fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: DEZVALUIREA.ro Foto: DEZVALUIREA.ro

Mihai Chirica scapă de controlul judiciar. Magistrații Tribunalului Iași au revocat măsura preventivă luată de procurorii anticorupție


Magistraţii Tribunalului Iaşi au admis, vineri, plângerea formulată de primarul Mihai Chirica şi au dispus revocarea controlului judiciar, la o săptămână după ce procurorii anticorupţie au dispus măsura preventivă, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi uzurpare a funcţiei.

„Admite plângerea formulată de petentul-inculpat Chirica Mihai, împotriva ordonanţei procurorului de luare a măsurii preventive a controlului judiciar din 04 februarie 2022 (...). Dispune revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispusă prin ordonanţa procurorului din 04 februarie 2022 (...). Constată că petentul a fost asistat de apărător aleşi. Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 11 februarie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei", se menţionează în soluţia postată pe portalul instanţelor ieşene.

Procurorii DNA au anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că primarul municipiului Iaşi a fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la uzurparea funcţiei, într-un dosar legat de construirea ilegală a unui bloc. DNA preciza, prin intermediul unui comunicat de presă, că Mihai Chirica, în acest timp, nu are voie să exercite funcţia de primar.

În acelaşi dosar, a fost pus sub urmărire penală şi Gabriel Vasile Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi uzurparea funcţiei, amintește Agerpres.

Potrivit DNA, cei doi ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iaşi.

Dosarul a fost deschis la începutul acestui an, când procurorii DNA au descins în biroul primarului din Iași, Mihai Chirica. Motivul descinderii îl reprezintă modul în care a fost intabulat blocul afaceristului Gheorghe Cheșcu din strada Vasile Lupu 95. Dezvăluirea a fost făcută de REPORTER DE IAȘI.

Concret, susţin procurorii, este vorba de un bloc care ar fi fost construit şi intabulat ilegal, cu mai multe niveluri faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa imobilului este mai mare decât cea din autorizaţie, fiind încălcat planul urbanistic zonal. Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii şi al unor funcţionari din cadrul autorităţii publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcţiei, datat 10 octombrie 2018, emis de Municipiul Iaşi. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existenţa, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcţiei, a trei variante diferite din punct de vedere al conţinutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având acelaşi număr de înregistrare şi aceeaşi dată.

Article image
Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu sunt inculpați în dosarul „Flux” despre care REPORTER DE IAȘI a relatat în urmă cu câteva săptămâni. Primarul a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile fără exercitarea funcției de procurorii DNA, fiind acuzat de fals intelectual în formă continuată şi instigare la uzurparea funcţiei.
Autor cristi tanasa Anchete 04 Februarie 2022

Conform DNA, emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară şi de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil.

 

Sursa: Agerpres


 
Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac