman, dar acesta s-a retras din acționariat, Adomniței crescându-și participația. Tranzacții imobiliare spectaculoase și afac...
Autor Cezar Moraru Anchete 21 Decembrie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac