fbpx
 
Tramvaiele Bozankaya stau de 5 luni în Depou. Nu există un termen la care vor fi scoase în oraș

Tramvaiele Bozankaya stau de 5 luni în Depou. Nu există un termen la care vor fi scoase în oraș


Contractele au fost semnate în 2019 și suntem în 2022: livrările și omologările decurg foarte lent

Conducerea CTP susține că toate cele 16 tramvaie vor ajunge la Iași până la sfârșitul anului

E secret de stat stadiul omologării la cele trei tramvaie livrate până acum: nimic nu se dă publicității

La Timișoara, certificarea tramvaielor turcești, din afara UE, a durat 5 luni și jumătate. La Iași, după 5 luni nu există nicio veste că aceste omologări au început și când se termină

Banii pentru tramvaie au venit de la Uniunea Europeană, iar CTP ne costă anual 25 milioane de euro/an de la bugetul local

Contractele pentru tramvaiele turcești au fost semnate de Primăria Iași în decembrie 2019, dar până acum niciunul dintre cele 16 vehicule cumpărate nu a fost introdus în circulație, deși trei au ajuns în depoul CTP, iar primele teste s-au făcut imediat.
Cauza o constituie procesul lent al omologării de care vehiculele produse în afara Uniunii Europene au nevoie pentru a circula în România. Omologarea o face Autoritatea Feroviară Română (AFER), la solicitarea Bozankaya, iar instituția refuză să comunice stadiul actual al acestui proces.
Compania de Transport Public, utilizatorul tramvaielor, nu are detalii despre procesul de omologare, precizând că nu are nicio contribuție. Omologarea se face la cererea companiei turcești, firma trebuie să livreze la Iași produsul cu tot cu documentația cerută pentru a circula în UE.
„Până la sfârșitul anului toate aceste tramvaie vor fi în circulație la Iași”, dă asigurări CTP. La Timișoara, a durat cinci luni și jumătate luni procesul de omologare, iar la Iași a trecut deja de cinci luni și nu este niciun semn că s-ar apropia de final.

Pentru că provin din afara Uniunii Europene, tramvaiele turcești trebuie să treacă prin 56 de teste pentru a fi omologate pentru circulația în Iași

La PESA a durat doar un an și jumătate livrarea

Primăria Iași a semnat, în noiembrie 2019, un prim contract pentru achiziționarea de tramvaie de la compania turco-germană Bozankaya. În total, au fost semnate 3 contracte pentru 16 vehicule ce ar urma să intre în exploatare la CTP Iași. Valoarea totală a contractelor este de 33 de milioane de euro.
Trei dintre tramvaiele noi, de peste două milioane de euro bucata, sunt în depoul CTP, dar nu sunt folosite. Pentru că sunt produse în afara UE, trebuie să fie omologate de către AFER. Prin comparație, tramvaiele de la producătorul polonez PESA, contractate de Ministerul Dezvoltării pentru Iași, pentru 34 de milioane de euro, în aprilie 2020, au ajuns la Iași începând cu august 2021 și au început să intre pe trasee într-o lună. Tramvaiele Bozankaya au fost contractate în decembrie 2019, au ajuns la Iași în septembrie 2021 și nu circulă nici acum. Cele poloneze sunt toate livrate și în circulație.
„Nu sunt informații oficiale, sunt doar discuții cu vatmanii pe care le-am avut. Sunt în proces de omologare, au venit și oamenide la Timișoara să se implice aici, nu se știe stadiul actual, nu există o comunicare. Ce au spus angajații CTP, însă: s-ar auzi unele zgomote puternice de la motoare și mai sunt alte probleme cu senzorii, ceea ce ar întârzia procesuld e omologare”, explică Adrian Crengăniș de la Asociația Prietenii Tramvaiului și fost vatman.

Tramvaiele stau goale de 5 luni, parcate în Depou

AFER nu oferă date despre omologare

REPORTER DE IAȘI a solicitat AFER detalii despre omologarea tramvaielor Bozankaya furnizate la Iași. Instituția nu le-a furnizat, spunând că „nu se pot transmite informații din dosarele depuse de către societăți pentru obținerea diverselor documente emise de AFER”.
CTP Iași nu are niciun fel de detaliu legat de acest proces. Conform contractelor dintre Primărie și firma turcească, tramvaiele sunt achiziționate și livrate cu tot cu documentația cerută de legislația românească și europeană. Documentația de circulație în România a fost depusă de Bozankaya.
„Până în acest moment, au sosit la Iași trei tramvaie Bozankaya, de la fabrica din Turcia. Potrivit contractului, celelalte 13 vagoane trebuie să fie livrate până la sfârșitul acestui an. Constructorul turc are obligația, conform contractului, de a obține documentele pentru punerea în circulație a tramvaielor”, a precizat Andreea Barna, purtătorul de cuvânt al CTP Iași.
REPORTER DE IAȘI a solicitat și un punct de vedere firmei turcești. Răspunsul nu a venit până la publicarea articolului.

Poza de grup la semnarea contractului dintre Primăria Iași și firma Bozankaya. Ieșenii suportă o corecție de 1,7 milioane de euro la această afacere, pentru că firmele străine înscrise la licitație nu au avut acces la clarificările din procesul de licitație

La Timișoara a durat 5 luni procesul de omologare

Primăria Timișoara a semnat un contract pentru achiziționarea a 21 de tramvaie de la Bozankaya, pe 26 iulie 2019. La Iași, primul contract a fost semnat în decembrie 2019; în total sunt 3 contracte, pentru că tramvaiele sunt destinate unor linii reabilitate cu fonduri europene.
La Timișoara, primul tramvai a sosit la finalul lunii iunie 2021 și a circulat, cu omologare valabilă, începând cu jumătatea lunii decembrie. A durat 5 luni și jumătate obținerea hârtiilor de la AFER. Până în prezent, turcii au furnizat Timișoarei tot 3 tramvaie, dar toate sunt în circulație. La Iași, toate sunt în depou și au trecut deja peste 5 luni de când a ajuns primul la Iași.
„A durat puțin peste 5 luni omologarea. Este posibil ca modelele de la Timișoara și de la Iași să fie diferite, nu avem detalii despre cele comandate de Primăria Iași. Modelul de la noi este mai complex, are și baterie cu autonomie de aproximativ 70 de km fără să ia curent din rețea. Nu putem ști care este motivul întârzierii de la Iași”, au precizat reprezentanții Societății de Transport Public Timișoara.

Aceleași tramvaie turcești au început să circule în Timișoara din luna decembrie. La Iași încă nicio veste

Peste toate a venit și o corecție uriașă: 1,7 milioane de euro

Contractul cu Bozankaya nu a însemnat doar o așteptare de luni întregi pentru obținerea omologării și a dreptului ca CTP să utilizeze vehiculele. Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă din cadrul Direcției Generale - Programul Operațional Regional a aplicat o corecție de 8,4 milioane de lei pentru contractele cu fonduri europene ale Primăriei Iași, pe toate cele trei contracte pentru achiziționare de tramvaie noi din Turcia.
Motivul este legat de faptul că modificările din mers ale licitației nu au mai fost urcate pe JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene). Doar licitația a apărut pe platforma europeană. Participanții internaționali n-au mai avut acces la clarificări, trebuind să acceseze doar portalul românesc, pentru care e nevoie de conturi de acces la nivel național. Primăria Iași a contestat sancțiunile și nota de constatare, iar procesul este pe rol la Curtea de Apel București.

„Reprezentanți ai Municipiului Iași și ai Companiei de Transport Public Iași sunt în contact permanent cu angajații Autorității Feroviare Române (AFER) responsabili de întocmirea documentației privind acordarea agrementului tehnic pentru tipul de tramvai Bozankaya contractat de către Primăria Municipiului Iași.
Astfel, o echipă de specialiști ai CTP Iași asigură în mod susținut suportul tehnic necesar efectuării tuturor tipurilor de teste solicitate de către AFER, în număr de 56, în vederea eliberării în cel mai scurt timp a documentului necesar ieșirii la stradă a vagoanelor din Turcia. Verificările au fost realizate de laboratoare acreditate, în prezența beneficiarului și a operatorului de transport public ieșean. 
Primăria Municipiului Iași a trimis recent către AFER o cerere privind urgentarea și soluționarea cu celeritate a solicitării de acordare a agrementului tehnic depusă de către compania Bozankaya în august 2021. În funcție de răspunsul organismului tehnic din cadrul Ministerului Transporturilor, municipalitatea își va rezerva dreptul de a acționa în consecință.”
Andreea Luca Barna, responsabil Comunicare – Compania de Transport Public

 

Article image
* Două treimi din traseele metropolitane sunt acoperite în continuare de microbuze ruginite, cu 1 milion de kilometri la bord, ca acum 30 de ani * Trenul din Ciurea pleacă la 7.03 dimineața și face 12 minute până la Gara Mare, dar e nefolositor pentru cei care încep programul la 9-9.30. Acest tren ar trebui să meargă în regim continuu, la fiecare 30 de minute, pentru a deveni popular * Consiliul Județean intenționează să cu...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 03 Februarie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30