fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Senatorul Cristi Berea (USR Iași): Dezinformarea este contagioasă! Se recomandă carantina!

Senatorul Cristi Berea (USR Iași): Dezinformarea este contagioasă! Se recomandă carantina!


În septembrie 2015, în cadrul summit-ului ONU, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda este formată din 17 obiective globale pe care cele peste 190 de țări participante, printre care și România, și le-au însușit pentru a eradica sărăcia, a combate inegalitatea și injustiția și a proteja planeta. Ordinea în care aceste obiective au fost expuse este relevantă. Pe locul întâi, “fără sărăcie”, urmat de “zero foamete”, “sănătate și bunăstare”, iar apoi, “educație de calitate”. De ce este educația atât de sus pe listă? Nu este oare mai important obiectivul referitor la sanitație?

Marea majoritate dintre noi trăim înconjurați de persoane cu o educație și un stil de viață asemănător cu al nostru. În aceste grupuri restrânse, opiniile controversate sunt puține și nu au o durată de viața foarte lungă. Cuvinte precum „mai pune mâna pe o carte” adesea rezolvă conflictul. Cu toate acestea, de când mi-am făcut conturi pe rețelele de socializare, am început să observ ca opiniile controversate sunt multe și își găsesc cu ușurință și susținători. De unde pornesc, totuși, aceste opinii și cum se ajunge la formarea unor grupuri și partide politice în jurul unor informații pur și simplu, neadevărate?

În școli nu există o singură lecție care să învețe copiii cum să se informeze, cum să distingă dintre o sursă bună de informație și una falsă. În era internetului, informația este nelimitată. Din păcate, multe dintre aceste știri sunt propagandă, urmăresc un anume interes prin distorsionarea informației și omiterea anumitor detalii, sau sunt pur și simplu, știri false. Cum alegem în care sursă de informație să ne încredem și pe care să o distribuim mai departe?

Oamenii aleg persoane și surse pe care le consideră mai informate decât ei, simplu. De exemplu, preotul satului, medicul de familie sau știrile de la ora 5. În același timp, persoanele respective trebuie să fie și suficient de apropiate cât să nu aibă nici un interes să mintă sau să trădeze încrederea construită în timp. Așadar, știrile de la ora 5 pot să fie deja privite ca suspecte că dezinformează poporul din „interes”. Aceste „interese pe care nu le înțelegem noi”, frază adesea auzită în cazul unei persoane cu simptome de dezinformare, provin dintr-o lipsă profundă de încredere față de autoritate. Oamenii nu mai au încredere în conducători, ei sunt personajele negative. Această imagine s-a pictat în mulți ani de regim comunist, urmat de un sistem corupt și numeroși infractori pe posturi de conducere. Un om simplu, cu o educație minimă și cu un salariu minim, neinfractor, nu se poate regăsi în liderii și superiorii săi. Conducătorii par, pentru un om simplu, ca făcând parte dintr-o clasă socială foarte diferită, cu probleme și priorități neimportante sau neînțelese. Lucrurile pe care nu le înțelegem ne pot produce neîncredere și pot primi o etichetă pe care scrie doar “rău”.

Conform acestei logici, doamna Șoșoacă este ascultată cu mare încredere de unii români și este o sursă de informație veritabilă. În teorie, nu are nici un interes să mintă dacă este prima care țipă că alte surse de informație sunt minciuni. Aceasta nu face parte din stereotipul clasei sociale a conducătorilor și nu se închide în Palatul Parlamentului pentru a servi „interese ascunse”. Senatoarea este prezentă printre oameni în live-uri pe Facebook din vama Siret, în care acuză refugiații ucraineni că se bombardează singuri. Este prezentă alături de popor și în lupta constantă pe stradă sau în Parlament împotriva vaccinării și a purtării măștii.

În ultimii ani, chiar înainte de începutul pandemiei și până în prezent, dezinformarea a fost la cote maxime și a avut rezultate dezastruoase printre cei mai puțin educați. S-a purtat un adevărat război împotriva antenelor de 5G. În Anglia, anumiți localnici au dat foc stâlpilor de susținere pentru antenele 5G ca să salveze planeta de radiații și internet rapid. Apoi a urmat lupta împotriva vaccinului, o simplă injecție creată în încercarea de a salva vieți, a dus, atât in România, cât și în restul lumii, la o isterie masivă. Vaccinul a fost asociat cu internetul 5G, cipuri și personalități precum Bill Gates. Termenul de drepturile omului a fost vehiculat referitor la purtarea măștii, în ciuda faptului că mulți dintre susținători nu erau informați care este dreptul specific încălcat. Apoi a urmat războiul. Acesta s-a transformat și el într-o conspirație și o minciună din partea presei. Oare aceștia sunt aceeași oameni dezinformați care se află în prezent la coadă la benzinărie, echipați cu o varietate de recipiente nepotrivite, din cauza unui zvon nefondat cum că prețurile vor ajunge la 11 lei/litru?

Dezinformarea se perpetuează constant printre cei care nu își aleg surse de informare corecte. Trebuie să fie obositor să trăiești constant într-o lume în care nu ai încredere și opinia ta este minoritară. Sistemul educației este cel care a dezamăgit, nu acești oameni. Ei sunt victime ușor influențabile, folosite în strângerea de voturi. Să fii dezinformat poate avea un impact negativ asupra ta și a celor din jur. Se recomandă carantina până la informare!

Cristi Berea

Senator USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30