fbpx
 
O nouă aberație: Centru Medical între două blocuri în Cantemir. Locuitorii se preling pe lângă ziduri, pe o alee de 1 metru

O nouă aberație: Centru Medical între două blocuri în Cantemir. Locuitorii se preling pe lângă ziduri, pe o alee de 1 metru


Amprenta la sol este de 94 mp și, oficial, va avea demisol și parter

Ca dispensar privat, va fi o veselie pentru locuitorii liniștitului cartier să aibă sub balcon cozile de la cabinetele medicale

Terenul pe care se construiește a fost retrocedat cu cântec, fiind translat de sub amprenta unui bloc din zonă

Ca să dea autorizație, cei din Primărie au schimbat încadrarea terenului din „spațiu verde” în „curți-construcții”

Groapa aproape surpă blocurile din jur

Un șantier început în zona Podul de Piatră, aproape lipit de blocul Z8 de pe strada Decebal 22A , a provocat protestele locuitorilor din zonă. Aceștia au făcut plângeri la Primăria Iași, Poliția Locală și la Inspectoratul de Stat în Contrucții.
Pe un fost spațiu verde, un investitor a făcut acum o groapă imensă, care i-a speriat pe locatari. Urmează să ridice o clădire cu parter care, spun documentele depuse la Primărie, va fi un centru medical.
Există o contradicție între ce spun PUZ-ul și autorizația și afirmațiile reprezentantului investitorului. Actele arată că este permisă o clădire cu parter, dar tatăl investitorului spune că face o clădire cu parter și demisol. „Ocupă aproape tot spațiul dintre blocul nostru și blocul de pe Șoseaua Națională 182. Gardul este la mai puțin de un metru de peretele blocului, a rămas un culoar îngust de trecere”, spun oamenii.

Se sapă adânc pentru demisol, la câțiva metri de locuințele oamenilor în vârstă de pe Aleea Decebal

Dispensar medical cu demisol

Conform PUZ-ului aprobat în CL Iași în 2018, pe fostul spațiu verde dintre blocuri urmează să apară un „spațiu comercial”. În anii trecuți, acolo au existat garajele din tablă ale locatarilor de la Z8.
Conform  autorizației emise în 2020, beneficiarul, Alexandru Bogdan Luca, urmează să construiască, pe terenul de 304 mp, o clădire cu parter, cu amprenta la sol de 94 mp. Procentul de ocupare a terenului POT este de 30%, Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este de 0.3, suprafața utilă a clădirii ar fi de 72,25 mp, cu 4 locuri de parcare în față.

Clădiri de servicii pe aleile dintre blocurile-dormitor, o aberație urbanistică într-un oraș în care pare că s-a terminat tot pământul

Există totuși o diferență majoră între PUZ/autorizație și declarațiile tatălui beneficiarului, antrenorul Petronel Luca. În cele două acte menționate aprobarea este pentru o clădire cu „regim de înălțime parter”, în vreme ce Luca spune că imobilul are demisol și parter: „Am totul în regulă pentru această clădire. Fac acolo un centru medical cu farmacie naturistă și cabinete medicale. Clădirea este demisol și parter. Am avut numeroase plângeri de la locatarii din zonă, deși am toate documentele în regulă. Am stat 6 ore la inspecția în construcție, în această săptămână, din cauza reclamațiilor unui vecin”, spune Petronel Luca.

„Eu nu știu exact ce va face, nu am văzut decât ce afișează acolo și atitudinea amenințătoare față de oricine întreabă ceva. Clădirea este fix în dreptul blocului, groapa este la foarte mică distanță și experiențe cu clădirile din Iași, dintre blocuri, arată că acestea sunt un coșmar pentru locatarii din jur.”
Proprietarul unui apartament din bloc

Vecinii: „Este foarte aproape”

Vecinii proiectului spun că groapa în care va fi turnată fundația centrului comercial este foarte apropiată de blocul Z8. În plus, spun oamenii, gardul a fost aproape lipit de o cale de acces. Conform schiței din PUZ, distanța de la clădirea nouă la vechiul bloc ar fi de puțin peste 5 metri. Față de blocul situat la Șoseaua Națională ar fi 9 metri distanță.
„La cum arată groapa, avem serioase dubii că se va opri la parter sau că nu va merge mai aproape de pereții blocurilor. Am făcut nenumărate plângeri, ne-am adresat Primăriei pentru că aici a fost un spațiu verde și ne-am trezit cu săpături. Nici retrocedarea care s-a făcut nu a fost în regulă, dar actualul beneficiar a cumpărat terenul de la cei care l-au primit inițial”, spune un vecin.
Oamenii au făcut și o listă a principalelor probleme pe care le au de reproșat Primăriei pentru aprobarea acestui proiect. Printre acestea, faptul că, la intabularea terenului, destinația de spațiu verde înscrisă în cartea funciară a fost înlocuită cu cea de „curți-construcții”.
„Prin începerea unei construcții pe terenul menționat se încalcă atât disciplina în construcții, cât și conviețuirea proprietarilor limitrofi prin disconfort fonic și poluare extremă ”, au scris 10 proprietari de apartamente în plângerea adresată Primăriei.

Antreprenorul Petronel Luca spune că are toate avizele în regulă, în acord cu indicatorii urbanistici

Un teren de sub bloc retrocedat pe spațiul verde

Terenul de 304 mp retrocedat inițial unei familii din zonă a fost, într-o primă instanță, conform măsurătorilor și expertizei tehnice, aflat sub blocul Z8 din Aleea Decebal.
„Punerea în posesie s-a făcut cu un raport de expertiză tehnică prin translarea bunului imobil de 304,05 mp de sub blocul Z8 în fața acestuia. A fost varianta convenabilă pentru proprietari. În primă fază, Primăria a câștigat procesul cu persoanele care solicitau retrocedarea, motivând că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice pentru retrocedare. Ulterior, la recurs, în 2007, nu s-a mai prezentat și instituția a pierdut”, susține un locatar din bloc.

Article image
* Este al doilea caz anul acesta. Aberația din Cantemir miroase de la o poștă: legea nu permite construirea la o distanță mai scurtă decât înălțimea blocului, dar lasă o portiță * La Primărie, unii intră pe această portiță, cu niște proiecte scandaloase, iar altora li se resping autorizațiile în exact același situații * Construirea unui turn la 10 m de blocul oamenilor este o crimă urbanistică: ieșenii nu mai văd soarele ...
Autor cristi tanasa Anchete 28 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30