fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Senator Cristi BEREA (USR Iași): 13,4 milioane de euro sau 10 lei în plus la pensie?

Senator Cristi BEREA (USR Iași): 13,4 milioane de euro sau 10 lei în plus la pensie?


Momentul în care alegi să votezi un partid pentru 10 lei în plus la pensie, este momentul în care votezi să rămâi mereu sărac. De ce? Pentru că partidul pe care l-ai votat pentru prețul unei sticle de ulei pe lună, adică PSD, și-a bătut încă o dată joc de poporul român, în acest caz, referitor la spitalul mobil de la Lețcani.

În urmă cu doi ani, personajele principale în sceneta „Ce a mai mers greșit în România de data asta”, s-au jucat de-a v-ați ascunselea cu 13,4 milioane de euro în cadrul unei achiziții publice. Consiliul Județean Iași (10,7 milioane de euro) și Consiliul Județean Neamț (2,7 milioane de euro) au contribuit aceste sume, din bani publici, pentru un scop aparent nobil în plină pandemie, anume un spital mobil pentru tratarea bolnavilor de Covid-19, la Lețcani, în județul Iași. „Jocul” a început atunci când Maricel Popa, actual senator PSD și șef al Consiliului Județean Iași la momentul incidentului, a trimis bani publici către Asociația de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) „Euronest”, condusă de Alina Popa, soția, care a organizat o licitație nu foarte publică și care s-a concluzionat în niște condiții îndoielnice.

Finalizarea proiectului a avut întârzieri majore. Livrările nu au fost făcute la timp, inaugurarea a fost decalată, iar perioada de funcționare efectivă a fost de foarte scurtă durată.

Controlul efectuat de Camera de Conturi a identificat probleme majore. Caietul de sarcini nu respecta cerințele Consiliului Județean. Așadar sponsorii, adică plătitorii de taxe, nu puteau evalua proiectul. Procedura de evaluare a ofertelor în cadrul licitației a fost și ea coruptă, excluzând oferte pentru neconformități pe care le avea și oferta care a câștigat. Clauzele contractuale nu au fost respectate referitor la plăți. Tragerea la răspundere a fost făcută imposibilă datorită faptului că nu au fost trasate sarcini clare. Așadar, problema majoră identificată este ... proiectul. Tot proiectul este o problemă, corupt la fiecare pas.

Camera de Conturi a stabilit o amendă pentru Euronest. Aceștia au contestat-o dar cererea de chemare în judecată a fost anulată pentru că, ironic, Euronest nu a plătit taxa de timbru de 20 lei și nu a semnat cererea timp de aproape 4 luni. Amenda în valoare de 60.000 lei a fost achitată. Problema este reprezentată de faptul că prejudiciul în sine se ridică la sume mult mai mari. Euronest s-a aparat prin invocarea unor motive fictive și s-a mai și supărat. Tribunalul a respins una câte una toate apărările. Simțul umorului mă obligă să menționez câteva. Euronest a invocat faptul că acest control financiar preventiv nu trebuia să se întâmple. Cum e și normal, judecătorii au confirmat faptul că o persoană juridică trebuie să se supună controlului financiar atâta timp cât utilizează fonduri publice pentru proiecte publice. Apoi, Euronest a motivat întârzierile prietenilor, pardon, al firmei desemnate câștigătoare la licitație, prin contextul pandemic. În realitate, virusul nu a încetinit niciodată transporturile comerciale. Cu toții am petrecut mai mult timp la granița Turciei anul trecut, dar saltele pentru spitalul mobil de la Lețcani au stat la coadă separată. Au mai existat și alte apărări în exact același stil.

În acest context, Consiliile Județene actuale anunță că intenționează să stabilească prejudiciul exact și să solicite rambursarea unor cheltuieli făcute cu proiectul. Spitalul există în momentul de față deci, cu siguranță nu se vor mai întoarce toți banii lipsă din bugetul de stat și nici în buzunarele plătitorilor de taxe.

Concluzia? PSD-ul a profitat de poziția sa în contextul spitalului mobil de la Lețcani, a mutat banii în familie, a organizat o licitație cât se poate de coruptă și a desemnat o firmă din Turcia. Un control a scos aceste lucruri la suprafață. Din păcate, banii sunt deja pierduți și România a pierdut și ea încă o dată în fața corupției și a combinaților îndoielnice. Poate am învățat lecția și la următoarele alegeri o să îi spunem PSD-ului că nu ne dorim 10 lei în plus la pensie, ne dorim cele 13,4 milioane de euro care deja ne aparțin.

Cristi BEREA

Senator USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac