fbpx
 
Consilierii locali și județeni USR Iași: „Proiect pentru angajări corecte în Primăria Iași. Spunem stop aranjamentelor și posturilor făcute cadou”

Consilierii locali și județeni USR Iași: „Proiect pentru angajări corecte în Primăria Iași. Spunem stop aranjamentelor și posturilor făcute cadou”


Nu mai merge cu pile, relații, cunoștințe angajate peste noapte!

Consilierii locali și județeni ai USR Iași au inițiat un proiect pentru creșterea transparenței și corectitudinii la concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice în Primărie și în instituțiile din subordine. Periodic, în spațiul public, apar informații cu privire la modul netransparent sau dubios și în care au loc angajările la Primăria Municipiului Iași sau la societățile și instituțiile din subordine. Astfel, este pusă în pericol încrederea pe care contribuabilii ar trebui să o aibă în de autoritățile publice și este menținută o relație fragilă, după mulți ani în care cetățenii plecau dezamăgiți din instituții. Într-o societate democratică, totul este la vedere.

„Pentru încurajarea transparenței și combaterea situațiilor frecvente de favoritism și nepotism, propunem aprobarea încheierii Protocolului de colaboare între unitatea administrativ teritorială Municipiul Iași și Agenția Națională a Funcționarilor Publici, în vederea punerii la dispoziția Primăriei Municipiului Iași, cu titlu gratuit, de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici, a modulului de extragere a subiectelor de către comisia de concurs pentru ocuparea funcțiilor publice. În acest fel, concursurile organizate pentru ocuparea funcțiilor din instituțiile publice vor garanta transparență și candidații pentru aceste funcții vor putea ajunge în ele doar dacă demonstrează că sunt într-adevăr pregătiți, a declarat Răzvan Timofciuc, liderul de grup al consilierilor locali USR Iași.

Prin acest proiect, ne dorim ca această situație prezentă recurent la Primăria Iași, respectiv angajarea oamenilor nu pe baza a ceea ce știu și pot face, ci pe baza a cine îi cunoaște și îi recomandă, să fie diminuată la maximum, ba chiar să dispară. Ieșenii au nevoie de profesioniști pe care să se bazeze, nu de stângaci și ignoranți plantați în funcții la stat, la indicația cuiva.

„Ieșenii pot considera că proiectul nostru comun va funcționa și sper să dea randament fix ca un mecanism de apărare împotriva corupției. Este un antivirus administrativ care trebuie activat ca să putem vorbi în viitorul apropiat de instituții corecte, unde factorul decizional nu stă în mâinile celor înrudiți politic, cu zero potențial și zero bune intenții față de locuitori”, a adăugat Daniel Dîscă, liderul consilierilor județeni USR Iași.

Cum funcționează concret acest parteneriat?

Fiecare concurs în sistemul public are mai multe legi ca bibliografie și o comisie de evaluare formată din minim trei persoane. Fiecare membru al comisiei își face un cont în aplicația ANFP și încarcă minim trei variante de subiecte din fiecare lege. Fiind minim trei membri în comisie, vor fi minim 90 de subiecte încărcate doar pentru partea asociată domeniului de activitate. La fel se procedează și pentru partea de funcționar public. În dimineața examenului, cu maxim 30 minute înainte, într-un mod complet auditabil, aplicația extrage aleatoriu subiectele pentru examen. Având în vedere că subiectele sunt de sinteză și nu grilă, se diluează spre zero posibilitatea aranjamentelor locale. Comisia de concurs poate propune și încărcarea a mai mult de trei variante de subiecte. Extragerea subiectelor de concurs va fi aleatorie, eliminând orice suspiciune de intervenție asupra selectării acestora.

„Aranjamentele pentru funcții publice au distrus România în acești ani, pentru că posturi mai mici sau mai mari au fost făcute cadou, cu prescripție politică. Ne-am trezit că în situații limită nu există angajați pregătiți, nu există experiență, nu există un mod de acțiune pe care să-l cunoască. Și clar, nu există servicii publice de calitate, ci, mulți umeri ridicați. Administrația locală are nevoie de oameni dedicați misiunii lor față de cetățeni și de o activitate vizibilă, care să nu poată fi contestată. Salut această inițiativă absolut descuranjantă pentru cei care cred că administrația este pătura caldă a tuturor nepricepuților specializați în statul degeaba. Pe de altă parte, îmi doresc ca proiectul să fie funcțional, pentru ca oamenii competenți și tinerii pregătiți să aibă o șansă reală de a lucra în instituții, fără să meargă la concurs, știind deja că e aranjat”, a precizat deputatul Filip Havârneanu, președintele Biroului Local USR Iași.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30