fbpx
 
Apel la responsabilitate: Iașul și întreaga Moldovă au nevoie de Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară! (P)

Apel la responsabilitate: Iașul și întreaga Moldovă au nevoie de Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară! (P)


Încă de acum câteva luni, am atras public atenția și, din păcate, se confirmă: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la Iași are puține șanse de a fi construit cu fonduri europene. Introdus de liberali și de useriști în Planul Național de Redresare și Reziliență la capitolul „Construirea și/sau dotarea de noi unități medicale/spitale publice”, proiectul a fost poziționat abia pe locul 36 din 49, în condițiile în care vor fi finanțate doar 25 de astfel de investiții.

Și mai îngrijorător: recent, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților, condusă de PNL, nu a avizat proiectul.

Noi, parlamentarii social-democrați, senatori și deputați deopotrivă, am înțeles necesitatea construirii, din temelie, a unui Institut al Inimii la Iași. Am inițiat chiar un act normativ în acest sens. Unitatea medicală va trata pacienții cu afecțiuni cardiace din zona Moldovei, o regiune cu o populație de peste 5 milioane de locuitori.

Actualul spațiu în care funcționează Institutul de Boli Cardiovasculare este insuficient. Sunt doar câteva etaje în condițiile în care deservește de trei ori mai mulți pacienți decât restul spitalelor similare din țară. Statistica ilustrează cât se poate de clar în ce constă urgența: țara noastră ocupă, din nefericire, unul dintre primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. Sunt de trei ori mai multe față de media europeană.

Șeful PNL al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, celebru mai degrabă pentru numărul dosarelor penale în care este implicat, prezintă periodic machete și randări de spitale, planșe frumos colorate. Trucuri ieftine de politician mărunt! Însă, până la această oră, niciunul dintre proiectele pe care le-a vânturat nu a avansat și cu fapte concrete. Alexe tot vorbește despre finanțarea SF-urilor la spitalele din Iași. Încep să cred că SF nu înseamnă Studii de Fezabilitate, ci proiecte Științifico-Fantastice. Adică, pe care Alexe nu va fi în stare să le implementeze niciodată.

Fac un apel la toți parlamentarii, indiferent de culoare politică și de regiunea din care provin: Iașul și Moldova au nevoie de acest spital! Haideți, cât încă se mai poate, să-l introducem pe lista de finanțare prin PNRR. Nu e un moft local sau o ambiție politicianistă, ci este o necesitate dincolo de orice dubiu!

 

Senator Maricel Popa

Președinte PSD Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: